Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Riyoichi Kıshi Haysiyet Anıtı Açıldı

Körfez Geçiş Köprüsü'nün halatının kopmasından kendisini sorumlu tutarak 23 Mart 2015 tarihinde intihar Japon Mühendis Riyoichi Kıshi'nın anısına Yalova'da dikilen anıt düzenlenen törenle açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2015 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Riyoichi Kıshi Haysiyet Anıtı Açıldı

Körfez Geçiş Köprüsü'nün halatının kopmasından kendisini sorumlu tutarak 23 Mart 2015 tarihinde Yalova'nın Altınova mezarlığında harakiri yaparak hayatına son veren Japon Mühendis Riyoichi Kıshi'nın anısına Yalova'da dikilen anıt düzenlenen törenle açıldı.
Körfez Geçiş Köprüsü'nün kedi yollarının yapımı sırasında taşıma halatlarından birisinin kopması sonrasında bu olaydan kendini sorumlu tutan Japon Mühendis Riyoichi Kıshi Yalova'nın Altınova ilçesi mezarlığına giderek Harakiri yöntemi ile intihar etmişti. Japon mühendisin ölümü tüm vatandaşlarda üzüntüye neden olmuştu. Bunun üzerine Yalova Belediyesi meclisin oy birliği ile Japon Mühendis Riyoichi Kıshi için Yalova'da bir Haysiyet Anıtı dikme kararı almıştı.
Riyoichi Kıshi anısına Yalova'da yapılan anıt düzenlenen törenle açıldı. Törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara, Politika ve Kültür İşlerinden sorumlu konsolos Keiichi Kosakı, IHI Proje Müdür Takeshi Kawakami ve davetliler katıldı. Açılış öncesinde konuşan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "23 Mart 2015 tarihinde Körfez Geçiş Köprüsünde görev yapan ve konusunda Dünya'nın yetiştirdiği ender uzmanlardan birisi olan Japon mühendis Riyoichi Kıshi kendi hatası olmamasına rağmen ki bu sonra kanıtlandı. Halatı köprüye bağlayan bir metalin kopması sonucunda bundan kendini sorumlu tutarak Japon geleneklerinde olan bir yöntemle yaşamına son verdi. Bu olay bende derin bir iz bıraktı. Türk Japon ilişkileri tarih boyunca hep pozitifti. Yalova'nın da Japonya ile ilişkileri iki açıdan önemlidir. Japonya'nın ikinci kardeş şehri Japonya'nın Tonami kentidir. 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında da Tonami bize önemli yardımlar yaptı. Konuya bu açıdan baktım. İnsani açıdan baktığımızda da her ne kadar şekli bize ters olsa da onurlu ve haysiyetli bir davranıştı. Japonların iş ahlakında bir sözleri var; 'Bir şeyi bir kişi yapabiliyorsa bede yapabilirim. Hiç kimse yapamazsa ben yapmalıyım' derler. İşte bu sözün bu anıtla bütünleşmiş olarak ülkemize ve dünyaya bir mesaj vereceğini umuyorum" dedi.
Salman'ın ardından söz alan Japonya Başkonsolosu Norio Ehara ise, "Japonya'dan binlerce kilometre uzakta Türkiye'de İzmit Körfezinde Körfez Köprüsü için kanını akıtan Riyoichi Kıshi'yi asla unutmayacağız. Riyoichi Kıshi sorumluluk bilinci yüksek ve iş arkadaşları tarafından da çok sevilen birisiydi. Biz onun projenin sonuna kadar çalışabilmesini hatta yeni projelerde gücünü tam olarak ortaya çıkartmasını dilerdim. Bu köprünün tamamlanmasını en çok isteyen kişilerden birisi de kesinlikle Riyoichi Kıshi'dir diye düşünüyorum. Ben IHI firması çalışanları ve teknik ekibinin daha da fazla bir araya gelerek bu köprüyü bitirmelerini ve Japonya Türkiye arasında ki dostluk köprüsünü kurmalarını içten arzu ediyorum" dedi.
Köprünün yapımını üstlenen IHI firmasının proje müdür Takeshi Kawakami ise, "21 Mart tarihinde yaşanan kazadan sonra Rıyoichi Kıshi'nin ölümünden sonra bizlere gösterdiğiniz başsağlığı dilekleriniz nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum. Bu yaklaşımızın başta ailesi olmak üzere tüm projede çalışan arkadaşlarını da memnun etmiştir. Riyoichi Kıshi'nin bedeni Japonya'ya dönmüştür, fakat ruhu halen buradadır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ile Politika ve Kültür İşlerinden sorumlu konsolos Keiichi Kosakı'ya hediyeler takdim etti. Salman hayatını sonlandıran Japon Mühendis Riyoichi Kıshi'nin ailesine iletilmek üzere ise kahve fincanları gönderdi. Salman hediyeyi aileye iletmek için IHI Proje Müdür Takeshi Kawakami'ye verirken ise, "Bizde 1 fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır. Burada hayatını kaybeden Riyoichi Kıshi'nin ise o köprü ve bu anıt ayakta durduğu müddetçe adı burada yaşayacaktır" diye konuştu.
Ardından Japon Mühendis Riyoıchi Kıshi anısına yapılan anıtın açılışını Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara, Politika ve Kültür İşlerinden sorumlu konsolos Keiichi Kosakı ve IHI Proje Müdür Takeshi Kawakami birlikte yaptılar. Davetliler açılışın ardından anıtı inceleyerek Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'dan bilgiler aldılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.