Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Belediye Başkanlığından Arboretumla İlgili Açıklama

Yalova Belediyesi Star televizyonu tarafından haber yapılan ve daha sonra sitemizde de yayınlanan Arberotum hakkında yazılı bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2008 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Yalova Belediyesi’nden yapılan açıklama şöyle; “Bazı basın ve yayın organları ve internet sitelerinde yer alan Yalova Belediyesi Arboretumu ile ilgili olumsuz haberler üzerine yapılan bir açıklamadır.

Geçtiğimiz günlerde bazı televizyon kanallarında ve bunu takiben internet sitelerinde yer alan “Ağaç Değil Çöplük Müzesi” başlıklı haberler ve bu haberlere bağlı olarak yayımlanan olumsuz içerikli yorumlar tek yanlı ve asılsız olarak sunulmaktadır.



Çadırkent olarak kullanıldı

Yalova Belediyesi Arberetum yani ağaç müzesinde 1996 yılında fiili çalışmalara başlandı, açılışı 1998 yılında dönemin belediye başkanı ve belediye meclisinin kararı alınarak yapıldı. 1998 yılının ekim ayı sonunda açılışı yapılan alanda 390 çeşit ağaç, çalı, yer örtücü bitki ve su kıyısı bitkileri dikimi yapıldı. Açılışının gerçekleştiği tarihin henüz üzerinden bir yıl geçmeden yaşanan 17 Ağustos 1999 depremiyle birlikte bölge insanların kullanımına açıldı. Depremin ardından bölgenin tamamı askeri çadırkent olarak depremzedelerin kalması için vatandaşın kullanımına tahsis edildi. Esasen ağaçların ve diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesi niteliğini taşıyan Yalova Belediyesi Arboretumu da bu esnada ne kadar korunmaya çalışıldı ise de bölgenin insanların kullanımına açılması bunu engelledi. Dolayısıyla henüz dikim yapılan bitkilerin birçoğu kurulan çadır ve diğer yapılardan ötürü kayboldu.



Yoğun kullanım toprak yapısını bozdu

Ardından 2001-2002 yıllarında Süs Bitkileri fuarı olarak kullanıma açılan alanda söz konusu Arboretum, insan yoğunluğundan ötürü yine tahribata uğradı. Fuarın bitmesinin ardından alanda sadece çevre temizliği yapıldı, yok olan bitkilerin yerine yenileri dikilmedi. Bu kullanımlar sırasında alana araçların giriş-çıkış yapması, sert zeminlerin oluşması sonunda fuar çadırının bulunduğu alan su tutmaya başladı.

Ayrıca aynı belediye yönetimi döneminde bu bölgede Yalova İl Kütüphanesi yapımı için karar alındı ve alanın belli bir bölümü bu işe tahsis edildi. Dönemin belediye yönetimi tarafından da bahsi geçen yer Arberetum olarak kullanılmadı ve halka açık bir gezi alanı olarak hizmet verdi. Yine bu dönemde ekstra bir çiçeklendirme veya ağaçlandırma çalışması yapılmadı.



Arboretumun yeniden canlandırılması için projeler üretildi

Hayrettin Karaca’nın yurtdışından geldiğini söylediği 12 fidanın da toprak yapısının depremden bu yana bozulmasıyla, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle ve sulama tesisatının uygun olmaması sebebiyle kuruması kaçınılmaz olmuştur. İklimsel değişimlerin sebebiyet verdiği bu tahribata rağmen bunun önüne geçmek için Yalova Belediyesinin şu anki yönetimi tüm imkanlarını kulandı.
Yalova Belediyesi Arboretumunun yeniden canlandırılıp ismine yakışır bir şekilde çeşitli canlı ağaç ve bitki türlerinin yaşadığı bir yer olması için yeni projeler düşünüldü ve 2004 yılının yaz aylarında Hayrettin Karaca ile görüşüldü. Bu görüşmeler neticesinde su tutan toprak alanlarda drenaj ve yeni toprak tepeleri yapılmasına karar verildi. Arka bölümdeki toprak yığınları bu sebeple oluşturuldu.



Toprak yapısının tahribata uğraması engel oldu

Tüm bu sebeplerden ötürü bahsi geçen alan 1999 yılından sonra Arboretum özelliğini istemeyerek de olsa kaybetmiştir. Her şeye rağmen kent için değer taşıyan bu alanın tekrar kazanılması için çaba gösteren Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu bu isteğini Hayrettin Karaca ile de bir araya gelerek dile getirmiştir. Başkan Binicioğlu’nun bölgede geniş kapsamlı ve çok amaçlı bir bahçe kurma isteği yukarıda bahsedilen çeşitli dış faktörlerden ötürü toprak yapısının tahribata uğramasıyla ve kullanılabilirlik özelliğini yitirmesiyle gerçekleşememiştir.



Atatürk Heykeli bronz dökümüyle yenileniyor

Alana nakledilen Atatürk heykeli ise 1971 yılında beton olarak imal edilmiş, 1999’a kadar ise birkaç kez tamirat görmüştür. 2000 yılında dönemin belediye yönetimi tarafından kaldırılarak depolanma amacıyla buraya konulmuştur. Taşınma esnasında oluşan bozulmaları önlemek için heykel kalıba alınarak götürülmüş ve alandaki yerine konulmuştur. Heykelde zamanla beton yorgunluğu sebebiyle dökülmeler olmuş, dolayısıyla 2006 yılının temmuz ayında gerekli tamirleri yapılmıştır. Son zamanlarda ise Atatürk heykelinin kalıcı olması amacıyla bronz olarak yeniden Heykeltıraş Prof. Dr. Nilay Büyükişleyen tarafından yapımına başlanmış olup neredeyse bitmek üzeredir. Haberde bahsi geçen Atatürk heykelinin de kalıbı alınmış olup birebir aynı çalışmanın yapılacağı heykel bronz dökümdendir. Hali hazırdaki heykel beton dökümden olup ellerinin kesilmesinin sebebi de yeni oluşturulacak heykelin kalıbının alınması içindir. Tamamlanmasının ardından Atatürk Heykeli akabinde Cumhuriyet Meydanında yer alan eski yerine yerleştirilecektir. Tüm bunların sonunda eski beton heykel alandan kaldırılarak toprak yığınlarından yeniden tepe bahçeleri yapılacak, bölgenin sulama altyapısı yeniden yapılandırılarak Yalova halkına kazandırılacaktır. Yalova Belediyesi Arboretumun son durumu hakkında bahsi geçen haberlerde abartılı ifadelere yer verilmektedir. Bölgede ağaç dikili alanlarda moloz bulunmadığı gibi boş alanlarda kaçak dökülen molozlar hafriyat döküm alanına kaldırılmaktadır. Bu sene içerisinde hizmete giren Hacımehmet Köyü yakınındaki hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının ruhsatlı döküm alanı olarak molozların gelişigüzel atılmaması konusunda da büyük bir adım olmuştur.



Doğaya duyarlı çalışmalar ziyadesiyle yapıldı

Tüm bunlarla birlikte Yalova Belediyesi, Başkan Binicioğlu’nun özgün yönetim anlayışıyla çevreye ve doğaya duyarlı çalışma örnekleri ziyadesiyle sergiledi. Kentin dört bir yanında yeşil alanlar şekillendirildi, her yaştan insanın zevkle zaman geçirdiği parklar düzenlendi ve çevrenin temizliği konusunda sıra dışı projeler devreye girdi. Fevziçakmak Mahallesi Bayraktepe Çamlık Parkında 8 bin m2, Doğu Sahil Bandında 30 bin m2, Şehirlerarası Otobüs Terminali alanında 5 bin m2, Termal Yolu Orta Refüjde 7 bin m2, Hastane Kavşağında 25 bin m2 alanda yeşil alan ve park yerleri oluşturuldu. Bununla birlikte toplam 75 bin m2’lik alan canlılık kazandı, 3 binden fazla cadde ve sokak ağaçlandırmalarıyla doğal güzellikler artırıldı.



Yeşile sahip çıkılıyor

Park ve bahçelerin çiçeklendirilmesinde kullanılmak üzere, Yalova Belediyesi Mevsimlik Çiçek ve Süs Bitkileri Üretim Serası faaliyetlerini sürdürüyor. TİGEM arazisi üzerinde bulunan Yalova Belediyesinin yaptığı 900 metrekarelik alanın 300 metrekarelik bölümünde plastik örtülü, ısıtmalı olarak mevsimlik çiçek ve süs bitkileri üretimi yapılıyor. Burada yapılan çalışmalarla her yıl yaklaşık 400 bin yazlık ve kışlık çiçek kentin her köşesinin renklenmesini sağlıyor.
Yeşiline sahip çıkan bir Yalova anlayışıyla, evlenen çiftler için fidanlar dikilip evlilikler ölümsüzleştiriliyor. Doğaya da büyük bir katkı sağlayan bu projeyle 2007-2008 seneleri içerisinde 20 bin m2 dönüm araziye 2 binden fazla ağaç dikildi. Yalova Belediyesinin yeni evlenen bir çiftlere hediyesi de olan bu ağaçlar için sertifika da veriliyor. İleride göze hitap eden bir çamlık alanına dönüşecek Aile Ormanı erozyonu da önleyerek bir nefes alma alanı sunuyor.



Yürüyen Köşk Projesi bir çevrecilik örneği

Haberlerde yer alan “Atatürk’ün anısına saygısızlık ediliyor” ifadesi özellikle Yalova Belediyesi şu anki yönetiminin asla hak etmediği bir ithamdır. Yılladır var olmasına rağmen atıl durumda bekleyen Atatürk’ün mirası Yürüyen Köşk, Başkan Binicioğlu döneminde hak ettiği değeri kazandı. Atatürk’ün düşündüklerini Yalova’da gerçekleştirmeyi vazife edinerek köşkü yeniden restore eden Başkan Binicioğlu, çok kapsamlı bir projeyle kısa zamanda Köşk’ü kısa zamanda Yalova’nın kimliklerinden biri durumuna getirdi. Halka açılan bu yapıyla geçmiş yıllarda Yürüyen Köşk’ün varlığından haberi olmayanlar şimdi köşkü diledikleri gibi gezebiliyor, Atatürk’ün aynı zamanda iyi bir çevreci olduğunu bu yapı ile birlikte öğreniyor. Çevre dalında proje ödülüne de layık görülen bu proje, Yalova Belediyesinin şu anki yönetiminin başlı başına Atatürk’e ve çevreye gösterdiği saygının en büyük örneğidir.

Yalova Belediyesi Arberetumuyla ilgili haberlerde yer alan ifadeler tek taraflı ve bilgimiz dışındadır. Geç kalmış bir tepki olarak beliren bu çıkış için muhatap alınması gereken kişilere zamanında tepki verilmemiştir. Aynı haberlerde hedef olarak şu anki yönetimin gösterilmesi haksızlıktır. Bu tür gerçek dışı iddiaların ve tatsızlıkların hiç olmaması dileklerimizle kamuoyumuza saygıyla duyurulur”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.