Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’daki Deprem Fırtınası Araştırılıyor

Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri yapılan projeyle birlikte Yalova'da 2014 yılında meydana gelen 6 bin 219 depremin jeotermal yeraltı suları ile ilişkisini araştırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2018 07:47
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yalova’daki Deprem Fırtınası Araştırılıyor

Yıllardır turizm ve sağlık sektörüne hizmet veren Yalova’nın Termal ilçesinde 2014 yılı Ağustos ayında 6 binin üzerinde deprem meydana gelmişti. Özellikle 2014 yılında oluşan 6 bin 219 depremin araştırılacağı projede, bölgedeki jeotermal kaynakların tespit edilmesi ve var olan jeotermal yeraltı su kaynağının daha etkin kullanımının sağlanması hedefleniyor.

Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi, TÜBİTAK destekli ARDEB 1001 projesiyle Yalova’da çok sık meydana gelen depremlerin termal kaynakların kullanımıyla olan ilişkisini araştıracak.  “Manyetotellürik, Gravite Yöntemleri ve Sismolojik Analizlerle Yalova-Termal Bölgesinin Üst Kabuk Yapısının Modellenerek Deprem Fırtınası ve Gömülü Jeotermal Kaynakların Araştırılması” isimli projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Proje Yürütücüsü Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Pekşen, projeden elde edilecek verilerin meydana gelen depremlerin sebeplerini anlamada önemli olduğunu aktardı.

Bir ayda 6 bin 219 deprem

Yalova’da meydana gelen depremlerin termal suyun kullanımdan kaynaklanabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Pekşen, “Bu güne kadar karşılaştığımız en önemli olay, 2005 yılında kurulan Armutlu Sismik Ağı’ndaki (ARNET) istasyonlarının 2014 yılı Ağustos ayında kaydettiği 6219 depremdir. Oldukça küçük bir alanda ve çok kısa bir dönemde meydana gelmiş olan bu deprem fırtınasının tamamının kaydedilebilmiş olması çok önemli bir veri seti elde edilmesini sağladı. Yapılan ilk çözümlemelere göre 3 farklı tür/bölgede deprem meydana geldiği görülüyor” dedi.

Bölgede yeni istasyonlar

Bir depremin konumunun güvenilirliği, depremi kaydeden istasyon sayısı ve dağılımı ile doğrudan ilişkili olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Pekşen, “Sadece Yalova’da değil çevre bölgelerde de çok sık bir istasyon ağı var. Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YUBAM) ile Alman Helmholtz-Centre Potsdam (GFZ) ortaklığı ile Armutlu Yarımadası ve civarında 2005 yılında kurulmuş olan Armutlu Sismik Ağı’nda (ARNET) bulunan istasyonların bölgedeki deprem verilerini anında bize aktarıyor. Proje kapsamında, ARNET ağına ait mevcut istasyonlar içerisinde yeni bir düzenleme yapılarak, bölgeye 8 adet sismometre taşınacak. Böylece 3 yıl süre ile bölge içinde meydana gelen depremler daha iyi dağılımla ve daha fazla istasyon tarafından kaydedilerek, sismolojik analizler ve deprem tomografisi çalışmaları yüksek çözünürlüklü bir şekilde yapılabilecek. Türkiye’de bir ilk olan çok sık istasyon dağılımı ile jeotermal bir alanın deprem aktivitesinin izlenerek Yalova ili ve civarının mikro deprem aktivitesi gözlemlenecek. Bu aktiviteyi oluşturan etkenlerin ortaya çıkarılması projenin temel amacıdır” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.