Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çıtayı Üniversiteye Göre Ayarlamalıyız

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2007 09:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2007 09:54

12 Ocak 2007 tarihinde Halk Eğitim Merkezinde Üniversite konusunda yapılan toplantı genel anlamda olumlu geçti ama bence çıta yüksekliğinin üniversiteye göre ayarlanması gerekliydi. Eğer fakülte çapında kalırsak bu işi sonuçlandıramayız. Yani ufkumuzu Yalova Üniversitesi olarak geniş tutarsak sonuç alabiliriz. Yoksa İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’ni baz alarak hareket edersek kısa zamanda soluğumuz tükeneceğinden tıkanırız.


Sayın valimizin kısa zamanda çözüm üretebilmek adına yaptığı bu toplantı elbette olumludur. Acil çözüm gereken konu çözümlenmiştir ama bu kısa vadeli bir çözümdür. Maraton yeni başlıyor. Kendimizi maratona göre ayarlarsak ve tempomuzu düşürmeden el birliği ile Yalova’mızın en büyük eksiği olan üniversitenin kısa zamanda kurulmasını sağlamış oluruz. Bence Yalova üniversite konusunda 15-20 yıl geride kalmıştır. Kimseyi suçlamıyorum. Suçlu aranacaksa tüm Yalova’dır. Hepimiz suçluyuz. Şimdi geriye bakma zamanı değil. İleriye dönük olarak ne yapabileceğimizi ortaya koymamızın zamanı. Sn.Muharrem İnce’nin toplantıdaki konuşmasını takdirle karşıladım. Eğer üniversite konusuna yaklaşımı diğer partilerin de bu şekilde olursa, kendine mal etme yarışına girilmez ise sonuç kısa zamanda alınacaktır.


Milletvekilinin verdiği örneğe ben canlı olarak şahit oldum. Kayserili yaşlı bir amca ile tanışmıştım yaklaşık 2 sene önce.
- “ Kayseri nasıl başardı amca, bize biraz ipucu verir misiniz? “ dediğimde:
- “ Evladım, Kayseri devletten hiçbir şey beklemeden yaptı. Örnek olarak üniversite istiyoruz diye hiçbir siyasi partiye yada kuruma gitmedik. Şehrimizin ileri gelenleri bir toplantı yaptı. Bu toplantıda neden evlatlarımız Ankara’ya, İstanbul’a üniversite için gitmek zorunda kalsın? Kendi ilimizde üniversite neden yok diye istişare yaptık. Sonunda her bir zengin işadamı öncülüğünde halkla elele birer fakülte binası yapmaya karar verdik. Geniş bir kampus arazisi içinde öncelikle mimari projeyi çizdirdik. Hangi fakültenin nerede olacağı, hangi sosyal tesisin nerede olacağı, yolların, parkların yerleri belli olduktan sonra tüm halkımızla birlikte başladık üniversite binalarını teker teker yapmaya. Binalar ve çevre düzenlemesini yaptıktan sonra YÖK gelip baktı ve iki ay içinde üniversite kuruldu. Devletten hiçbir şey beklemedik. Devlete yaptığımız binalarla kampüsü hazırladıktan sonra sadece tabela ve öğretim üyesi görevlendirmek kaldı” dedi.


Tabii yaşlı amca oldukça kısaltarak anlatmıştı ama işin özü devletten beklemek yerine devlete verebilmek anlayışı ile Kayseri’nin başarılı olduğuna dair öğüt vermişti bana. Milletvekili Sn.Muharrem İnce’de buna yaklaşık konuşması ile teyit etti. Aslında aklın yolu bir. Fakültelerin dağınık olarak yapılacağına bir kampus içinde yapılması her açıdan mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Maliyetleri minimuma indireceğinden çaptan kazanım olacaktır.Zaten modern Üniversite anlayışı da bunu gerektirir.


Bence arazi yapısı açısından Çiftlikköy İlçesinde uygun arazi alternatifleri vardır. Örneğin üniversite için gerekli olan alanın etrafı çevrilerek kampus haline getirilerek Kayseri örneğinde olduğu gibi yapılabilir. Yalova ilinin ortasında olması ve geniş arazi yapısına sahip olması nedeniyle gelişmeye de açıktır. Sadece üniversite binalarını ile de bitmiyor. Sosyal tesisleriyle, öğrenci yurtlarıyla komple düşünülmesi lazım.


İleriyi düşünerek ortak akıl ile Yalova’nın bu sınavı vereceğinden eminim. Çünkü çocuklarımızın geleceği söz konusu. Yalova’ya yapılacak hizmetlerin bence en büyüğü bu olacaktır. Yalova’nın ekonomik geleceğine yön verecek fakülteler ile yaşam daha güzelleşecek. Üniversite öğrencisinin yapacağı giderler olarak yaklaşmamak lazım konuya. Bilimin, ilerlemenin lokomotifi olarak üniversiteyi görmek lazım. Örneğin gemi inşa sanayi, kimya sanayi, turizm gibi Yalova’nın ekonomik yaşamına doğrudan destek sağlayacak fakülteler ile Yalova’nın önü daha da açılacaktır. Yeter ki ortak akıl ve pozitif enerjiyi birleştirelim.


2007 yılında yapılacak olan seçimlerin bu ortak iradeye sekte vurmaması için daha bilinçli olmalıyız. Adam adama markajı bırakarak Yalova için ne yapılması gerekiyorsa halen var olan yüksekokul vakfının işlerliği uygunsa bu vakıf yoluyla eğer uygun değilse kurulacak olan yeni bir oluşumla muhakkak ki organizasyonu belli olan ve kurumsal bir yapıya sahip hale getirilerek çalışmaların yönlendirilmesi lazımdır. “Üniversite istiyoruz“ demek yetmiyor. Elbette herkes istiyor üniversiteyi ama önemli olan pozitif enerjiyi doğru yönlendirip kanalize edebilmektir. O zaman daha kısa zamanda sonuç alabileceğimiz ortadadır. Artık ben-sen kavgasından vazgeçip biz olmanın zamanı geldi ve geçti bile. Üniversite konusundaki duyarlı yaklaşımın ortaya çıkaracağı olumlu ortamın diğer konularda da etkileşimle Yalova’nın makus talihini değiştireceğini düşünüyorum. Doğru eğer herkesçe doğru olarak kabul edilirse o zaman doğru olanı yapmada elbirliği içinde olabilmek kadar ne erdem olabilir ki? Doğrularda birleşebildikten sonra gerisi zaten kolay.


Elbette her ilçe kendisinde bir fakültenin olmasını isteyecektir. Bu yanlışa lütfen düşmeyelim. Üniversiteyi parçalarsak eğitim kampüsünden uzaklaşırız, bir de bakmışsınız ki ortaya dağınık bir tablo çıkmış. Modern üniversitelere bakınız. Tüm fakülteleri bir yerde. Olması gereken de bu. Tigem arazisi üzerine yapılmasına da sıcak bakmıyorum. Çünkü üniversite arazisi bence tarımsal özelliği olmayan, kurak bir alanda olmalıdır. Deniz kıyısında olması deniz ile alakalı ileride yapılabilecek planlara engel olacaktır. Bence Çiftlikköy’deki araziler bu açıdan çok uygun. Hem de farklı alternatiflerin olması seçme imkanı tanımakta. Ulaşımının kolay olması, merkezlere olan yakınlığı vs. pek çok avantajları var.


Kamuoyu elbette en doğru sonucu bulacaktır. Ama elimizi biraz çabuk tutmalıyız. Planlı, programlı hareket edilirse ne yapacağımızı bilerek ve yol haritası çizerek gidersek sonuca daha iyi ulaşacağımızdan eminim. Tüm Yalova’nın da sivil toplum örgütleriyle, kamuoyu ile, resmi kurumlarıyla konuyu sahiplenme derecesinin yüksekliği sonucun alınmasını etkileyecektir. Basınımıza burada büyük görev düşüyor. Kamuoyunu harekete geçirebilmek için ne yapılması gerekliliği konusunda ortak akıl ile bir an önce harekete geçilmelidir. Seçim yılını, Yalova Üniversitesi kurulması çalışmaları yönünde Yalova’nın lehine kanalize etmek için de çalışma yapılmalıdır.


Yeter ki Yalova, Yalova Üniversitesi ortak paydasında buluşsun. İşin yarısı zaten bitmiş demektir o zaman. Kalan yarısını tamamlama azmi ve isteğinde olan Yalovalıların gözlerinde bu ışıltıyı görüyor ve yüreklerinden gelen sesleri duyabiliyorum. Hepimize kolay gelsin. Şimdi çalışma zamanı.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.