Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversite Ve Sanayi Teknopark İçin İşbirliği Yaptı

Yalova Üniversitesi, İMES OSB, Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri San. Ve Tic. A.Ş ve YTSO işbirliği ile hayata geçecek olan Teknopark için imzalar Yalova Üniversitesi’nde düzenlenen törenle atıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2021 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Üniversite Ve Sanayi Teknopark İçin İşbirliği Yaptı

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hayata geçen ve üniversite ile sanayinin işbirliği yaptığı Teknopark’ta 60 Ar-Ge Ofisi yer alacak.

2020 yılı Kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi kararnamesi yayınlanmıştı. Teknopark olarak adlandırılan Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin ilk adımı anlamına gelen protokolün imzaları ise Yalova Üniversitesi’nde düzenlenen törenle atıldı. 50 bin metre kare alanda yer alacak 6 bin 800 metre kare kapalı alana kurulacak 60 Ar-Ge ofisinin yer alacağı Yalova Teknopark A.Ş,  yeni fikirlerin katma değeri yüksek etik odaklı çıktılara dönüşme sürecinin bütün aşamalarında yer alan ve ticarileştirme çalışmaları ile birlikte ulusal ve uluslararası işbirliği merkezi olacak şekilde tasarlanıyor. Teknopark’ın protokol imza törenine Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri San. Ve Tic. A.Ş Başkanı Şükrü Fazıl Uzun ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan katıldılar.

İmzaların atılması sonrasında söz alan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci üniversite ve sanayi işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Cebeci, “Yalova’mız bulunduğu lokasyon itibarı ile hem merkezi konumdaki avantajı kendisine sağlıyor, hem de dezavantajlı. Avantajlı çünkü ülkenin en gelişmiş bölgesinin ortasındayız. Ama bu büyük illerle rekabet etme kabiliyetini gösterememesi de bir dezavantaj. Bu teşebbüs duygularımızı baskılamamıza neden oluyor. Biz her neye teşebbüs ettiysek bu dezavantajı karşımızda bulduk. Örneğin Yalova’da Tıp Fakültesi açmak pek de olası bir şey gibi görünmüyordu. Teknopark açmak da aynı zorlukları beraberinde getiriyordu. Ama biz İMES OSB, Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri San. Ve Tic. A.Ş ve YTSO’nun iyi niyetli yaklaşımlarıyla zor ve zahmetli bir süreci geride bıraktık. Artık yeri de, projesi de hazır. İnşallah yakın zamanda da temelini atmak kaydı ile yapımına başlayacağız. Kısa süre de de bitirmeyi hedefliyoruz. Elbette işbirliği yapmazsanız, belli bir ortak anlayışı oluşturamazsak, kendi değerlerimizi, kendi düşüncelerimizi, kendi planlarımızı hep önde tutarsak müşterek hedeflere yürümede başarılı olamıyoruz. Bu yüzden de İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir’e de yürekten teşekkür ediyorum. Kendileri ile çok uyumlu bir çalışma ortaya koyduk.

Yine Tıp Fakültemizi de hem siyasilerimizin, hem sayın valimizin destekleri ile sonuçlandırdık. Bu merkezi konum olmanın dezavantajları aşarak büyümeye çalışıyoruz. İnşallah bundan sonra da sanayi ve üniversite işbirliği ile Teknopark’ta Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmaları yapacağız. Yeni yöntemler geliştirilecek ve üniversitenin bilimsel performansını iş dünyası ile birleştirerek hem halkımız ve hem de yöremiz için değer üretmeye çalışacağız” dedi.

“Kazanan Yalova olacak”

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin ardından söz alan İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, Teknopark’ın sürdürülebilirlik kavramının olmazsa olmazı olduğuna değindi. Teknopark’ın hayata geçmesine imkan tanıyan üniversite, sanayi işbirliğinde kazananın Yalova olacağına da vurgu yapan Özdemir, “21. Yüzyıl dijital dünyasının olmazsa olmazı olan mal ve hizmet üretiminin normu olan bir kavram var. O da; ‘sürdürülebilirlik’ kavramıdır. Sürdürülebilirliğin temel sacayakları; ileri teknoloji, yenilikçilik ve yeşil üretimdir. Teknopark da bunun olmazsa olmaz yatırımlarından birisidir. Ayrıca bizim hedeflerimize ulaşma stratejimizin de bir parçası durumunda. Bunu başarıyor ve bu yola somut olarak çıkıyor olmanın gururu ve mutluluğu içerisindeyiz. Bu anlamda vizyoner liderliği için sayın valimize, sorumlu ve yapıcı yaklaşımlarından dolayı sayın rektörümüze teşekkür ediyorum. Gerçek anlamda bir ‘Sanayi-Üniversite İşbirliği Projesi’ ortaya çıkıyor. Yalova ilinin vizyonu ile İMES OSB’nin vizyonu çok örtüşüyor. Artık memnuniyetle şunu görüyoruz ki Yalova’da iktidar partisinden, muhalefetine, idari ve mülki amirlerine kadar herkes Yalova’yı yüksek katma değerli ve yeşil üretimin merkezine dönüştürmek istiyorlar. Bu hedefe ve ideale hizmet eden bu değerli yatırıma omuz veren, güç veren herkese teşekkür ediyorum. Yalova Üniversitemizle yolumuz daha çok uzun. Makine Mühendisliği Bölümü’nü İMES OSB içerisinde inşa ediyoruz. Mekatronik, malzeme bilimleri ve Otomotiv Mühendisliği gibi diğer bölümler için de sayın rektörümüzle görüşmeler yapıyoruz.  Burada kazanan Yalova olacak” şeklinde konuştu.

“Önümüzdeki yıllarda meyvesini toplayacağız”
Yalova’nın katma değeri yüksek ve yüksek teknolojili üretim hedefine Teknopark ile ulaşacağına değinen Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri San. Ve Tic. A.Ş Başkanı Şükrü Fazıl Uzun ise, “Yalova alan olarak Türkiye’nin belki küçük ili ama sanayi ve teknoloji yatırımları açısından ülkenin çok önemli merkezlerinden birisi olmaya başlayan bir yer. Bugün imzasını attığımız bu Teknopark ile de çok önemli bir girişimin gerçekleştiğini görüyoruz. İnşallah çok kısa sürede önümüzdeki yıllarda bunun meyvelerini hep birlikte alacağız. Türkiye teknoloji ve sanayi de çok önemli atılımlar yapıyor. Ülkemiz çok kısa sürede özellikle savunma sanayinde önemli mesafeler kat etti. Elbette insan kaynağı teknolojiyi bütünleyen bir şey. Son yıllarda çok iyi yetişen gençlerimiz var ve üniversitelerimiz büyük bir gayret içinde çok iyi gençler yetiştiriyor. Bu gençlerimizde, sanayi, teknoloji ve bilime katkı sunuyorlar. Yeterince genç elemanımız var. Daha kısa sürede daha da fazla yetişmiş gencimiz olacak. Yurt dışında yetişmiş beyinlerimiz de Türkiye’ye gelmeye başladı. Bütün seviyelerde yetişmiş insana çok ihtiyacımız var. Bunu da sen, ben kavgalarına girmeden, birbirimizi olur olmaz yerde tenkit etmeden, aşağılamadan yapacağız. Ama kendimizi de çok büyük göreceğiz. Biz gerçekten büyük bir milletiz. Ülkemizin önünün çok açık olduğunu görüyorum. Büyük bir potansiyelin gelmekte olduğunu görüyorum. Yeter ki biz kendi kendimize çelme takmayalım” diye konuştu.

“Beyin göçünü engelleyeceğiz”
Protokolün imza töreninde söz alan Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan yetişmiş gençlerin yurtdışına kaçtıklarına değindi. Hayata geçecek bu ve benzeri teknoparklar sayesinde beyin göçünün engellenebileceğini ifade eden Becan, “Yalova yüzde 70’i ormanlarla ve tarımsal alanlarla kaplı, butik bir ilimiz. Bazılarına belki ters geliyor ama ben YTSO Başkanı olarak Yalova’nın çok fazla bir sanayi şehri olmaktan yana değilim. Bu sanayi olmasın dediğim anlamına gelmiyor elbette ki. Teknolojisi, katma değeri yüksek sanayiye sahip olmamız lazım. Butik ve şirin Yalova’ya da yakışan budur. O anlamda çalışma yapan bütün arkadaşlarıma da ben teşekkür ediyorum. Bizim için teknolojisi yüksek ürünler üretmek çok önemli. Üniversitelerimizden mezun olan çok zeki gençlerimiz var. Okulu bitirenler İstanbul, Ankara ya da yurtdışına kaçıyor. Yani beyin göçü yaşıyoruz. O nedenle de bu çalışmayı çok önemsiyorum. Cari açıklarımız da var. Cari açıklarımızı engellememizin tek yolu ihracatı arttırmak. İhracatı arttırmanın yolu da yüksek teknolojili ürünler üretmekten geçer. Bir şehrin üniversitesinin sanayi ile işbirliği yaparak çalışmalarını sürdürmesi bizim için çok önemli” dedi.  
“Yerli, Yeşil, Yenilikçi ve Yüksek Teknolojili”
Yalova’da Yerli, Yeşil, Yenilikçi ve Yüksek Teknolojili OSB sloganı ile yola çıktıklarına vurgu yapan Yalova Valisi Muammer Erol ise konuşmasında şu sözlere yer verdi, “Bu masa etrafında oturan bütün paydaşları yürekten tebrik ediyorum. Olması gereken bir işi olması gibi yapma adına ciddi, samimi bir emek ve gayretin ürünü Teknopark. Yalova’daki OSB’ler de OSB’nin ne olması, nasıl olması gerektiği noktasında örnek bir vizyona kitlenmiş durumda. Yerli, Yeşil, Yenilikçi ve Yüksek Teknolojili olarak bir sloganımız var. Teknopark için ortak bir çalışma yapıyoruz ve bu sloganın da içini doldurmuş oluyoruz. İMES OSB insanların OSB olacaksa böyle olsun diyecekleri bir yapılanmanın içerisinde. Bu diğer OSB’lere de hem ilimizde hem de ülkemizde örnek oluyor ve olacak. Bir takım insanlar olan tüm güzelliklere gözlerini kapatmış ve kötüleme gayreti içerisine girmişler. Güzelliklere gönüllerini ve gözlerini kapayarak neyi elde etmek istediklerini de bilemiyorum. Son yıllarda ülkemizde ve ilimizde olanlara baktığımızda ciddi güzel şeyler olduğuna şahitlik ediyoruz. Ülkemiz çok güzel bir yere doğru gidiyor. Ülkemiz bulunduğu coğrafya açısından önemli ve değerli. Yalova ise coğrafyamız içerisinde önemli ve değerli. Biz hep daha iyinin peşindeyiz. ‘Daha iyi, iyinin düşmanıdır’ derler. Biz de hep daha iyinin peşinde olacağız. Biz çok şeyi başaracağız. Bunu herkes de görecek. Teknopark da Yalova’ya ve Yalova’nın sanayisine önemli bir katkı sunacak”
Konuşmaların ardından Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin anlatıldığı bir sunum gerçekleştirildi. Sunum esnasında yeniden söz alan İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir yatırım %50’lik kısmının bu yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi. Özdemir bu yıl tamamlanacak olan %50’lik kısmın şuanda tamamının da dolduğunun altını çizdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.