Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yafem’i Tanıyor, Etkinliklerini Biliyor Musunuz?

Yazının Giriş Tarihi: 10.04.2011 19:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.04.2011 19:00

Yalova’nın topluma en yararlı kuruluşlarından biri YAFEM’dir.
YAFEM’in açılımı: Yalova Folklor Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’dir.
1988 yılında, Türk folkloruna ve Türk Halk Oyunlarına gönül vermiş bir grup genç tarafından kurulan derneğin amacı:
Folklor araştırmaları, eğitimleri ve seminerleri düzenlemek; aynı amaçla kurulmuş dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, sanat- kültür ve folklor alış verişinde bulunmak; folkloru Türk gençlerine benimsetip sevdirmek; Türk Halk Oyunları, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk El Sanatları araştırmaları ve çalışmaları yapmak; üyeleri ve folkloru seven kişiler arasında dayanışma sağlamaktır.

Dernek, kuruluşunu müteakip kısa bir süre içerisinde Artvin, Adıyaman, Akçaabat, Bolu, Ordu, Kuzey Kafkas, Kılıç Kalkan, Tekirdağ, Aydın, İzmir, Antalya, Bursa yöresi Türk Halk Oyunlarını uzman yöre eğitmenleri ile çalışarak yüksek seviyede bir verime ulaşmıştır.

1989-1990 yıllarında yaptığı organizasyonlar ile Yalova’da kültür- sanat alanındaki varlığını ispat eden YAFEM, giderek uluslar arası festivallerde Yalova’yı ve Türkiye’yi başarıyla temsil etmenin gurur ve onurunu yaşamıştır.

YAFEM’in en önemli etkinliği “Türk Boyları Kültür Şöleni” dir.
Türk Boyları Kültür Şöleni’nin Amacı:
“Dilde, fikirde, işte birlik” ana temasından yola çıkarak, dünyada ve Türk kültür coğrafyasında yaşayan, Türk dilini konuşan insanların ve akraba topluluklara mensup kardeşlerimizin, bölgemiz insanları ile sosyal, kültürel ve ekonomik alanda tanışmalarını, dostluklarını sağlamak ve geliştirmek; çok büyük bir coğrafyaya yayılmış olan geleneksel Türk kültürünün farklı Türk boyları arasındaki günümüz yansımasını bölgemiz insanına aktarmak ; ülkemiz kültürünü diğer Türk boylarına tanıtmak ve bu vesile ile Türk dilinin ortak kullanıma olan katkısını arttırmaktır.

YAFEM, Türk Boyları Kültür Şöleni’nin amacına ulaşması için:
1. Türk Dünyası’nın devlet, hükümet,siyaset adamlarını, gazeteci ve sanatçılarını davet ederek, Türk Dünyası’nın ekonomik, kültürel ve sosyal birlikteliğine katkıda bulunmalarına olanak sağlayacak çalışmaların yapılmasıyla ilgili olarak konferans, söyleşi ve sempozyumlar düzenlemeyi,
2. Yalova merkezinde, ilçelerinde, köylerinde, çevre il ve ilçelerinde halk oyunları gösterileri düzenlemeyi,
3. Dünyada değişik coğrafyalarda konuşulan Türk dilinin zenginliklerini araştırmak üzere, konunun uzman ve bilim adamlarını davet ederek sempozyum, panel ve konferanslar düzenlemeyi,
4. Aynı coğrafyada yaşayan iş adamları ile ülkemiz vatandaşı olup oralarda iş yapmayı amaçlayan ve/veya iş yapan iş adamlarını davet ederek ekonomik alanda iş birliği hedefleyen panel, sempozyum, konferans ve fuarlar düzenlemeyi esas almıştır.

Küçük bir örnek: 2002 yılında, 5 nci Türk Boyları Kültür Şöleni’ne 13 ülke (K.K.T.C. Değirmenlik Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Kırım Uçan Su Oyun ve Yır Topluluğu, Başkudistan Maydan Halk Oyunları Topluluğu, Gürcistan-Acara Martve Halk Oyunları Topluluğu, Romanya Yıldızlar Kara Murat Halk Oyunları Topluluğu, Romanya Mecidiye Karasu Halk Oyunları Topluluğu, Makedonya Bahar Halk Oyunları Topluluğu, Bosna Hersek Halil Mirsic Gençlik Halk Oyunları Topluluğu, K.K.T.C. Geçitkale Halk Oyunları Topluluğu, Bulgaristan Ruen Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Kabartay Balkar As-Alan Halk Oyunları Topluluğu, Kosova Filizler Türk Kültür Sanat Derneği, Yunanistan Batı Trakya İskeçe Türk Birliği Halk Oyunları topluluğu) ve 580 kişi katıldı. Şölende, Sempozyumlar yapıldı ; Türk Dünyası Folklor Federasyonu kuruluş deklarasyonu yayınlandı.
12 gün boyunca, protokole dahil 100 kişi, yerli - yabancı oyuncu ve teknik personel olarak 580 kişi ağırlandı.

Bu yıl 14 ncüsü gerçekleştirilecek olan ve Türk Dünyası’nın en büyük kültür şöleni olma özelliği taşıyan Türk Boyları Kültür Şöleni, 13 yıldır 15- 25 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor ve özellikle 19 Temmuz Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluş gününe manevî katkıda bulunuluyor.

1998’den bu yana hep aynı tarihte yapıldığı için tüm Türk Dünyası’nda tanınıp biliniyor.

YAFEM, tüm bu etkinlikleri (akaryakıt, yol ve vize, taşıt kira, uçak bileti ve şoför ücretleri gibi ulaşım giderlerini-otel, misafirhane ve protokol için konaklama giderlerini -açılış ve kapanış galası, ikramlar ve grupların iaşesi için yemek giderlerini-duyurular, sahne dekoru, şehir süslemesi, afiş, pankart, hediyelik eşyalar, şilt ve plaketler gibi tanıtım ve organizasyon giderlerini-ses, ışık düzeni, iletişim ve sağlık vb. giderleri), inanılır gibi değil ama, çok büyük bir özveri göstererek kendi olanaklarıyla ve idealist Yalovalıların çeşitli katkılarıyla sağlıyor.
Şüphesiz, yapılan çok zor ve o oranda da onurlu bir görev.
Kanaatimce, YAFEM’i bu onurlu çabasında yalnız bırakmamak ve ona destek olmak gerekir.
Günümüzde Türk Dünyası’nın kalbi Yalova’da atıyorsa YAFEM sayesindedir. Başta YAFEM Başkanı Sayın Özer Koyuncu ve ona inanan yakın mesai arkadaşlarının çok büyük bir özveriyle gerçekleştirdikleri çabalarına saygı duyuyorum.

Basında okuduğuma göre, YAFEM’in organize ettiği Türk Boyları Kültür Şöleni’nin gününün değiştirilmesi gündemdeymiş. Kanaatimce, tüm Türk dünyası tarafından bilinen ve artık benimsenen Türk Boyları Kültür Şöleni’nin tarihi ile oynanmamalıdır. Bilinen tarih değişikliği gelecekte büyük sorunlar yaratabilir.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.