Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yürüyen Köşk Restore Ediliyor

2006 yılından beri restorasyon görmeyen ve bu nedenle belirli bölümlerinde çürümeler olan Yürüyen Köşk 1 ay içerisinde restorasyona alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2011 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yürüyen Köşk Restore Ediliyor

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer Anıtlar Kurulu’ndan restorasyonla ilgili izinlerin alındığını söyledi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir çınar ağacının kesilmemesi için, zeminin kaydırılarak yürüttüğü köşkün dış cephesinde, restore edilmesini üzerinden 4 yıl sonra çürümeler meydana gelmişti. Ahmet Özsümer, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Yürüyen Köşk’ün yeniden restore edileceğini söyledi. Anıtlar Kurulu’na bunun ile ilgili yazı yazıldığını kaydeden Özsümer, “Anıtlar Kurulu’na başvuruyu yaptık. Onun cevabı da geldi. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu bir kişi görevlendirecek. Onu bekliyoruz. 1 ay içinde çalışmalara başlanacak” dedi.
Köşkte yapılacak çalışma ile ilgili de bilgi veren Özsümer, “Çürüyen yerlerde tadilat yapılacak, boyanacak. Balkon bölgesinde su akan yer var. Onun izolasyonu yapılacak. Çevre düzenlemesi de tekrardan yapılacak.
Özsümer, restorasyon için bir fiyatın çıkarılmadığını dile getirerek, “Tam bir kesin rakam yok ama 150-200 bin TL arasında restorasyon yapılacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Yürüyen Köşk
Yürüyen Köşk, Yalova Millet Çiftliği'nde 1929 yılında yapılan dikdörtgen planlı, iki katlı, yarı kagir köşk. Atatürk, Yalova'ya geldiğinde, önceleri satın aldığı Baltacı Çiftliği'nde çadırda kalmış, bir süre sonra da Termal Oteli'nin karşısında bir köşk yapılmasını istemiştir. Yalova’ya 1936 yılındaki gelişinde Millet Çiftliği’ndeki köşkün pencerelerini zarar vereceği için yanındaki çınarın dalını kesileceğini öğrenir. Ağacın bir dalının bile kesilmesini istemeyen Atatürk köşkün ağaçtan uzaklaştırılmasını ister. Görev İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi’ne verilir. Sorumlu başmühendis Ali Nuri (Alnar) binanın temellerini açtırır. Temellerin altına zor ve çok yavaş ta olsa raylar döşenir. Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 metre kaydırılır. 11 Ağustos 1936 günü yapılan bu işlemi yanında bulunan kız kardeşi Makbule (Atadan) Hanım, Afet (İnan) Hanım, Yunus Nadi (Abalıoğlu), Muhafız K. İsmail Hakkı (Tekçe), Yaver B.N.B. Nasuhi Bey ve diğer ilgililerle baştan sona izler. Atatürk 11 Haziran 1937’de şahsına ait bütün taşınamaz mallar gibi bu Köşkü de Türk Milletine bağışlar. Diğer tüm köşkler gibi ‘Yürüyen Köşk’de halen müze olarak korunmaktadır. Alt katta salon, üst katta Atatürk'e ait yatak odası vardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.