Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehitlere Saygı Bu mudur?

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2010 05:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2010 05:00

Kıbrıs’ta, Girne- Lefkoşa ana yolunun hemen kenarında bir şehitlik vardır. “Boğaz Şehitliği” olarak bilinir.

Bu şehitlikte, L-59 numaralı mezarda, Yalova şehidi P. Er. Ömer Faydalı yatmaktadır.

Hava İndirme Tugayı 4 ncü Tabur’da görevli olan Ömer Faydalı, 21 Temmuz 1974 günü, Boğaz bölgesinde yapılan muharebede şehit düşmüştür. Yalova’nin tek Kıbrıs Şehidi’dir.

“Çık daha yükseklere,
Bulutlar üstüne çık.
Tüm dünya seni orda
Alkışlamalı artık.

Çık daha yükseklere,
Ki savaş bir şenliktir.
Türk’e en yüce makam,
Ancak bir şehitliktir.”


Yalova kent merkezinin doğusundaki Tonami Meydanı’ndan, kent merkezinin batısındaki Çınarcık Yol Kavşağı’na kadar, kenti ortadan boydan boya kesen ve kent trafiğini oldukça rahatlatan bir bulvar var.

İlk zamanlar bu bulvar, bölüm bölüm birbirinden farklı isimlerle anılıyordu. Sonra, buraya 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında şehit olan Ömer Faydalı’nın adı verildi. Değişti, “Yaşar Okuyan Bulvarı” adını aldı. Sonra, bu da değişti “Şehit Ömer Faydalı Caddesi” oldu.

Bir “Bulvar” sonra nasıl “Cadde” olur, anlamış değilim. Bunu bir yana bırakalım !

Şehit Ömer Faydalı Caddesi’nin iki tarafında (Tonami Meydanı’ndan girişte ve Çınarcık Yol Kavşağı’nda), caddenin ortasına, mermer bloklar dikildi. Bu mermerlerin üzerinde, bir ay yıldız ve “Şehit Ömer Faydalı Caddesi” yazısı var. Halen, iki metre yakınına sokulana kadar bu mermer levhaların üzerindeki yazılar okunmuyor. Bu durumu kimse görmüyor mu? Kirli sarı renkte ve sağ ucu yukarıya doğru çekik ay- yıldız olur mu? Ay- Yıldız yapılacaksa, kanaatimce, sembolik ve anlamsız değil, kırmızı renkli bir bayrak içinde olmalıdır.

Hiç kimsenin aklına, yazının okunabilecek şekilde koyu bir renkte yazılması gelmiyor mu? “Şehit Ömer Faydalı Caddesi” yazısının altında iki satır yazı daha var ama okunmuyor. Ben iki metre uzaktan okuyamadım.

Bu caddeye girişlerden önce, (diğer her yerde olduğu gibi) caddeyi tanıtan ve şoförlere kolaylık olsun, kolaylıkla yollarını bulabilsinler diye, (bir sürü yazı ve tanıtıcı tabela var ama) üzerlerinde “Şehit Ömer Faydalı Caddesi” yazan yol tanıtma levhaları yok. NEDEN YOK ? Oysa, olması gerekir-di !...

Tali yollardan bu caddeye çıkan yerlerde de, ana caddeyi tanıtan levhalar olması gerekmez mi?

Cumhuriyet Caddesi’nden Şehit Ömer Faydalı Caddesi’ne çıkışta, yolun ortasında uygun bir yerde, “Şehit Ömer Faydalı” adına yapılmış, çok güzel bir mermer levha vardı? Bu tanıtıcı levha aylardır yok ! NEDEN ? Bu mudur şehitlere saygı ? Bu mudur şehitlerin anılarını taze tutmak?

Açıkhava Tiyatrosu’nun hemen batısında şehitler adına küçük bir koru yapılmış, her şehit için bir anı ağacı dikilmişti. Her ağacın altına, küçük bir beton parçasının üzerine, üzerlerine şehitlerin isimlerinin yazıldığı, pirinç levhalar konulmuştu. Ve bu işlem, Sayın Yakup Koçal’ın ilk Belediye Başkanlığı döneminde yapılmıştı.

Burası şimdi mezbelelik. Pirinç levhalar sökülmüş, levhaların monte edildiği beton parçaları da kırılmış. Bu mudur şehitlere saygı ?

Biz şehitlerimizin anılarını böyle mi yaşatacağız? Şehitlerimiz anılarına sahip çıkıldıkça yaşarlar.

Şehitlerimize ve onların anılarına sahip çıkmak da, her Türk evlâdının görevidir.

“Düşerken şehit şehit üstüne,
Yaşamak kordu.
Hem biz nasıl dururduk,
Bayrak dalgalanıyordu.”



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.