Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kocadere-Şenköy Havzası Kivi Üssü’ne Dönüşüyor

Yalova’da Kivi Üretimini önemli ölçüde arttıracak olan, "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi"nin 2 etap çalışmaları hızla devam ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2021 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Kocadere-Şenköy Havzası Kivi Üssü’ne Dönüşüyor

Bu kapsamda Kocadere ve Şenköy’de mevcuda ek olarak oluşturulacak olan 265 dekar ile kivi üretilen alan 742 dekara yükselecek.

Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2020 yılında hayata geçirilen "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" ile Yalova’da ki Kivi üretimi arttırılacak. Kivi üretiminde Altınova-Subaşı havzasından sonra 2. bir üsse dönüşecek olan Kocadere-Şenköy Havzasında 2. etap çalışmalarına başlandı. Kivi bahçesi tesisinde Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü kanalıyla Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere reelde %60’a varan hibe destekleri sağladı. Toplam maliyeti 7 milyon 500 bin lirayı bulacak ve 3 etapta gerçekleşecek "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi"nin 380 bin TL’si bakanlık katkısı, 595 bin TL’si de çiftçi katkılı olmak üzere 975 bin TL. tutan 1. Etabında, 65 dekarlık kivi bahçeleri oluşturuldu

2021 yılında başlanan 2. etap uygulaması ile 265 dekar yeni kivi bahçe tesis edilmesiyle mevcut 412 dekarlık kivi bahçeleriyle birlikte havzada toplam 742 dekar kivi üretim alanına ulaşılmış olacak. Yine havzada, yıllık 2 bin ton olarak gerçekleşen kivi üretiminin, proje kapsamında kurulan yeni bahçe tesislerinin verim çağına ulaşması neticesinde bin 500 ton artarak, 3 bin 500 tonu aşması ve mevcut kivi üretiminden elde edilen 12 Milyon TL'lik hasılanın da 9 Milyon TL artarak yaklaşık 21 Milyon TL düzeyine çıkması bekleniyor.

2022 yılında da devam etmesi planlanan 3. etapta da 170 dekarlık kivi bahçeleri kurulmasıyla 3 etapta toplam 500 dekarlık kivi bahçeleri bakanlık desteğiyle kurulmuş olacak. Kivi yetiştirmeye elverişli alanların azami ölçüde değerlendirilmesi ile kivi yetiştiriciliğini geliştirmek, belli bölgede üretimini yoğunlaştırarak üreticinin girdi alımlarında ve pazarlamada söz sahibi olması, danışmanlık ve hizmet alımlarının tek elden daha ucuza yapılabilmesi, pazara sürekli ve sürdürülebilir ürün arz etme imkanı bulunacak.

Sektörle ilgili yatırımcıların (soğuk hava deposu, malzeme satıcıları vs.) bu bölgeye ilgileri de artacak. Böylece ekonomik olarak yatırım yapma imkanı doğacak ve dolayısıyla Yalova ekonomisine çok önemli katkı sağlanmış olacak.

Asgari ücretin 7 katı gelir elde edecekler
Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da Kocadere ve Şenköy’de 2. Etap kapsamında oluşturulmaya başlanan bahçeleri ziyaret etti. Çalışmaları denetleyen ve çiftçilerle sohbet eden Parıldar projenin hızla ilerlediğini dile getirerek, “Kocadere-Şenköy Havzasında halihazır da 412 dekarlık üretim alanımız ve yaklaşık da bin 500, 2 bin ton aralığında bir Kivi üretimimiz var. Bizler 3-4 yıl önce burada bir çalışma yaptık. Buradaki ekonomik ömrünü tamamlamış karışık meyvelikler ya da boş araziler olduğunu tespit ettik. Burada da ‘Türkiye’nin Kivi Başkenti’ dediğimiz Yalova’mıza uygun arazilerimiz var. Çiftçilerimizle birlikte burayı projelendirdik ve bakanlığımıza sunduk. Bakanlığımız da bunu yerinde bularak 3 etaplı bir proje planlandı. Bu havzada 500 dekarlık yeni kivi bahçeleri kurulması öngörüldü. 65 dekarlık ilk etabı 2020 yılında yaptık. Bizler bakanlık bütçesinde çiftçimizin önemli oranda maliyet tutan beton direk, asma sistemlerini çiftçilerimize tedarik ettik. Çiftçilerimizde bu projede sulama sistemleri, işçilik ve fidanları tedarik ettiler. 16 çiftçimizle birlikte 65 dekarı böylece oluşturduk. Hesaplamalara göre Kivi’nin tam verime geçtiği 5-6 yıllardan itibaren 10 dekar Kivi bahçesi olan bir çiftçimiz asgari ücretin 6-7 katı bir gelir elde etmeye başlayacak. Bu elbette tarım arazilerinin değerlendirilerek korunması adına, çiftçilerimizin gelirlerinin sürdürülebilirliği adına hem de işletmelerimizin kapasitelerinin arttırılması adına büyük önem taşıyor. Bizler birim alandan elde edeceğimiz geliri arttırmakla beraber, çiftçilerimizin de refah seviyelerini arttırmak, onlarında yaptıkları işlerden işletme bazında geliri yükselmiş çiftçiler olmalarını sağlamak istiyoruz. Bu projemizin hayata geçmesinde emeği olan başta Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, birlikte çalıştığımız ve projeyi hazırlayan teknik ekip arkadaşlarımıza ve bu konuda biz varız diyen çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Bu projeyi başardığımız için mutluyuz” dedi.

“Hayalimizi hayata geçirdik”
Devletten aldıkları desteklerle Kivi bahçelerini oluşturan çiftçiler de hayallerinin hayata geçmesinden son derece memnun ve mutlu olduklarını vurgulayarak, “Bu proje bizim hayalimizdi. Devletimizin desteği ile Kivi bahçelerimizi oluşturmaktan çok mutluyuz. 3 yıl içerisinde verim almaya başlayacağız. Ülke ekonomisine de önemli bir katkıda bulunacağımızı umuyoruz” şeklinde konuştular.

İl dışından üreticiler geliyor
Öte yandan geliştirilen proje il dışındaki üreticilerin de dikkatini çekti. Bu amaçla Kocadere bölgesindeki tarımsal arazilere rağbet arttı. Birçok yabancı üretici bu bölgeden tarımsal arazi alma yarışına girdi. Daha şimdiden Yalova dışındaki çiftçilerin burada aldıkları bahçelerde Kivi üretimi yapmak adına hazırlıklara başladığı da öğrenildi. Öte yandan bölgenin potansiyelinin farkına varan soğuk hava deposu yatırımcıları da bölgeye yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bu yılın sonlarından itibaren artacak olan üretim kapasitesi ile bölgeye bir yada birkaç soğuk hava deposunun kurulması bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.