Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Model Orman Ağı Toplantısı Gerçekleştirildi

Akdeniz Model Orman Ağı Yalova toplantısı Orman İşletme Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2012 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yalova Model Orman Ağı Toplantısı Gerçekleştirildi

Orman Bursa Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun'un da katıldığı toplantıda Arıcılık ile Fıstık Çamı ve Kayın Mantarı üretiminin geliştirilmesi karara bağlandı.

Akdeniz Model Orman Ağı üyesi olan Yalova'da Model Orman Ağı toplantıları devam ediyor. Bu kapsamda Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Bursa Orman Bursa Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz ile bazı STK yöneticileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Orman Bursa Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun toplantılarda alınan kararların kağıt üzerinde kalmamasını mutlaka hayata geçirilmesini istedi.

Model Orman Ağı bünyesinde doğal ürünlerin geliştirilmesi, işletilmesi ve üretimi konularında görüş alışverişinin gerçekleştiği toplantıda arıcılıkla ilgili bilgiyi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan verdi.



"42 Yeni Arıcı Konaklama Noktası Belirlendi"

Yalova'da ormanlarda arıcılık konaklama noktaları oluşturulduğunu dile getiren Karahan, "Orman Müdürlüğü tarafından bize bildirilen bölgelerde Arıcıların konaklaması için 42 yeni nokta belirledik. Bu yeni belirlenen noktalarla birlikte tespit edilen konaklama noktalarının sayısı 114'e çıktı. Bundan sonraki aşamada bu alanlara ulaşımın planlanması ve bir sonraki aşamada da noktaların Arıcılara ilanı gerekli" dedi.

Belirlenen bu noktalar arasından ilk etapta pilot olarak belirlenecek yere elektrik, su götürülmesi Arıcıların diğer ihtiyaçlarını karşılayacağı alanların oluşturulmasını öneren Karahan, "Bu sayede Arıcılık daha sürdürülebilir ve daha modern bir hal alır" diye konuştu.



Çam Fıstığı İşleme Tesisi'ne Destek

İlde ciddi bir Çam Fıstığı potansiyelinin olduğuna da değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, "Fıstık Çamı açısından Yalova çok zengin bir il. Şu anda yıllık 1000-1500 ton arasında bir kozalak potansiyeli var.Bu kozalaklardan da ortalama yıllık 60 Çam Fıstığı elde ediliyor. Ancak 10 yıllık bir rehabilitasyonla Kozalak potansiyeli 7 bin tona çıkartılabilir. Bu öngörüden yola çıkarak ilde Çam Fıstığı İşleme Tesisine ciddi şekilde ihtiyaç olduğunu söylemek mümkün. Biz Çam Fıstığı İşleme Tesisi kuracak olan yatırımcılara karşılıksız 300 bin TL hibede bulunuyoruz" dedi.



Arıcılar Elektro Şok İle Korunacak

Karahan'ın ardından söz alan Bursa Orman Bursa Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise Ormanlarda arıcılar için belirlenen 114 noktaya ulaşımın sağlanması için yol yapımına hemen başlanacağını söyledi. 12 Mart 2013 tarihine kadar Yalova Arıcılar Birliği, Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirilmesini isteyen Köksal, "12 Mart 2013 tarihine kadar konaklama alanlarının yol güzergahları mutlaka belirlenmeli.Ardından da yol yapımına başlayacağız. Belirlenen noktalara Arıcıların ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla konteynırlar konulabilir. Birde Arıcıların güvenlik sorunu var. Yabani hayvanların saldırılarına karşı bu bölgelerin çevresine Elektro Şok alanları oluşturulacak. Yabani hayvanlar bu telleri geçmek isterse elektriğe çarpılacak ve bölgeden uzaklaşacak. Bu sistemi de kısa süre içerisinde kuracağız" diye konuştu.



Kayın Mantarı Köylüler İçin Gelir Kapısı Olacak

Yalova Orman Bölge Müdürü Mustafa Güner ise Yalova'da ki ormanlarda başlatılan Kayın Mantarı Projesi ile ilgili bilgi verdi. Kayın Mantarının 4 köydeki ormanlarda kütüklere aşılandığını vurgulayan Güner, "Bu proje 4 yıllık bir proje. Proje kapsamında Kurtköy, Sugören, Teşvikiye ve Kurtköy'de ormanlarda kayın Mantarı aşılaması gerçekleştirdik. Şu anda en iyi verimi Sugören Köyündeki aşı alanlarında aldık. Bu projenin içerisine köylülerimizi de çekmek istiyoruz. Kayın Mantarı üretiminin onlar için gelir kapısına dönüşebileceğini anlatmamız lazım. Bunun içinde gereken çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantıda Yalova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından çıkartılacak olan Yalova Model orman Ağı Bülteni de tanıtıldı. Toplantıya katılanların fikirlerini alan Yalova Orman Bölge Müdürü Mustafa Güner herkesin desteğini istedi. Ayrıca Model orman Strateji Planının revizesi ve güncellenmesi de toplantı gündemine geldi. 3 ay sonra düzenlenecek diğer toplantıda yapılan çalışmalar ile alınan kararların uygulamaları masaya yatırılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.