Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Genel Müdür Atalay Yalova’daydı

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ile birlikte Marmara Denizi’nde inceleme yaparak Marmara Denizinde Deniz hayatının sürdürülebilirliği ve Avcılık faaliyetleri konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2019 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Genel Müdür Atalay Yalova’daydı

Marmara Denizinde deniz hayatının sürdürülebilir bir hal alması ve balıkçılık faaliyetlerinin de buna entegre edilmesini amaçlayan çalışmaları sürdüren Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay bu kapsamda Yalova’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait tekne ile denize açılan Genel Müdür Atalay’a, Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da eşlik etti.  Marmara’da dolaşan ve görüş alışverişinde bulunan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay Yalova’da yapılan çalışmalar hakkında ise Parıldar’dan bilgiler aldı. Marmara da yapılabilecek çalışmalar hakkında da görüş alışverişi gerçekleştiren Atalay, Parıldar’a teşekkür etti. 

Marmara Denizi önemli bir üreme alanı
Öte yandan Marmara Denizi’nin birçok balık türü için önemli geçiş noktalarından ve üreme alanlarından olduğu dile getirildi. Açıklamada, “Marmara Denizi, iki farklı su kütlesine sahip ve her ikisinin de özelliklerini barındıran bir denizdir ve canlı toplulukları açısından zengindir. Diğer denizlerimizle karşılaştırıldığında oldukça küçük bir alana sahip olmasına rağmen Marmara Denizi, balıkçılık açısından Akdeniz ve Ege Denizi’nden öndedir. Marmara Denizi ve Boğazlar, Akdeniz’den Karadeniz’e göç eden balıkların geçiş noktalarıdır. Günümüzde Marmara Denizi’nde balıkçılık başta hamsi olmak üzere, sardalya, istavrit, mezgit ve pembe karides avcılığına dayanmaktadır. Mersin balığı, kolyoz, kılıç balığı, uskumru gibi balık türlerinin yanı sıra, bir deniz memelisi olan yunus da görülmektedir. Yunusların, özellikle üreme amacıyla havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte, boğazdan sürüler halinde geçtiği 20. Yüzyılın başlarındaki siyah-beyaz İstanbul fotoğraflarından da bilinmektedir. Bu büyük sürülerin boğazdan görkemli geçişleri, 70’lerde doğan çocukların büyüklerinden dinledikleri hikâyelere konu olmuştur. Marmara Denizi ve Boğazlar, balıkların göç yolu üzerinde sahip oldukları önem nedeniyle 1971 yılında hem orta su hem dip trolüyle yapılan avcılığa tamamen kapatılmış, gırgır avcılığına da yer ve zaman ile ilgili belli kısıtlamalar getirilmiştir. Ülkemiz balıkçılığı için önemli türlerin pek çoğu (hamsi, sardalya, istavrit gibi) yaz aylarında yumurta bırakır. Bu nedenle Mayıs-Eylül arasında denizlerimizde balıkçılık yasağı vardır. Tüm bu yasak ve düzenleme çabalarına rağmen, Marmara Denizi’nin canlı kaynaklarında yıllar içinde azalma gözlenmektedir” denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.