Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova 1. Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşmasında Tanıtıldı

Yalova Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Necep Yıldırım Ankara'da gerçekleştirilen I. Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması'na katıldı. Burada açılan stantta Yalova'nın coğrafik işareti olmaya aday ürünler de tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2017 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yalova 1. Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşmasında Tanıtıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk ÖZLÜ’ nün katılımlarıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’nda “I. Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Yalova Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Necep Yıldırım da katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bi̇li̇m, Sanayi̇ ve Teknoloji̇ Bakanı Dr. Faruk Özlü, şu anda Türkiye'de 204 ürünün coğrafi işaret tescili bulunduğunu bildirerek, "Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışma, 2 bin 500'ün üzerinde bir coğrafi işaret potansiyeline sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle, bu konuyla ilgili tüm paydaşların birlikte hareket etmeleri önem taşıyor." dedi. Türkiye'de her yörenin kendine has iklim, topoğrafya, toprak özellikleri ve ürünleri bulunduğunu dile getiren Bakan Özlü, bu ürünlere sahip çıkıldığında ekonomik veya kırsal kalkınmanın yanında ülke değerlerinin de korunduğunu kaydetti. Coğrafi işaretlere konu olan ürünlerin, benzerlerinden daha pahalı ve katma değeri daha yüksek olduğuna dikkati çeken Bakan Özlü, yapılan araştırmalara göre coğrafi işaret tesciline sahip bir ürünün, benzer bir ürüne nispetle yüzde 20 daha yüksek fiyatlara alıcı bulabildiğini vurguladı. Fiyat farkına rağmen coğrafi işaret korumasına sahip ürünün, tüketiciler tarafından daha çok ilgi gördüğüne değinen Bakan ÖZLÜ, "Tüketicinin bu ilgisi ve fiyat farkı nedeniyle, piyasaya bu ürünlerin sahteleri sürülebiliyor. Burada sadece aldatılan tüketiciler zarar görmüyor. Zincirleme bir şekilde o ürünün üretildiği yöre ve ülke de zamanla bu gelişmelerden olumsuz bir şekilde etkileniyor. En kötüsü de, zaman içinde ürün yok olabiliyor. Coğrafi işaret korumasına konu olabilecek ürünlerimizi iyi tespit etmeli, bunların korunmasına yönelik tedbirleri en iyi şekilde almalıyız." ifadesini kullandı.

Törenin ardından Bakan Özlü, Yalova'nın da aralarında olduğu 81 ilin coğrafi işaret standını gezdi, il temsilcileriyle sohbet etti ve yörelere özel ikramları tattı. Etkinlikte Yalova da stant açarak ilin coğrafik işareti olmaya aday ürünlerini tanıttı. Yalova Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür vekili  Necef Yıldırım, ve mühendis Atilla Yeğin'in konukları ağırladığı stantta Yalova Boynuz İşi El Sanatı'nın takı örnekleri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk kağıdın üretildiği ilimizde aynı tekniğin kullanılarak dut ağacının kabuklarından üretimlerinin günümüzde de yapıldığı Yalova Kağıt Müzesi'nden Yalova Kağıdı'nın örnekleri, İlimizde ipek kozalarından yapılan İpek Koza İşlemeciliği'nin aksesuar, ev mefruşatı, giyim ve sanatsal ürün örnekleri ile ülkemizde üretiminin yaklaşık %70’inin Yalova ilinde gerçekleştirildiği 'Kivi' meyvelerinin katılımcılara ikram edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.