Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kültür Evi Enstitü Bünyesinde Açıldı

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Kültür Evi düzenlenen bir törenle tanıtıldı. Kültür Evi’nin bahçesinde ise enstitü müdürlüğünde ilk olarak kullanılan tarımsal araç gereçler de sergilendi.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2018 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Kültür Evi Enstitü Bünyesinde Açıldı

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, enstitü içerisinde 1940’lı yıllarda faaliyet gösteren bir binayı ‘Kültür Evi’ olarak restore ettiklerini belirterek basın mensuplarına burayı tanıttı.

Kültür Evi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Boz, binanın aslına uygun olarak restore edildiğini belirtti. Boz, “Bina konusunda kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. 1929 yılında Atatürk’ün bir çınar ağacını denizde seyir halindeyken görüp Yalova’ya çıkmasıyla başlayan bir serüven bu. Köşkün hikâyesini herkes biliyor. Hem burada hem Termal kısmında millet arazisi olarak kendi bütçesiyle iki arazi alıyor. Atatürk Yalova’ya ömrü hayatında 29 kez geliyor. Ölünce de bu arazinin millete verilmesi için çalışma yapılıyor. 1940’lı yıllarda Zirai Donatım Kurumu burada kuruldu. Şimdi görülen bu bina, o zamanki resimleri de elimizde mevcut, aslına uygun şekilde restore etmeye çalıştık. Atatürk hayattayken bu bina var mıydı bilemiyoruz. Buradaki ilk tarımsal faaliyetin başladığı 1940’lı yılların binası bu. Biz de bu binaya ‘Kültür Evi’ adını verdik. Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Yaptığımız proje de destek gördü ve ödenek çıktı. 2018 başında başladığımız çalışmayı tamamladık. İçinde bir salon var. Burada bilgilendirme sunumları yapacağız. Dinlenme salonu var. Yapılan faaliyetin sürdürülebilir olması açısından işçilerin de kullanabileceği bir dinlenme yeri olarak düşündük. Bir bölümüyle de tarımsal Ar-Ge’ye tarihi olarak bir perspektif çizmek istedik. O dönemde tarımsal Ar-Ge nasıl yapılıyordu bunu sergilemek istedik. Yalova bir kültür şehri. Yalova’da dünyanın en zengin geofit araştırma merkezi var. Yalova’yı ziyaret edenler Yürüyen Köşk’ü görüyor, ardından burayı ziyaret ediyorlar. İnşallah misafirhanemizi de oluşturduktan sonra, misafirlerimizi burada konaklatma konusunda iyi bir şey yapmış olacağız” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.