Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suna Koçal'a Büyük Onur

Geleneksel Sanatlar Derneği (GSD) tarafından “Türkiye’nin Ustaları” projesi kapsamında üç dilde hazırlanan envanter kitap ve web sitesi, Cemal Reşit Rey’de (CRR) düzenlenen bir programla kamuoyuna duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2017 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Suna Koçal'a Büyük Onur

Buradaki törende Türkiye'nin ustaları arasında yer alan, Yalovalı Ebru ve Tezhip Sanatçısı Suna Selma Koçal'a da Gümüş Rozet takdim edildi.

Ülke genelinde geleneksel sanatlar ve zanaatlar dalında çalışmalar yapan ustaların tespitinin yapılarak, kayıt altına alındığı envanter kitap ve web sitesi, geleneksel sanatlar alanında bu zamana dek yapılmış ilk çalışma olma özelliği taşıyor. Ülke genelinde yedi bölge için yapılacak çalışmanın Marmara Bölgesi'ndeki ayağından 1.554 usta kayıtlara girdi. Bu kayıtta Yalovalı Ebru ve Tezhip Sanatçısı Suna Selma Koçal'da yer aldı.

Dernek tarafından oluşturulan bir ekip tarafından il il yapılan taramalarla, geleneksel sanatlar ve zanaatlar alanlarında çalışma yapan ustaların, atölyelerin, güzel sanatlar fakültelerinin ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının tanıtımı, iletişim bilgileri, sanat eserleri tek bir yerde toplandı. Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde yayın yapacak olan www.turkiyeninustalari.org web sitesi ve envanter kitaplar, Türkiye'nin sanatçılarının kayıtlarını bünyesinde barındırıyor. Kitap ve sitede sanatçıların adı, soyadı, branşları, eserlerinden örnekler, özgeçmiş ve iletişim bilgileri yer alıyor.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda tertiplenen programa, Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Ahmet Akcan, akademisyen- hattat Doç. Dr. Fatih Özkafa, ustalar, sanatçılar, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Avukat Ahmet Akcan geleneksel sanatlar alanında yıllardır kültür ve sanata katkı sunan çalışmalar yaptıklarını, özellikle bu alanlarda çalışan insanların telif hakları sorunları, sanat branşı ve sanatçı dağılımı gibi emek gerektiren konularda projeler yürüttüklerinin altını çizdiği konuşmasında "Geleneksel Sanatlar Derneği bünyesinde yedi farklı web sitesi hizmet veriyor. Biz bu alanda örgütlenmenin önemine inanıyoruz. Yedi aylık bir çalışma sonucu oluşturulan "Marmara'nın Ustaları" envanterine 17 branşta 1554 ustanın kaydı yapıldı. Aldığımız kayıtlara göre bu ustaların 569'unu erkeklerden, 985'ini ise kadınlar oluşuyor.

İstanbul'daki ustaların sayısı 816 ile açık ara önde yer aldı. İstanbul'u 67 usta ile Bursa, 30 usta ile Çanakkale, 28 usta ile Balıkesir, 27 usta ile Kocaeli, 22 usta ile Sakarya, 17 usta ile Yalova, 14 usta ile Edirne, 8 usta ile Tekirdağ, 5 usta ile Bilecek, 1 usta ile Kırklareli illeri takip etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.