Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Grup Başarısı

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2007 01:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2007 01:00

Bu yazımda grup çalışmasındaki başarının temel öğeleri üzerinde zihin jimnastiği yapmayı düşündüm. Aslında bir yazıya sığmayacak kadar uzun ve ciddi bir konu ama ana başlıkları ile kollektif çalışmadaki temel başarı esaslarını paylaşacağım. Her birisi ayrı ayrı tez konusu olabilecek bu öğeler belki de pek çok grupta bulabilmek mümkün değil. Ama olmazsa olmaz bu öğelerden birini yitiren gruplar hangi işi yaparlarsa yapsınlar başarısız olma gerçeği ile karşı karşıya kalacaklardır. Özel işletmelerde çalışan genç okurlarımın özellikle psikoteknik eğitimi almış olanlar beni çok daha iyi anlayacaklardır.

Yada yönetici pozisyonundaki okurlarımın her bir unsur üzerinde biraz kafa yormaları ile karşılarında problem olan konuların kaynağını anlama imkanını bulacaklardır.

Güven,
Dayanışma,
Ekip Ruhu,
Amaç birlikteliği,
Kısa ve uzun dönem planlaması,
Verimlilik- Motivasyon,
Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için,
Grup kimliği,
Ara değerlendirmeler ve geriye projeksiyon,
Grup içi etkileşim,
Etkileşim değerlendirmesi,
Ekip lideri,
Görev paylaşımı,
Yönetim ve organizasyon,
Gelişim ve ilerleme isteği ve amacı,
Etkin denetim,
Alternatif B planları,
Anlaşılırlık,
Bilgi akışkanlığı,
Veri akışkanlığı,
Fedakarlık,
Matriks organizasyon yapısı,
Kollektivite,
İnandırıcılık,
Uygunluk denetimi,
Yol haritası,
Olabilirlik değerlemesi,
İnsan gücü organizasyonu,
Şeffaflık,
Bilgiye ulaşabilme,
Grup ruhu,
Hesap sorabilme,
Hesap verebilme,
Ulaşılabilirlik.
Grubu sahiplenme,
Kişiselleştirme, özdeşleştirme,
Meşruiyet,
Rasyonellik……

Bunu daha da çoğaltabiliriz. Aslında kafanızda bu kelimelerle oluşan başarı temelleri üzerinde biraz düşünüldüğünde göreceksiniz ki problemin kaynağı çok basit şeylere dayanıyor. Bunu aşmak için bir adım atılması gerekiyor.Bu adım da her zaman grup liderinden gelmesi lazım. Grup lideri her zaman çözümün , birleştirmenin ,uzlaştırmanın yollarını aramalıdır. Ama problem kaynağı grup lideri ise o zaman işiniz zor.

Hani derler ya “Ya bu deveyi güdeceksin, ya bu diyardan gideceksin.” . Bence işin kolay tarafından bakmak ve hemen pes etme isteğinde olanlar bunu söylemiş. Hayır, “ Bu deve güdülecekse , doğru dürüst güdülecek. Yanlış güdenler dizginleri bir gün elinde sonunda bırakmak zorunda kalacaktır.” İdealist olarak çalışan hep siz olursunuz ama sıkıntıyı ve üzüntüyü de siz çekersiniz. Dünya doğrular ile yanlışların mücadelesi üzerine kurulmuş olduğuna göre , sizde vicdanen doğru olanı yaptığınıza inanıyorsanız doğru olmaya devam ediniz. Vicdanınızın sesine kulak vermeniz sizin doğruları bulmanızı sağlayacaktır.Gruptan ne kadar itilirseniz, dışlanırsanız dışlanın aslında dışlayanlar sizin doğru olduğunuzu , kendilerinin de yanlış olduğunu bilirler.

Başarının bence kısacık ifadesi “ Doğru olabilmek ve kalabilmekte” yatıyor. Yanlış olduğunu bilerek yanlış olanda ısrar etmek zamanla kişiliğinize olan saygınızın kaybolmasına neden olacaktır ki bu da “İnsan olma onurunu” kaybetmiş ruhsuz biri olmanıza yol açacaktır. O zaman grup kısa zamanda dağılacak ve kişilerin bireysel ihtiras ve hırslarına hizmet etmeye başlamış olursunuz ki bu da kısa zamanda kullanılıp çöpe atılmanıza yol açar. Gerekmediğiniz zaman görülmezsiniz bile. O zaman grup olmadan çok Bizans oyunlarının döndüğü bir arenaya çekilmiş olursunuz. Bir de bakarsınız ki yalnız kalmışsınız. Yanlış olmak zamanla yalnız kalma sonucunu verecektir.

Doğru olabilmek ve kalabilmek zordur ama uzun soluklu yaşamınızda başarılı olan siz olursunuz.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.