Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli’ye Özel Afet Eğitimi

Başbakanlık tarafından desteklenen ve Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği, Kocaeli Üniversitesi tarafından sürdürülen bir proje ile engelliler olası bir deprem öncesi, anı ve sonrasında nasıl davranacaklarını öğrenecekler.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2011 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Engelli’ye Özel Afet Eğitimi

Arama kurtarma ekiplerinin de eğitileceği Yalova’da en kaz altında kalan işitme ve konuşma engelli bir vatandaşa, “Orada kimse varmı ?” diye seslenme dönemide tarihe karışacak.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından da desteklenen bir proje Yalova’da pilot bir uygulama ile hayata geçiriliyor. Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği ve Kocaeli Üniversitesi tarafından yürütülen projede engellilerin olası bir deprem öncesi, anı ve sonrasında ne yapmaları konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor. İlk aşamada çeşitli engel gruplarına eğitim verecek eğitmenlerin oluşturulması için adım atılıyor. Eğitimlerin nasıl bir süreçle verilmesi gerektiği ise yine değişik engel gruplarından oluşturulan 5’e kişilik engelli grubunun da katılımı ile tespit ediliyor. Diğer yandan Yalova genelinde ki bin 710 engelli vatandaşın adres ve engel bilgileride derlenerek gerek çalışmayı yürüten dernek ve gerekse Yalova Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde saklanıyor. Bu olası bir afet durumunda ciddi katkılar sağlayacak. Zira enkaz altında kalmış işitme ve konuşma engelli bir vatandaşa artık, “Orada kimse varmı ?” diye sorulmayacak. Zira yıkılan binada enkaz altında kalan engellinin engel grubu arama ve kurtarma ekipleri tarafından da bilinecek ve arama kurtarma çalışmaları da bu anlamda sürdürülecek.


İLK ETAPTA 10 EĞİTMEN YETİŞTİRİLDİ

Proje kapsamında engelli vatandaşlara afet eğitimi verecek 10 eğitmen yetiştirildi. Bu eğitmenler den 1’i ise işitme engelli. Zira işitme engellilere eğitimi yine işitme engelli olan bu eğitmen verecek. Yaklaşık 6 ay sürecek olan eğitim boyunca engellilere deprem anı ve sonrasında hayatta kalmanın detayları anlatılacak. Eğitimlerin Yalova’da tamamlanmasının ardından ülke genelindeki eğitimlerin verilmesine geçecek. Bu eğitimler ise AFAD, Kocaeli Üniversitesi ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu tarafından tüm illerde aşamalı olarak verilecek.


BU PROJE TÜRKİYE’NİN PROJESİ

Yalova’da pilot uygulamasına başlanan projenin aslında Türkiye’deki tüm engellilerin projesi olduğunu dile getiren Yalova Yeniyaşam Engelliler Derneği Başkanı Murat Arslan han ise proje ile ilgili şu bilgileri verdi;
” Önümüzdeki hafta Kocaeli’nde “Engelli ve Afet” konulu bir sunum gerçekleştireceğim.
Türkiye’de engelli ve afet konusunda bir çalışma yok. Bir spastik engellinin evde alacağı tedbir ile bir bedensel engellinin evde alacağı tedbir aynı değil. bunları yerinde inceliyip çözüm politikası üretmek lazım. bir de nasıl eğitim verileceğinin metodunun incelenmesi lazım. Bunun yanında eğitici de yetiştirilmesi, ailenin bilinçlendirilmesi ve engellinin afet çantasında ne tür bir bilgilendirmenin olması gerektiğini belirlemek lazım. uyarıcı metotları
Bu konudaki ilk aşamayı bitirdik. Bunların bilinmesi lazım. Afet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, SHÇEK, belediye ve STK’larla işbirliği içerisinde bir çalışma yaptık.
Birinci aşamada, nasıl bir eğitim verilmesi konusunda Kocaeli Üniversitesi ile birlikte çalışma yapıldı. İşitme, görme, bedensel ve zihinsel engelli bireylerle 5’er kişi belirdik. İstişare yaptık. Onlardan da geri dönüşüm yaptık. Onların fikirlerinden de yararlandık.
Tespit ettiğimiz bin 710 kişiye eğitim vereceğiz. Yalova olarak Türkiye örnek olacağız. Yalova’da hangi sokakta, hangi apartmanda kaç tane engelli var biliyoruz. Engelli deprem sırasında nasıl davranacağını, enkaz altında neler yapacağını öğrenecek.
Her engelli gurubuna ayrı bir eğitim vereceğiz. Afet Merkezi de binada engellinin olduğu bilinciyle yaklaşacak arama kurtarmasını o şekilde yapacak.
Çök kapan taktiğini engelliler yapamaz. Onlara ne iyi korunma yolu gösterilecek.
Sahaya giriyoruz. Van depremi projenin gecekmesine neden oldu. Sahaya birkaç ay içerisinde ineceğiz. Bir işitme engellinin olduğu 10 eğitmen belirlendi. 6 ayda eğitimi tamamlamak istiyoruz. Bu proje Türkiye’deki tüm engellilerin projesi ve Türkiye’ye örnek olacak”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.