Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şenocak “Engelsiz Günler Dilerim”

Yalova İl Sosyal Hizmetler Müdürü Serap Şenocak, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü sebebi ile yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2007 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Serap Şenocak açıklamasında “Ülkemizde sosyal devlet olmanın gereği olarak başta Anayasamızla ve tüm yasalarla özürlülerin eğitim, tedavi, rehabilitasyon, bakım, korunma, sosyal güvenlik ve istihdamları düzenlenmiştir. Ancak hepimizin bildiği, şahit olduğu gibi yasal düzenlemeler, özürlü bireylerin tamamen engelsiz bir hayatı, insan onur ve haysiyetine yaraşır şekilde, toplumdan kopmadan, sağlıklı bireylerin standartlarında yaşamalarını sağlamada yeterli olamamaktadır. Son “Özürlüler Yasası” ile eksik kalan, giderilmesi gereken noksanlıklar özürlülerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi, sosyal güvencelerinin arttırılması açılarından önemli ve olumlu adımlardır. Kısa sürede uygulamaya konulmuş, olumlu sonuçları da görülmeye başlanılmıştır. Ancak bizzat özürlü bireyin kendi özrünü istismar ederek toplumu, çevresini, devletin sunduğu hizmetleri sömürmeye çalışması veya bizzat özürlü bireyin en yakınının özürlüsüne bakmak yerine üzerinden menfaat sağlamaya çalışması maalesef sıkça karşılaştığımız hususlardır. En kökten çözüm özrün hiç oluşmamasının sağlanmasıdır. Yani bireylerin, toplum bilincinin arttırılması, sağlıklı bir doğal çevrede yaşamın sürdürülmesi, terörün sona erdirilmesi, savaşların olmaması, iş kazalarının, doğal afetlerin mümkün olduğunca önüne geçilebilmesi, tedbirlerin alınması vs.

3 Aralık Dünya Özürlüler gününü konuşurken kamuoyuna Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumumuzun hizmet alanına giren, sorumluluğunda olan hususları da kısaca söz etmekte fayda görüyorum. Basın Kuruluşlarımızın aracılığıyla ne kadar çok geniş kitlelere ulaşabilirsek o kadar çok vatandaşımız haberdar olur Müdürlüğümüze müracaatta bulunur veya gelen ihbarlarla Müdürlüğümüzce ulaşılması sağlanır düşüncesiyle. Kısaca kurumumuzun hizmet kapsamı “Bakıma Muhtaç Özürlüler”dir diyebiliriz. Yani özürlülerin bakım hizmetinin sağlanması. Bilindiği gibi bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinde belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu veya bozukluğu sonucu yaşamın gereklerine uyamama durumunda olup korunması, yardım edilmesi, bakılması ve yetiştirilmesi gereken özürlüler, aileleri tarafından bakılamaması halinde yine Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla Kurumumuza bağlı özür durumu, yaş ve cinsiyet durumlarına göre kuruluşlarımıza, İl Müdürlüğümüz aracılığıyla da özel bakım merkezlerine yerleştirilmekte, yatılı bakım hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmaktadır.

Evde Özürlü Bakım hizmeti son yasal düzenlemelerle Müdürlüğümüzce yürütülen yeni hizmet modellerimizdendir.
5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik gereği bakıma muhtaç özürlünün akrabası tarafından evde bakım hizmeti sunumunda bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme özürlüye bakan kişiye yapılmaktadır. Bakıma muhtaç özürlünün akrabaları tarafından bakımının mümkün olmaması halinde ise bakım hizmeti kurum bakımı (özel ve resmi kurum ve kuruluşlara ait merkezler) aracılığıyla da verilebilmektedir. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından bu güne kadar Müdürlüğümüze 350 başvuru yapılmış olup 230’nun incelemesi yapılmıştır. 167 kişiye evde bakım ücreti ödenmeye başlanmıştır.

2006 yılında uygulamaya konulan “Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik”te 2007 yılında yapılan değişiklikle sosyal güvencesi olanlarda dahil edilerek kapsamı genişletilmiştir. Bu yönetmelikte yeni düzenlemeler getirilerek 23.10.2007 tarihinde yeniden yayımlanmıştır. Yeni yapılan değişiklikte gelin ve üveyler de dahil akrabalar bakıcı olabilmektedir.

Evde bakım hizmetinden faydalanmak üzere başvuran ailelerin; 16.07.2007 tarihli özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe göre alınmış özürlü raporunda ağır özürlü olduğunu belgelendirmeleri ve her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle ailedeki aylık gelirin ailedeki birey sayısına veya bakmakla yükümlü birey sayısına bölündüğünde bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden(279 YTL) daha az olması gerekmektedir.
Müdürlüğümüzce özürlü kimlik kartı başvuruları alınmaktadır, aylık ortalama 18-25 arası başvuru YBS üzerinden sisteme girilmektedir.

Hayatın yaşanabilir, anlamlı olması tam bir iyilik, sağlık haliyle mümkündür ve dünyaya gelen her birey bunu hak eder. Temel gereksinimlerin karşılandığı, refah seviyesinin yüksek olduğu, sevgilerin saygıyla paylaşıldığı, engelsiz günler dilerim” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.