Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Seçilen Yerler Yanlıştır”

Yalova Platformu yaptığı açıklamada Araştırma Enstitüsü’ne ait alanlarda yapılmak istenen Millet Bahçesi ve Cami projeleri için seçilen bu noktaların yanlış olduğunu, bu kararlardan vaz geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2021 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
“Seçilen Yerler Yanlıştır”

Yalova Platformu yaptığı yazılı bir açıklama ile Millet Bahçesi ve İDO’nun yan tarafında yapılacak olan Cami Projeleri hakkında fikirlerini kamuoyu ile paylaştılar. İtirazlarının projelere değil her iki projenin de yer seçimlerine olduğunu ifade eden Yalova Platformu bu karardan vaz geçilmesini istedi. Yapılan açıklamada ise şu sözlere yer verildi; “Ulu Önder Atatürk, Ülkede tarımın geliştirilmesi, Türk çiftçisine modern tarım tekniklerinin öğretilmesi amacıyla Türkiye’nin çeşitli yerlerinde araziler satın alınarak çiftlikler oluşturmuştur. ‘Yalova Benim Kentim’ diyerek kente özel bir ilgi duyan Atatürk, 1929 yılında Yalova’da Millet Çiftliği ve Baltacı çiftliği olmak üzere iki adet çiftlik kurmuştur. Bu çiftlikler 1937 yılında bedelsiz olarak hazineye bağışlanmış, 1938 yılında da Devlet Üretme Çiftliklerine devredilmiştir. 1961 yılında Tarımsal AR-GE faaliyetlerinde bulunmak üzere Millet Çiftliği arazisi üzerinde bugünkü adıyla Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü kurularak faaliyete geçmiştir. Eski çeşitler genetik kaynaklarda muhafaza edilmektedir. Meyve ve bağda 1.871, sebze ve mantarda 245 tip ve çeşit, süs bitkilerinde 1.588 takson ve çeşit olmak üzere toplam 3.704 çeşit, tip ve takson gen kaynaklarında muhafaza edilmektedir. Çeşitli ıslah yöntemleriyle yeni çeşitler geliştirilmektedir. 8 Üzüm, 20 Elma, 14 Armut, 25 Şeftali, 9 Nektarin, 7 Kızılcık, 7 Zeytin, 2 Kivi, 1 Fejoya, 23 Kiraz, 4 Vişne, 14 Erik, 2 Kayısı, 10 Ceviz, 5 Kestane, 6 Çilek, 3 Böğürtlen, 3 Ahududu, 2 Bektaşi Üzümü, 3 Frenk Üzümü, 4 Kültür Mantarı, 4 Domates, 5 Biber, 4 Soğan, 5 Bamya, 5 Enginar, 1 Kereviz, 2 Patlıcan, 6 Fasulye, 1 Pırasa, 2 Karpuz, 3 Lahana, 1 Ispanak, 1 Sarımsak, 1 Y.Salata ve 1 Baş Salata olmak üzere melezleme ve seleksiyon çalışmaları sonucunda 67 meyve, 41 sebze ve 6 süs ve tıbbi bitki çeşidi olmak üzere toplam 114 yeni çeşit geliştirilerek üretime kazandırılmıştır.

Yaklaşık 1200 dekar alanda faaliyetlerini sürdüren Araştırma Enstitüsünün, 1474 ada, 12 parselde bulunan 113,4 dekar arazisi üzerinde Millet Bahçesi kurulması için girişimler başlatılmış ve 20.05.2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile TOKİ tarafından Millet Bahçesi yapılmak üzere tahsisi yapılmıştır. Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğü ve üzerinde şu anda meyve genetik kaynakları bulunan I. Sınıf tarım alanının Millet Bahçesi yapılması tamamen yanlış bir karardır.

Ayrıca Araştırma Enstitüsü lojmanlarının bulunduğu alanın bir kısmı 6 adet lojman yıkılarak cami yapılmak istenmektedir. Tusunami tehlikesinin bulunduğu ve kıyı kenar çizgisini içine alacak şekilde cami yapılması şehircilik açısından uygun değildir. Yukarda sayılan nedenlerle her iki tahsisin iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla dava açılmıştır. Millet Bahçesi yapılacak yerle ilgili Bursa II. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma talebini ret etmiş, yapılan itiraz sonucu İstinat Mahkemesi Yürütmeyi durdurma kararı verilmesi yönünde karar almıştır. Cami inşaatı için açılan davada Bursa 4. İdare mahkemesi Yürütmeyi Durdurma kararı vermiştir. Davalar devam ederken arazi üzerinde işlemlere başlanmış, lojmanlardan bir kısmı yıkılmıştır. Telafisi imkansız ve geri dönüşü olmayan uygulamalardan vaz geçilerek dava süreci beklenmelidir”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.