Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazalarda Olay Yeri Güvenliği

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2022 14:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 14:59

Yaralı vatandaşlarımızın da kısa zamanda şifa bulmalarını temenni ediyorum. Aynı gün içerisinde başka illerimizde de gerçekleşen trafik kazaları moralimizi oldukça bozdu. Otobüs kazaları ve 10 ar 20 şer kişinin bir anda vefat etmesi…

Uzmanlarca elbette değerlendirme ve tesbitler yapıldı, yapılacak. Konu adli mercilerce de her yönü ile inceleniyor. Ben hep milletçe bir kaza  yada yangın gibi zorda kalanlara yönelik yardımlarda gözlemlediğim temelde iyi niyetle yardım etme güdüsü olduğu , fakat gerçekleşmede kazazadeye zarar verildiği durumların oluşması yada kaza yerinde yeni kazaların oluşabileceği ortam hakkında tedbirlerin alınmamasını görüyorum. Yardım edelim, fakat bilinçli olarak hareket edelim ve kazazadeye yeni hatta ölümcül etki bırakacak hareketler yapmayalım. İlkyardım bence her vatandaşımızın alması gereken bir ders olmalı. Hatta belki gülümseyerek karşılayacaksınız, örneğin nikah akdinin yapılabilmesi için öncelikle ilkyardım sertifikası alınmasını ön koşul olarak getirilebilir.

Ya da teorik olarak sürücü belgesi sınavlarında ilkyardım dersi de var, lakin pratik uygulamasını yapmadan teorik olarak sadece belli kısmını bilgisi sorgulanarak belge verilmemeli. Şunu ifade etmek istiyorum; İlkyardım ve yangın eğitimleri vatandaşımızın kolay ve kısa yoldan ulaşabileceği şekilde verilebilmeli, teşvik edilmeli, hatta bazı konularda ön koşul olmalı.  Ya da cazip hale getirilmeli. Örneğin işe alımlarda ilkyardım sertifikası olanlara öncelik tanınabilir, ya da belli konularda kamu indirim yapabilir ücretlendirme ve hizmetlerde. Bunun alanını genişletebiliriz, size kalmış. Ya da büyük işletmeler için daha kurumsal ve örgütlü ilkyardımcı hatta afet gönüllüleri organizasyonu yapılabilir.

Gelelim hafta sonu yaşanan trafik kazalarında da gördüğümüz gibi olay yeri güvenliği yönüyle  öncelikle bu durumda profesyonel ekiplerin yapması gereken konuların ana başlıklarını sizlerle paylaşarak onlar gelene kadar olay yerinde isek önceliklere göre yapabileceğimiz konuları paylaşmak  istiyorum.

Olay yerinde tekrar kaza olma riskinin ortadan kaldırılması,

Olay yerindeki hasta/yaralı sayısının ve türlerinin belirlenmesi,

Olay yerinin hızlı bir şekilde değerlendirilmesinin ardından yapılacak müdahalelerin planlanması,

Kazaya uğrayan araç mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, kontağı kapatılmalı, el freni çekilmeli, araç LPG’li ise aracın bagajında bulunan tüpün vanası kapatılmalıdır,

Olay yeri yeterince görünebilir biçimde işaretlenmelidir. Kaza noktasının önüne ve arkasına gelebilecek araç sürücülerini yavaşlatmak ve olası bir kaza tehlikesini önlemek için uyarı işaretleri yerleştirilmeli; bunun için üçgen reflektörler kullanılmalıdır,

Olay yerinde hasta/yaralıya yapılacak yardımı güçleştirebilecek veya engelleyebilecek meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır,

Olası patlama ve yangın riskini önlemek için olay yerinde sigara içilmemelidir,

Gaz  varlığı söz konusu ise oluşabilecek zehirlenmelerin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır,

Ortam havalandırılmalıdır,

Kıvılcım oluşturabilecek ışıklandırma veya çağrı araçlarının kullanılmasına izin verilmemelidir,

Hasta/yaralı yerinden oynatılmamalıdır,

Hasta/yaralı hızla yaşam bulguları yönünden (ABC) değerlendirilmelidir,

Hasta/yaralı kırık ve kanama yönünden değerlendirilmelidir,

Hasta/yaralı sıcak tutulmalıdır,

Hasta/yaralının bilinci kapalı ise ağızdan hiçbir şey verilmemelidir,

Tıbbi yardım istenmelidir (112),

Hasta/yaralının endişeleri giderilmeli, nazik ve hoşgörülü olmalıdır,

Hasta/yaralının paniğe kapılmasını engellemek için yarasını görmesine izin verilmemelidir,

Hasta/yaralı ve olay hakkındaki bilgiler kaydedilmelidir,

Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde kalınmalıdır.

Olağandışı durumlarda olay yerine gelen itfaiye, emniyet araçları gibi tüm birimler, 45 derecelik bir açıyla park etmeli, ön tekerlekler dışa dönük olmalı ve park frenini çekmelidir.  Olay yerine başka bir aracın dalması durumunda, araçlar darbenin çoğunu emecek, ikinci bir felaket yaşanma riskini azaltacaktır.

Güvenlik ekiplerinin trafik akışını düzenlemesi ve olay yeri güvenliğini sağlaması kurtarma ekiplerinin ve yaralıların can güvenliği için elzemdir.

Olayın büyüklüğü nedeniyle, kurtarma ekiplerinin yetmediği durumlarda İlk Yardım bilen kişilerin kurallarına uygun ilk yardım uygulamaları can kaybını ve sakatlıkları azaltabilir.

Hafta sonu hayat kurtarmak için giden ve hayatlarını kaybeden sağlık ve itfaiye teşkilatındakiler başta olmak üzere, ölenlere rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.

Başka bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.