Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnsanlığa Katkınız Ne Kadar?

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2012 05:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2012 05:00

İşte geldik, gidiyoruz.

Durup düşünmemiz lâzım.

İçinde bulunduğumuz topluma bir katkımız, bir yararımız oldu mu, diye…

Ya da en azından içinde bulunduğumuz topluma yani insanlığa bir inek kadar katkımız var mı, diye…

Bulunduğunuz yerde anlamsız bir sıkıntıyla kıpırdadığınızı hisseder gibi oluyorum.

Konuyu biraz açalım.

İnek, insanlığa yararlı bir hayvandır. Hiçbir sorun çıkarmaz. Salıverirsiniz çayıra… Kendi kendine otlar… Sütünü sağar içer; peynir veya yoğurt yaparsınız. Olmadı mı, keser etini yersiniz.

Okullarda çok ders çalışanları “inek gibi” diye küçümser; anlamadan bakan insanlara hafif alaylı “inek gibi bakıyor” dersiniz.

Hiç düşündünüz mü, sizin inek kadar yararınız var mı?

Et ve sütün protein kalitesi ve miktarı yüksektir. İnek, bu ürünleri protein kaynağı olmayan ot ve tahıllarla beslenerek üretir.

Bu, bir nevi mucizedir.

Geviş getiren hayvanların işkembesinde doğal bir sıvı var. Bu sıvının sadece bir gramında 15- 20 milyar bakteri ve bir- iki milyon parazit bulunuyor. Yanlış anlaşılmasın, bu bir lâğım ya da benzeri bir yerden akan sıvı değil.

Son derece sağlıklı olan bu sıvının miktarı hayvanına göre değişmekle birlikte onlarca litreye ulaşabiliyor.

Onlarca litredeki mikrop sayısını hesaplayınca da, mucizevi rakamlar ortaya çıkıyor.

İlginçtir, bu mikroplar olmadan ineğin işkembesinin hiçbir yararı yoktur.

İnek, protein içermeyen otu yedikten sonra, işte bu mucizevi sıvı sayesinde protein kalitesi son derece yüksek süt üretiyor.

Bu sıvıdaki mikroorganizmalar, hayvan tarafından protein kaynağı olarak sindirilebiliyor, sürekli hareket ederek mide içeriğinin karışmasını sağlıyor, oksijeni tüketerek oksijensiz yaşayabilen faydalı bakteriler için ortam hazırlıyorlar.

Protein ve vitamin sentezinde, karbonhidrat sindirimi ve enerji üretiminde rol oynuyorlar.

Kısacası işkembe, mikropların çalıştığı, et ve süte ait ön maddelerin üretildiği mucizevi bir fabrika ortamıdır.

İ. Ü. Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Dodurka diyor ki:

“…İşin daha mucizevi olan yanı ise amonyak kokusu nedeniyle içeri girilmesi zor olan, havasız ve karanlık ahırlarda, etrafına bile dönemeyeceği daracık bölmelerde yaşamaya mahkûm edilmiş, hormonlar sayesinde ayaklarının taşıyamayacağı kadar şişirilmiş, güneşe ve temiz havaya hasret hayvanlarımızın hâlâ bize et ve süt vermeye devam etmesidir.”

Hiçbir şeyi beğenmiyor, her zaman, her şeyi şikayet ediyoruz ya?!..

Ne demiştik başlangıçta, tekrarlayalım:

“İnsanlığa inek kadar bir katkımız var mı?”





SORU/ YORUM

1. Çevreye zarar veren en önemli etkenlerden biri de, bitkisel atık yağlardır. “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” etkin olarak kullanılabiliyor mu ?

2. Bir ara Yalova’da naylon poşet kullanımının önüne geçilecek ve “Doğada Çözünür Çöp Torbası” kullanımı teşvik edilecekti. Bu kampanya halen devam ediyor mu?

3. Şehit Ömer Faydalı Caddesi’nin iki tarafında (Tonami Meydanı’ndan girişte ve Çınarcık Yol Kavşağı’nda), caddenin ortasındaki mermer bloklar üzerinde, bir ay yıldız ve “Şehit Ömer Faydalı Caddesi” yazısı var. Halen, iki metre yakınına sokulana kadar bu mermer levhaların üzerindeki yazılar okunmuyor. Kirli gri bir zemin üzerine kirli sarı renkte ve sağ ucu yukarıya doğru çekik ay- yıldız olur mu? Olursa, okunur mu?

4. Kent merkezindeki yaya geçiş yerlerinde, yaşlıların ve tekerlikli iskemle kullananların emniyetle karşıdan karşıya geçmesi için ortadaki refüjleri kim, ne zaman düzenleyecek ? Kent merkezindeki yaya geçiş yeri işaretleri ve ışıklandırma sistemleri ne zaman tamamlanacak ?

5. Yaya kaldırımlarını bisikletliler hatta zaman zaman motosikletliler kullanıyor, bu durum sağlıklı olduğunu iddia eden bir kente yakışıyor mu?

6. Gazipaşa Caddesi üzerindeki köprünün hemen kuzeyinde, Safran Deresi’nin iki yanına plâtformlar neden yapıldı? Bunlar yapım amacına uygun olarak kullanılıyor mu ? Plâtformlar yapım amacına uygun kullanılmıyorsa, bunun sorumlusu kimdir?

7. Bir evde yaşayan iki kişiden birine, resmi yazıyla (ve de imzalı) doğum günü kutlama yazısı gelir de, diğeri neden adam yerine konulmaz?



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.