Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Salman’ın Başkanlığı Düşecek mi?

Yalova Belediye Meclisi, Vefa Salman başkanlığındaki 2019 yılına ait faaliyet raporunu onaylamadı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2020 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Salman’ın Başkanlığı Düşecek mi?

Yasa gereği meclisin kararı Yalova Valisi’ne gönderilecek. Vali bir karar vermezse konu Danıştay’a taşınacak. Danıştay Yalova Belediye Meclisi’nin kararını onarsa Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın belediye başkanlığı resmen düşmüş olacak.

Yalova Belediye Meclisi pandemi sonrasında ilk olağan toplantısı için bir araya geldi. Temmuz ayı olağan toplantısı yoğun bir gündemle gerçekleştirildi. Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda meclise sunulan, Yalova Belediyesi’ne şartlı hibe edilen 1 adet 7 metreküp vakumlu yol süpürge makinesi, 1 adet 13 bin litrelik su arazözü protokol işlerinin yapılmasına yönelik ek gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi. Toplantıda imar ve isim verme komisyonuna sevk edilecek maddeler de görüşüldü.

Komisyonlar belirlendi
Meclis 2. Başkan vekili seçiminin de gerçekleştiği Yalova Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında oylama ise kapalı şekilde yapıldı. Meclis 2. Başkan vekilliği için CHP’den Cevdet Bekler ve AK Parti’den ise Yusuf Ziya Şener aday gösterildi. Yapılan oylamada AK Parti’nin adayı Yusuf Ziya Şener 17 oy alarak 2. Başkan Vekili seçilirken, CHP’nin adayı Cevdet Bekler ise 11 oy aldı.
Belediye Encümeni için gizli oylama ile 3 üye seçimi de gerçekleştirildi. Buna göre CHP’den Meryem Ataç, Gülsen Büker ile Zekiye Talu ve AK Parti’den Selvet Duman, Nurgül Urnuşmak ve Arif Oktay Tunç aday gösterildi. Yapılan oylamada 17’şer oy alan AK Parti adayları Selvet Duman, Nurgül Urnuşmak ve Arif Oktay Tunç Yalova Belediyesi Encümeni’ni oluşturdular.
Diğer komisyon üyeliklerinin oylamalarının ise açık olarak yapılması ve komisyonlara 5 üye seçilmesi konusu da meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi. Ardından yapılan oylamada komisyonlar şu şekilde oluştu; Plan ve Bütçe, Komisyonuna AK Parti’den Uğur Daban, Melahat Yalçın ve Nurgül Urnuşmak ve CHP’den ise Meryem Ataç ve Ümit Aydın
İmar-Şehircilik Komisyonu; İnanç Kaya (AK Parti), Bülent Yalçın Kaya (AK Parti), Yusuf Ziya Şener (AK Parti), Burçin Tangürek (CHP) ve Cem İnci (CHP)
Trafik Düzenleme Komisyonu; Arif Oktay Tunç (AK Parti), Dursun Karaaslan (AK Parti), İsmail Demir (AK Parti), Erol Abacı (CHP) ve Sefer Keskin (CHP)
İsim Verme Komisyonu; Nurgül Urnuşmak (AK Parti), Dursun Karahasan (AK Parti), Adnan Kırtay (MHP),Gülsen Büker (CHP) ve Turgut Memiş (CHP)

Denetim komisyonu raporu meclise sundu
Denetim komisyonu 2019 mali yılına yönelik yapılan inceleme sonrasında raporunu hazırlayarak meclise sundu. Denetim Komisyonu tarafından hazırlanan raporu ise komisyon başkanı Alpan Solmaz okudu. Alpan Solmaz, Adil Ürekli, Meryem Ataç, Yusuf Ziya Şener ve Bahattin Erbay’dan oluşan komisyonun belediyenin mali çalışmasını titizlikle incelediklerini belirtildiği açıklamada 12 bulgu ve 2 tespitin yer aldığını belirtildi. Komisyon başkanı Alpan Solmaz tarafından meclise okunan bu bulgu ve tespitler ise şu şekilde sıralandı;
“Belediyemiz müdürlüklerinin yapmış oldukları mal alım ihalelerinde giren ve çıkan malların barkot sisteminin olmadığı ve dolayısıyla takip edilemediği tespit edildi.
Baskı, afiş ve branda ihalelerinde bu ihalelerin yapılmasına zorlayan mücbir sebepler olmamasına rağmen ihalelerin pazarlık usulü ile yapıldığı tespit edildi.
Özellikle pazarlık usulü ve doğrudan temin ihalelerinde ihaleyi talep eden bazı müdürlükler tarafından ihalelere davet edilen 3 firmanın aynı firmalar olması ve ihalelere zamanında davet edilen 2 firmanın ihalelere gelmemesi nedeni ile ihalelerin her defasında aynı kişi tarafından alındığı tespit edilmiştir.

Belediye bünyesinde çalışan kadrolu ve sözleşmeli personeller ile hizmet alımı personel giderleri toplamda 73 milyon 835 bin 611 TL olduğu ve gerçekleşen bütçenin %39.56’sına tekâmül ettiği görülmüştür.
Kurumun 15 müdürlüğü doğrudan temin sınırını geçmiş olup, ayrıca kurumumuzun da bu sınırı geçmiş olduğu tespit edilmiştir.
Bazı hizmet alımı ihale dosyalarında düzenlenen hak ediş raporları içerisindeki muayene kabul tutanaklarının tutulmadığı, yerine fotokopi ile çoğaltılarak rapora eklendiği ve kabul tutanaklarına istinaden ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.
Açık ihale dosyalarında borcu yoktur yazısı olmadığı tespit edilmiştir.
Bazı ihale dosyalarının düzensiz olduğu, evrakların eksik düzenlendiği, ayrıca doldurulması gerekli formların doldurulmadan boş olarak imzalandığı tespit edilmiştir.
Bazı faturalaların birim fiyat ve miktarı yazılmadan kesildiği tespit edilmiştir.
2019 yılında verilen bütçede bazı müdürlüklerin kullanılan parayı kullanmayıp 6 milyon 984 bin 539 TL’nin imha olduğu tespit edilmiştir. Müdürlüklerin bu anlamda sağlıklı bütçe yapmasının gerekliliği de görülmüştür.
Yapılan birçok ihalede komisyon tarafından 3 istekli davet edişmiş olup, bir istekli teklif vermiş ve teklif veren firmanın ihaleyi aldığı görülmüştür.
Komisyonumuzun belediye şirketleri YABELTAŞ A.Ş, Hizmet A.Ş, YABEDAŞ’a yapmış olduğu inceleme talebine karşılık bilgi ve evrak verilmeyerek sadece üst yazı ile bilgi verilmiştir.
Komisyonumuz YABELTAŞ A.Ş ve Hizmet A.Ş 20 Şubat 2020 yazılı talebi ile istemiş olduğu personel sayıları ve taşınır, taşınmaz listeleri her 2 şirketten de alınmış olup. YABELTAŞ A.Ş ‘de 105, Hizmet A.Ş’de 61 kişi olmak üzere toplam 166 kişi çalışmaktadır. Taşınır ve taşınmaz listeleri de komisyonumuza sunulmuştur.
13 Şubat 2020 tarihinde Yalova Personel A.Ş’nin müdürü komisyonumuza gelerek şirkette çalışan personel sayısının güncel olarak 706 kişi olduğunu belirtmiş olup, aynı anda 3 adet açık ihale yapıldığını bu ihalelerin iş sağlığı ve güvenliği ile personel yazlık ve kışlık alımları olduğunu belirtmiştir”

“Borçları bile ödemekten aciz bir performans”
2019 yılı faaliyet raporu da yine meclise sunuldu. Meclisin zaman kaybetmemesi için daha önceden meclis üyelerine dağıtılan faaliyet raporu okundu olarak oylandı. Ardından söz alan AK Parti grup sözcüsü Selvet Duman, “Belediyemiz meclisinde kabul edilen bütçe kalemlerinin 2019 yılı içerisinde Yalova halkı için daha verimli kullanılması gerekirken böyle olmadığını gözlemledik. Belediye başkanlığında çok sayıda icra dosyasının olması ve yine belediyede alacaklıların sıraya girmiş görüntüsü idarenin borç üretip, o borçları da ödemekten aciz bir performans gösterdiği düşüncesindeyiz. Bütçe ile Yalova halkı için daha fazla yol, asfalt, kaldırım ve park yapılabilecekken yapılmadığını, Yalova’nın en önemli ihtiyacı olan altyapı ile ilgili 2019 yılında her hangi bir adımın atılmadığını, hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlarımız için tüm Türkiye’ye örnek teşkil edecek projeler hayata geçirilecekken bunlarla ilgili bir önermenin proje haline getirilmediği, yine turizm şehri olan Yalova’mızın tüm Marmara ve hatta ülkemizin turizm başkenti haline gelebilecek potansiyeli olduğu halde bununla ilgili önermelerin gerçekleşmediği, faaliyet raporunda belirtilen huşuların ve dönemsel olarak da adli ve idari bir soruşturmanın bu zamanı kapsadığı, 2019 yılına ait faaliyetlerin hukuki altyapısının tartışmalı olduğu kanaatiyle faaliyet raporuna biz grup olarak ret oyu kullanıyoruz” dedi.

“Tüm enerjimizi borçları ödemeye ve tasarrufa verdik
CHP grubu adına söz alan Cevdet Bekler ise, “2019 seçimlerinden sonra CHP’nin Yalova Belediye Başkanlığını kazanması ancak belediye meclisinde AK Parti çoğunluğunun bulunması faaliyetlerin bir kısmının gerçekleşmesini etkilemiştir. Bütçenin verimli kullanılması açısından da daha sonra ortaya çıkan olaylar gösteriyor ki; bütün enerjimizi maalesef borç ödemek, borcu yapılandırmak ve tasarruf yapmaya harcadık. Eleştirilerin bir kısmı doğru olmakla birlikte bunları da zikretmek lazım. Tabi mevcut hukuki süreçle ilgili yaşananlar bizim tarafımızdan bilinmiyordu. Bütçeyi o tarihteki mevcut idare ve meclis grubumuz, bazı olaylarda da AK Parti grubunun desteği ile en verimli şekilde kullandığına inanıyoruz. Borçlar 2000’li yıllardan bizim dönemimize kadar bir sarmal kartopu gibi büyüyerek geliyor. Hangi tarihlerde nelerin olduğu da kayıtlarda var. Bu manada biz de faaliyet raporuna olumlu oy kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

250 milyon borç
Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Şahin ise Cevdet Beklerin, “2000’li yıllardan gelen borç sarmalı” sözlerine yönelik bir cevap verdi. Şahin, “Yalova’da yaklaşık 4 aydır Belediye Başkanlığına Mustafa Tutuk vekalet etmektedir. Bir hukuki sürece bağlı olarak böyle bir belediye riyaseti şekillendi. Biz göreve geldiğimizde belediyenin üzerinde 170 haciz vardı. Belediyenin 250 milyon TL’ye yakın borcu vardı. Yaklaşık 125-130 milyon TL vergi borcu, geri kalanı da orta ve küçük ölçekli müteahhitlere olan borçtu. Yani Yalova Belediyesi’nin her hangi bir tasarrufu falan olmamıştır. Burada borç kat be kat artmıştır. Belediyeler borçlanır. Belediyeler arsa da satar. Ama bunun karşılığında elle tutulur, dişe dokunur bir yatırım yapılmamıştır. SGK prim ödeme alışkanlığı olmayan bir belediyeden bahsediyoruz. Bu neyin tasarrufu. YASKİ, Yeşil Körfez ve YAKAB gibi birliklere borçlar ödenmedi. Bu borçlara karşılık belediyenin daire ve dükkanları verilmek zorunda kalındı. Bu borç kat kat artarken yaklaşık 50-55 bin TL’ye yakın danışman maaşları vardı Yalova Belediyesi’nde. Ne danışıldığını ise Yalova kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Biz kısıtlı imkanlarla devraldığımız Yalova Belediyesinde bu kadim şehre hizmet etmeye kararlıyız. Belediyenin gelirlerini arttırmaya çalışıyoruz. 4 ayda 17 milyon TL’ye yakın da borç ödedik. İsteyince oluyormuş” dedi.
Konuşmaların ardından 2019 yılı faaliyet raporu oylandı. CHP grubu raporu kabul ederken, AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri ise Yalova Belediyesi 2019 yılı faaliyet raporu için ret oyu kullandılar.

Salman’ın başkanlığı düşecek mi?
Yalova Belediye Meclisi’nin faaliyet raporunu onaylamaması beraberinde görevden el çektirilen Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın başkanlığının düşüp düşmeyeceği sorularını da beraberinde getirdi. Bundan sonra atılacak olan adımlar ise hukuken belli.
2005 yılında yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 26. Maddesinde bundan sonra atılacak adımlar ise şu şekilde belirtiliyor;  “Belediye başkanınca meclise sunulan bir önceki yıla ait faaliyet raporundaki açıklamalar, meclis üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğuyla yeterli görülmezse, yetersizlik kararıyla görüşmeleri kapsayan tutanak, meclis başkan vekili tarafından mahallin mülkî idare amirine gönderilir. Vali, dosyayı gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştaya gönderir. Yetersizlik kararı, Danıştayca uygun görüldüğü takdirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.