Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kural Varsa Uygulanır

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2014 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2014 06:00

Hani derler ya, “Kural ya vardır, ya yoktur; eğer kural varsa uygulanmak içindir.”

1. Yalova’da Yalı Caddesi’nde yürüyün. Yalova Valiliği ile Yalova Emniyet Müdürlüğü’nün tam karşısında, kaldırımdaki bir direkte “Yol Boyunca 8 00 ile 20 00 arası Park Etmek Yasaktır” yazılı levha var. Bu levha yol boyunca birkaç yerdeki direğe daha konulmuş. 4 Şubat 2014 günü, saat 14 00’te, Yalı Caddesi iki taraflı araç park yeri şeklindeydi. Bu karmaşayı önleyecek kimdir? Yok mudur bir yetkili?

2. Yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hâl ve hareketlerine “Trafik” denir. Trafik, bir kurallar bütünüdür. Trafik düzeni sağlıklı olduğunda, yaşadığınız kent de sağlıklı demektir.
Yaya Yolu ya da Yaya Kaldırımı: karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmıdır.
Tanımdaki “YALNIZ YAYALARIN KULLANIMINA AYRILMIŞ OLAN KISMI” ibaresine dikkatinizi çekerim.
Bütün yerleşim merkezlerinde yaygın bir yaya kaldırım ağının bulunması, bu kaldırımların sadece yayalara ait olması, yayaların temel hakkıdır.
Bakın Trafik Kanunu’nun 13 ncü Maddesinde ne yazıyor:
“ Şehir içi karayolu kenarında çeşitli tesislerin yapımı süresince; kaldırımlarda tünel, tünel aydınlatılması ve benzerlerini yaparak güvenli geçiş sağlamak ve yaya yollarını trafiğe açık bulundurmak zorundadırlar. Bu çalışmalar sırasında meydana getirilen tehlikeli durum ve engeller bütün sorumluluk, bunları yaratan kişilere ait olmak üzere zabıtaca kaldırılır, yapılan masraflar sorumlulara ödetilir.”
Maddede bir de para cezası var, onu yazmadım. Yalı Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Çeşme Sokak ile Cumhuriyet Caddesi’nin kesişme noktasındaki kaldırımları kapatan inşaatlar herhalde normal ki, benden başka kimsenin gözüne batmıyor?!
Ben, sağlıklı bir kentte yaşadığıma inanmak istiyorum. Caddede araçlar için ayrılmış bölüme inmeden kaldırımlarda korkusuzca yürümek istiyorum. Çok şey mi istiyorum ?

3. Bazı yerlerde yaya geçidi hiç yok. Örneğin Şehit Ömer Faydalı Caddesi’nde UEDAŞ’ın önünde, caddenin karşı tarafına geçmek için yaya geçidi yok.
Yine Şehit Ömer Faydalı Caddesi üzerindeki özel hastanenin önünde de yaya geçidi yok. İlginçtir bu bölümde, Çınarcık yönünden gelen araçların hastaneye girişi için kavşak veya dönüş yeri de yok.

4. 3489 sayılı “Pazarlıksız Satış Mecburiyetine Dair Kanun”, Belediye sınırları dahilinde perakende olarak satışa sunulan ticari mallara etiket taşıma zorunluluğu getirmiştir. Belediyeler, bu kanun hükümlerini de uygulamakla yükümlüdürler.
Bilindiği gibi, 7.11.2013 tarih ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54 ncü maddesi aynen şöyledir :
“ Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılır.”
Farkında mısınız ? Yalova’da perakende alış veriş yapılan yerlerin çok büyük çoğunluğunda fiyat etiketi yok.
Ayakkabıcıya gidiyorsunuz, vitrindeki ayakkabıların fiyatları yazılı değil. Satıcıya soruyorsunuz, yüzünüze bakıp bir şey söylüyor.
Konfeksiyon mağazalarına bakın : ceket, pantolon, vb. alacaksınız, fiyat etiketleri yok.Ya da, vitrinde sadece bir – iki eşyada etiket var.
Allah aşkına, bu durumdan rahatsız olan yok mu ? Herkes, bu durumdan memnun mu ?

5. 25 Ocak 1985 tarih ve 85/ 9034 No.lu Türk Bayrağı Tüzüğü Madde 16’ya göre, “Türk Bayrağı, bina ön yüzüne göre sağdaki ilk direğe çekilir. “

Madde 35’e göre ise, “ Tanıtıcı bayrak çeken kuruluşlarda en az iki direk bulunur. Bina ön yüzüne göre sağdaki direğe Bayrak, soldaki direğe tanıtıcı bayrak çekilir.”

Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Kent Müzesi’nin önündeki Türk Bayrağı, binanın ön yüzüne göre soldaki direğe çekilmiş. Soldaki direk sağdakine göre yüksek yapılmış ama yanlış, sağdaki direğin yüksek olması ve Türk Bayrağı’nın bu direğe çekilmiş olması gerekir.

Umarım bu yazı veya bayrağın yanlış direğe takıldığı birisinin dikkatini çeker de, bayrak yer değiştirir

***



SEÇİM HABERİ:

“İznikli Romanlar Derneği üyeleri, seçim öncesi yiyecek, kömür gibi yardımları kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Dernek Sözcüsü Ersin Atar, ‘Bizi ötekileştirmeyin, sorunlarımızı çözün yeter’ dedi. “(Hürriyet, 4.2.2014)
Bu haberi neden yazdığımı, okuduğunu anlayanlar elbette anlamıştır!..



SEVDİĞİM SÖZLERDEN:

“Alçak yerde tepecik, kendini dağ; Abdal ata binince kendini bey; şalgam aşa girince kendini yağ oldum sanır.”
“Kimse mükemmel değildir. Ben mi? Ben, hiç kimseyim !..”



GELDİĞİMİZ DURUM:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2013’te yıllık ihracatımız yüzde 0.4 gerileyerek 151.9 milyar dolara düşerken, ithalatımız yüzde 6.4 arttı ve 251.7 milyar dolara ulaştı.
Dış ticaret açığı ise yüzde 18.7 artış ile 99.8 milyar dolara ulaştı.
Türkiye yıllardır yurt dışından aldığı borçları, üretimde kullanmadan tüketiyor.
Kısacası, Türkiye dış ticarette 25 yıldır ilk kez bu kadar kötü bir tablo ile karşılaşıyor.



KÜÇÜK BİR HATIRLATMA:

Vefa, önemli bir duygudur, Yalova’nın “Vefa” ya ihtiyacı var!..

ATATÜRK DİYOR Kİ:
“NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE…”
www.ahmetakyol.net
www.facebook.com/ahmet.akyol.1422



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.