Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akyol TBMM’de Söz Aldı

AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol Helal Akreditasyon Kurumu Bütçesi görüşmeleri kapsamında AK Parti Grubu adına TBMM’de söz aldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2018 08:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Akyol TBMM’de Söz Aldı

AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin 2. turunda Helal Akreditasyon Kurumu Bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz alarak bir konuşma yaptı. Akyol konuşmasında, “2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin bu turunda Helal Akreditasyon Kurumu Bütçesi üzerinde Grubumuz adına konuşmak üzere söz almış bulunmaktayım. Görüşmelerimizin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Dünyada yaşayan yaklaşık 1,8 milyar Müslüman nüfusun helal ürün ve belgelendirmesine ilişkin ilgi ve talebi giderek artmaktadır. Helal kavramı en başta yalnızca gıda ürünleri ile ilişkilendirilirken, günümüzde gıdanın yanı sıra finans, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik, lojistik ve turizm gibi sektörel olarak çok geniş bir alana hitap etmektedir. Müslümanların gıda ürünleri harcamaları 1,17 trilyon Dolar, helal belgesine sahip gıda ürünleri pazarı ise 415 milyar Dolar seviyesindedir. Gıda, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik gibi ürünler ile turizm ve seyahat gibi hizmet sektörlerinin yer aldığı ürün ve hizmetler için Müslümanların yaptığı harcama ise 1,9 trilyon Dolardır. Diğer taraftan, ürün ve hizmetlere finans sektörünün eklenmesiyle, helal ekonomisi küresel bazda 3,9 trilyon Dolarlık bir büyüklüğe ulaşmaktadır. Helal kavramının, ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar her aşamada “sağlıklı, hijyenik ve kaliteli” olma özelliklerini de içermesi, bu alandaki farkındalığın artarak devam edeceğinin de bir göstergesidir.

Küresel düzeyde helal ürün ticaretinin artması, farklı helal standartlarının ve belgelendirme sistemlerinin uluslararası ticaret üzerinde yarattığı engellerin belirginleşmesine yol açmıştır. Ülkemizin bu alandaki en temel girişimi ise İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çatısı altında merkezi İstanbul’da olan ve üye sayısı 3’ü gözlemci olmak üzere toplam 39’a ulaşan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC)’dür. Helal Akreditasyon Kurumu İslam İşbirliği Teşkilatının koordinesinde belirlenmiş olan kıstasları baz alarak çalışmalar yapacak ve helal akredite piyasasının merkezi haline gelecektir.

Helal belgelendirme kuruluşlarının akreditasyonu suretiyle bu kuruluşların düzenledikleri belgelere güven temin edilmesi ve helal belgelerinin karşılıklı tanınmasına zemin oluşturması elzem olmuştu. Bu sebeple Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Helal Akreditasyon Kurumu teşkilat yapısı görev ve yetkilerine ilişkin düzenleme 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmiş olup üzerinde yoğun çalışmalar yapılan Helal Akreditasyon Kurumumuz küresel anlamda bu piyasanın içine girmiş ve ilerleyen günlerde bölgesinde söz sahibi bir ülkenin bu alanda merkezi kurumu haline gelecektir.

Bu Kararnameyle, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde faaliyetlerde bulunmaları ve düzenlenen belgeleri küresel alanda kabulünün sağlanması için alanında öncü olması hedeflenerek bu kurumumuz kurulmuştur.

Türkiye'de helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisine haiz tek kurum olacak olan HAK, ülkede ve yurt dışında yerleşik helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarına helal akreditasyon hizmeti sunarak, helal akreditasyonla ilgili kıstas ve tedbirleri belirleme ve uygulama yetkisine sahip olacaktır.

HAK, uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri nezdinde Türkiye'yi temsil edecek, bunlara üye olacak, yönetimlerinde görev alacak veya bu kuruluşların merkezi olarak hizmet verecektir.

İkili veya çok taraflı karşılıklı tanıma anlaşmaları imzalayacak olan HAK, akreditasyon kuruluşları ve akreditasyon kuruluşu bulunmayan ülkelerdeki helal akreditasyonla ilgili kurum ve kuruluşlarla ilişkiler kuracak ve iş birliğinde bulunacaktır.

Helal akreditasyon konusunda her türlü bilimsel ve teknik incelemeleri gerçekleştirecek olan Kurum, helal akreditasyonun önemini artırıcı faaliyetler yaparak bu kapsamda eğitim verecek, araştırma ve yayınlar hazırlayarak, ulusal ve uluslararası kongrelerle desteklenerek, seminer ve benzeri toplantılar düzenleyecektir.

Bu minvalde ülkemizin ekonomisine büyük katkısı olması adına, dünyanın her ülkesine helalle ilgili alana konu olabilecek tüm ürünleri üretip ihraç etmek için, düzenleme sistemimizin son derece uygun olması ve ürünlerimizin güvenli, sağlıklı, hijyenik ve helal olmasını da garanti edebilecektir.

Her alanda ve kurumda güçlü olan ülkemiz Helal Akredite Kurumu alanında da yapmış olduğu çalışmalarla tüm dünyaya Türkiye’nin ne kadar önemli bir ülke olduğunu gösterecektir.

Bu vesile ile 745. Vuslat Yıldönümü dolayısıyla Hz. Mevlana’yı rahmetle anıyor, bir kez daha 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe görüşmelerimizin hayırlı olmasını diliyor ve yüce meclisi saygı ve sevgiyle selamlıyorum”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.