Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şap Ve Kuduz Aşısı Uygulamasına Başlandı

Tarım İl Müdürlüğü büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ile kedi ve köpekler için kuduz ve şap aşısı uygulamasının 01-30 / 04 / 2010 tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2010 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Tarım İl Müdürlüğünden Şap ve Kuduz aşısı uygulamasına yönelik yapılan açıklama şu şekilde; “Bakanlığımız 2010 yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Programı gereği Şap ve Kuduz hastalıklarının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik ülke genelinde, 01.03.2010- 30.04.2010 tarihlerini kapsayan, tüm sığır, manda, koyun ve keçiler için şap, sahipli ve sahipsiz tüm kedi ve köpeklere yönelik kuduz aşısı aşılama kampanyası düzenlemiştir.
Kuduz hastalığı dünyadaki en önemli zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalıklardan birisidir. Sahipsiz köpek ve kediler yanında yaban hayatında da hızlı yayılma göstermektedir. İlimizin orman bakımından zengin olması, ormanlarda birçok vahşi hayvan barınması kuduz riskini artırmaktadır Bu nedenle ilimizde kuduzla mücadele çok önemlidir.Kedi ve köpeklere yapılacak bir doz aşı hayvanlarımızı bir yıl boyunca kuduz hastalığına karşı koruyacaktır.
Şap hastalığı, virüsler tarafından çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, manda, koyun, kuzu) meydana getirilen oldukça bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Hastalığın hem ekonomik kayıplara neden olması hem de hayvan sağlığını dolayısı ile hayvan refahını etkilemesi nedeniyle çok önemlidir.

Hayvancılık sektörüne büyük zarar veren şap hastalığının tamamen ortadan kaldırılması ve hayvancılık sektöründen geçinenlerin daha yüksek verim alabilmesi için hayvanların şap hastalığına karşı aşılatılması gerekmektedir.
Şap aşısı ile birlikte 0-6 aylık arası hayvanlara küpe takılarak kayıt altına alınacaktır. Yetiştiricilerimizin hayvancılık desteklemelerinden faydalanabilmesi için işletmelerindeki hayvanların kayıt altına alınması ve verilerinin güncellenmesi gerekmektedir. İşletmelerindeki hayvanlarını kayıt ettirmeyen yetiştiricilerin desteklemelerden yararlanması söz konusu değildir. Aşılama kampanyası ile birlikte hayvan kayıtlarının güncelleme çalışmaları da yapılacaktır.

Hayvanlarına aşı yaptırmayanlar tüm çalışmayı olumsuz etkileyeceği, sürü bağışıklığının elde edilmesini engelleyeceği için, hayvan sayısı ne olursa olsun 1.144 TL idari para cezası ile cezalandırılacaktır. Ayrıca aşısız hayvanların her türlü nakli yasak olup, kurumumuzca veteriner sevk raporu verilmeyecektir.
Kampanya çerçevesinde aşı çalışması yapılacak köylere bir gün önceden haber verilecektir. Hayvan sahiplerin bu konuya önem vermeleri, kampanya süresince aşısız büyükbaş hayvan, kedi ve köpek kalmaması için duyarlı olmaları, köylere gelecek ekiplerimize yardımcı olmaları; yıllarca ülkemizde sosyo-ekonomik kayıplara neden olan, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden bu hastalıklara karşı başlatılmış olan kampanyanın başarılı olması için önemlidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.