Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2023 Vizyonunda 2. Yalova Kongresi Yapılmalı

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2015 05:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2015 05:00

Zaman su gibi akıp giderken, baş döndürücü bu hızda hedefleri yenilemek ve revize etmek gerekiyor.Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılı olan 2023 Türkiye’sinde “Yalova’mızın hedefleri neler olmalı” konusunu bu hafta siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Yıllar öncesinde gerçekleştirilen ve çok faydasını gördüğümüz 8-14 mayıs tarihlerinde yapılan “ 1998 Yalova Kongresi” toplantılar zincirinin yine yapılması gerekiyor. Tüm tarafların olduğu ve sektörel, alanlar itibarıyla komisyonlar oluşturularak “ 2.Yalova Kongresinin “ aradan geçen sürecin değerlendirildiği, hangi hedeflere ulaşıldığının somut olarak ortaya konduğu,adeta Yalova hafızasının yenilendiği toplantılar zincirinin yapılmasında fayda var Hedefleri ancak böyle bir oluşumla net olarak doğru belirleyebiliriz, revize edebiliriz ve uygulayabiliriz.Geçmiş 17 yılın değerlendirmesi ve gelecek Yalova’nın hedeflerinin konulduğu kongre.Belki bir haftayı da geçecek bir organizasyonla Yalova’nın hedeflerine ne ölçüde ulaştığı, yeni ne tür gelişmeler olduğu ve parametrelere ne ölçüde değiştirdiği ve mikro revizyonla mı yenileme yapılacağı yada makro revizyonlar üzerinde durulacağı konuşulmalıdır. Sektörel ve 1-2 gün süren toplantılar aradan geçen süre içinde yapıldı ama, diğer sektörler ile , yani zincirin diğer halkaları ile ilişkilendirilmedi. Bu açıdan kapsamlı bir kongrenin yapılması gerekliliği kendisini gösteriyor. Konu bazlı yapılan bu çalışmalar derlenip toparlanıp bir çatı altında ve geleceğe birlikte bakış açısıyla irdelenerek adeta tüm yöneticiler içinde başvuru kılavuzu oluşturacaktır.

Kentler için 5 yıllık hedefler mikro, 10 yıllık hedefler orta vadeli , 50 yıllık hedefler ise makro hedefler oluyor. Ülkeler elbette bu hedeflerini daha uzun projeksiyonlara dönüştürebiliyor. Yalova’mızın 2023 hedefleri içerisinde konumunun ne olması olması gerektiğini sesli olarak birlikte düşünmeliyiz.

Yalova’nın 2023‘te nüfusu ne olacak? Ulaşım ağında nerede olacak? Ekonomik ve sosyal yapısı ne olacak? Yalova ne kadar gelişmiş olacak? Mega kent olmaya aday Yalova’mız Marmara bölgesi ile entegre mi olacak yoksa şimdi olduğu gibi gölgede mi kalacak? Üniversitemizin ilimizdeki eğitim öğretim payı ne olacak? Ortaöğretimde ne seviyede olacağız? Kişi başına düşen gelirimiz ne olacak? Körfez geçiş köprüsü ve otoyolların ilimizin konumunu nereye getirecek? Ne tür problem ve gelişmelerle karşı karşıya kalacağız? Pek çok soru ardı ardına geliyor.

Bu soruları 2023 için uyarlayıp cevaplarını bulabilmeliyiz. Çok mu uzak geldi 2023 ? Peki biz ne yapıyoruz? Güncel problemlere takılıp kalmıyor muyuz? “Sistem yaklaşımını” bence öne almak lazım. Problem çözmeye değil, ortaya koyduğu hedef ve projeler ile problemler ortaya çıkmadan iş yapar hale gelinmelidir. Yalova’mızın 2023 hedeflerini ortaya koyabilmeliyiz. Bu hedeflere ulaşırken de her aşamada revize edip problemleri ufak ufak halletmeliyiz.Yaşadığımız yere olan borcumuzu ödemenin her zaman geçerli realite olduğu öngörüsü ile yazımı değerlendirmenizi istirham ediyorum. 2023 öngörüsünde konuya yaklaşılmalıdır.Dolayısıyla hiçbir çerçeveye sokmadan sadece ve sadece Yalova sevdalığı bakış açısıyla bakıldığında daha iyi anlaşılır olacağımı biliyorum.Dolayısıyla kamuoyu da hedefleri bilerek geleceği değerlendirmeleri gerekiyor. Bu birlikteliği sağlamak çok önemli. Aynı hedef, aynı ideal, aynı gelecek....

Hedef belirlemede birtakım problemler elbette olacaktır.Diyeceksiniz ki yerel yöneticiler 5 yıllığına seçilirler, siz 10 yıl sonrasını konuşuyorsunuz? Yada diğer bir yaklaşımla Yalova kamuoyu hedeflerini ortaya koyup bu hedeflerini 5’er yıllık dönemler haline planlayabilirse kim olursa olsun bu hedeflerin kendisinden isteneceğini bilerek yola çıkar. O zaman işte kişileri değil hedefleri konuşmaya başlarız. O zaman başarıya odaklanmış Yalova’yı kimse tutamaz.

2023 Türkiye’sinde Yalova’mızın yerinin nerede olması gerektiği üzerinde yoğunlaşmak gerekiyor. Biz kamuoyu olarak bu hedefleri koyacağız ki istediğimiz, hak ettiğimiz yere gelelim. İlimizin hedeflerinden ne olur sakın demeyiniz. Önemli olan büyüklük yada küçüklük değil, rasyonel ve rantabl yaklaşımı sergileyebilmek. Şunu da belirtmeliyim ki 2023 Yalova’sında doğal kaynakları ve çevresi ile kirlenmiş bir il olmama hedefi öncelikli olmalıdır.

Değerli Yalova aşığı hemşehrilerimin 2023 Yalova’sı hakkında katkılarını bekliyor ve önemsiyorum. Köşe yazılarımı facebooktada paylaştığımdan yorum yapma imkanı da daha geniş yelpazeye sunulmuş olacaktır. 10 yıl sonrasının Yalova’sı nasıl olmalı? İlimizin vizyonu yenilenmeye ve güncellenmeye çalışılan Stratejik Plan ile kalıbını genişletmeye çalışırken mega projelerin içinden geçtiği ve bunu daha iyi değerlendirdiği bir il olmayı yakalayabilecek mi?

2023 ve dahada ileri gidilerek 2071 hedeflerinden söz etmek çok afaki değil. Yorulmadan, usanmadan plan, proje, yatırım ve hizmet diyorum. Üreten, düşünen ve daha iyi bir geleceği inşa etmeye çalışmak en büyük gereksinimimiz. Hayaliniz yoksa zaten yok olmuşsunuzdur.

Değerli gençlerimiz,” Yalova İçin Bir Fikrim Var” ve “Yalova İçin Düşünenler” facebook gruplarına değerli katkılarınızı, düşüncelerinizi beklediğimi yineliyorum. Her düşünce değerlidir, herkesin bu çorbada tuzu olacağına inanıyorum.Geleceğimizi birlikte inşa etmeye davet ediyorum.Elbette benimde düşünce ve önerilerim var ve bunu değişik yazılarımda okurlarımla paylaştım.Ama her geçen gün değişim ve dönüşüm oluyor. Altı ay bile düşüncelerinizi revize etmeniz için uzun bir süre oluyor.

Önemli olan ilimizin beklenti düzeyi ve birlikteliğini sağlayabilmek. Ortak paydada buluşulabilmesi , hedeflerin doğru olarak kamuoyu tarafından ortaya konulması sağlandıktan sonra işin zor olan kısmını geçmiş oluruz. Siyaset üstü yaklaşım sergilediğinizde, birlik ve beraberlik içerisinde her görüşü kucakladığınızda,siz içtenlik ve samimiyetle Yalova aşığı olma yönünüzü öne çıkardığınızda zaten gönüllerin bir olmasını sağlarsınız. Bundan sonrası işin kolayı hiç merak etmeyiniz. Saygılarımla.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.