Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaçep’ten, Kent Konseyine Tepki

14 Haziran 2010 pazartesi günü Kent Konseyi öncülüğünde yapılacağı duyurulan, Yalova 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili bilgilendirme toplantısına, çevre örgütlerini çağrılmamasına Yaçep tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2010 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Konuyla ilgili olarak Yalova Çevre Platformu tarafından yapılan açıklama şöyle;
“14 Haziran 2010 pazartesi günü Kent Konseyi öncülüğünde yapılacağı duyurulan, Yalova 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili bilgilendirme toplantısına, çevreci stk’lar doğal taraf olmalarına rağmen konuşmacı olarak davet edilmemiştir. Bu toplantıdan çıkacak ortak görüş, ne olursa olsun çevrecilerin sesi eksik kalacağından toplum vicdanı tam anlamıyla dile getirilememiş olacaktır.



Tartışılan “Çevre” Düzeni Planı, Ancak Çevreciler Unutulmuş

“Çevre Düzeni Planı”nın konuşulacağı bir toplantıda, konunun temsilcileri ve uzmanlarının görüş sunacakları ve bilgilendirmede bulunacakları belirtilmiştir. Ancak “Düzen” ve “Plan” temsilcileri ve uzmanları görüş sunmak üzere konuşmacı olarak yer alırken ve belli bir süre tanınırken, “Çevre” ile ilgili kesimin sesi göz ardı edilmiştir.
Bir planın adında “çevre” kelimesi varsa, çevre örgütleri doğal olarak o planda çevre lehine taraftır. Yalova Çevre Platformu destekçilerinden ve Türkiye’deki çevre denildiğinde akla gelen ilk beş sivil toplum örgütünden TEMA ve Buğday Derneği’nin Yalova’da temsilcileri bulunmaktadır. Durum böyle iken, 25 binlik plan faslıyla ilgili bu bilgilendirme toplantısındaki görüşler ne şekilde olursa olsun, sadece çevrecilerin sesini eksik bıraktığı için bile toplum vicdanını tam olarak yansıtmaktan uzak olacaktır.



Sanayi Alanı Sorununun “Gereği” Yapılsın

“Yalova’nın Anayasası” olarak lanse edilen planın tartışmaya açılması gereklidir. Özellikle sanayi alanları ile ilgili yasal sorunlar çözülmelidir. Söz konusu bölgenin sanayi alanı olamayacağının bakanlık düzeyinde açıklanması ve mahkemece plandaki sanayi alanlarının iptaliyle, yasal bir kaos yaşanmakta olduğu gerçeğine rağmen konunun “gereği” halen yapılamamıştır. Konuşmalar ve tartışmalar, gelecekte de bu bölgede “sağlık koruma bandı”, “sanayi alanı”, “termik santral alanı” gibi tartışmaların sürüp gideceğinin göstergesidir. Ta ki, atanmış ve seçilmişler, bu “yasalar üstü sanayi” felsefesine “kanun namına dur” diyecek erki kullanıncaya kadar…



Plan Kullanılarak Termik Santral Meşrulaştırılmak İstendi

Planın mahkeme tarafından iptal edilen sanayi faslının yeniden düzenlenmesi gerekliliği zaruridir. Ancak, AKSA’nın bulunduğu alanın 25 binlik ÇDP’ye sanayi alanı olarak işlenmesi talebiyle İl Genel Meclisi’ne gelen önergede, Taşköprü imar planının içine “Termik Santral”in eklenmesi, yasaya oturmayan bazı işlerin İl Genel Meclisi üzerinden meşrulaştırılmaya çalışıldığını göstermiştir. Nitekim Haziran ayı meclis oturumlarda bazı duyarlı meclis üyelerinin tavrı, “kül yutturma” teşebbüsünü kamuoyu önünde deşifre etmiştir. “Ne pahasına olursa olsun, bu termik santral olsun” zihniyeti, Yalova’nın karar organlarını bile zor duruma düşürmekten imtina etmeyecek gözü karalıktadır ve Yalova kamuoyu, tüm yasama ve yürütme organlarıyla hukuk gereklerinin sonuna kadar eksiksiz uygulanmasının takipçisi olmalıdır.“

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.