Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nevruz Ateşi’ne Az Kaldı

Yalova Valiliği yaptığı yazılı basın açıklaması ile bu yıl ilimizde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı programını açıkladı. 20 Mart Cuma günü saat: 14:30’ da Yafem Derneği bahçesinde kutlanmaya başlayacak..

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2009 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Çeşitli aktivitelerle gerçekleştirilecek olan Nevruz Bayramı kutlamalarında Günün mana ve önemini belirten konuşma, Nevruz Konulu Şiir, Kompozisyon ve Resim yarışmlarında dereceye girenlere ödüller, Yalova Musiki Derneği ve Cem Vakfı sanatçılarınca Türk Halk Müziği solo deyiş ve türkülerin sunulması, Ergenekon’dan çıkışı simgeleyen temsili demir dövme, Yalova Belediyesince hazırlanacak olan Nevruz pilavı ile Derneklerce hazırlanacak haşlanmış yumurta ikramı gibi bir çok etkinlik yapılacak.

Öte yandan Nevruz Bayramı münasebetiyle bir basın açıklaması yapan İl Kültür Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, Nevruz’un Orta Asya’dan Balkanlara kadar değişik Türk boylarının yaşadığı coğrafyada, insanların ateşe taptığı Şamanizm döneminden beri Bahar Bayramı olarak kutlanan Nevruz’un, insanoğlunun bildiği en eski Bayramlardan biri olduğunu belirtti.

İl Kültür Turizm Müdürü Cemal Ulusoy sözlerine şöyle devam etti; “Nevruz, geceyle gündüzün eşit olduğu Rumi 9. Miladi 21 Mart günü, YENİ GÜN anlamıyla ismine uygun, barış, kardeşlik ve bolluk ifade eden bir Halk Bayramıdır.
Kuzey yarım kürede yaşayan pek çok topluluk bu yüzden 21 Mart’ı bütün varlıklar için uyanış ve yaradılış günü saymakta ve Bahar Bayramı olarak kutlamaktadır.

Nevruz’la beraber; çiçek, böcek, kuş ve kuzu uyanışını tıpkı bir nevruz türküsü gibi coşkuyla yansıtır. Baharın müjdecisi çiçekler, kar altından kuşandığı güzelliğiyle çıkıp toprağı uyandırır. Nevruz günü, doğa güneşin yedi rengini kuşanır, insanlar umudun, birliğin, bolluğun, coşkunun ve kardeşliğin hikâyelerini yazıp söylerler.
Binlerce yıldan bu yana Avrasya bozkırlarında, vadilerinde, yaylalarında ve kentlerinde her 21 Mart’ta bu doğal yıldönümü kutlanır. Nevruz’un bir başka simgesel yanı da cömert insan doğasının sürekliliğini yansıtmasıdır. Türk insanı bu doğasını önce özene bezene hazırladığı sofralarıyla sergiler, çünkü o inanır ki; Tanrı kendisine sunduğu sonsuz nimetleri bu doğa üzerine yaymıştır. Bu yüzden biliriz ki; Nevruz kültürünün sayısız geleneklerinden biri de bu bayramın ziyafet, ikram, bolluk ve bereket şöleni olmasıdır.
Göktürklerin Nevruz’u Ergenekon’dan kurtuluş günü olarak benimsediklerini biliyoruz. Nevruz, bazı kaynaklara göre Hz.Hüseyin’in doğum günüdür. Kimilerine göre de Hz. Ali ve Hz. Fatma’nın evlendiği gündür.
Nevruz’u batı’ya doğru taşıyan ve Tuna boylarında yaşatan Türkler olmuştur. Onun için hiçbir Türk boyu yoktur ki onda Nevruz bayramı en önemli günlerinden birini oluşturmasın.
Adriyatik’ten Çin Seddine kadar uzanan Avrasya coğrafyasını simgeleyen kültür şifrelerinden ve insanoğlunun tanıdığı en köklü sivil coşkulardan biri olan Nevruz Bayramı, hala çağımıza efsaneler taşır ve kendini güncelleştirir. Türklerin yaşadığı her karış toprakta hala yaşamaya devam eden Nevruz’u güneyde biraz daha Akdeniz havasıyla kutlarken, Rumeli’de ise biraz daha Balkan dokusuyla kutlarız. Ama Nevruz hep aynı nevruz’dur, öz hep aynı öz’dür. Değişen gelenek ve göreneklerdir, değişen yerel renklerdir.
Edirne’den Van’a bütün Anadolu’da kutlandığı gibi, Çin egemenliği altındaki Uygur Türk’leri arasında da canlılığını koruyan Nevruz’un bir önemli boyutu da, insanlar arasındaki kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmesidir.
Azerbaycan’da Nevruz, yaradılışın tekrar yaşanmasını temsil eder. Türkmenistan’da Nevruz’da salıncaklara binenlerin günahları dökülür, Kazakistan’da Nevruz ulusun ulu günü veya ulus günü adıyla yüceltilen bir şölendir. Özbeklerde ise biz Türklerde olduğu gibi yakılan ateşin üstünden atlayarak günahlardan arınma geleneğidir. Kırgızistan’da ise Nevruz bahara giriş bayramı olarak kutlanır ki, bu ülkelerin hepsinde Nevruz resmi tatil’dir.
Nevruz’un anlamlı bir işlevi de Sovyet dönemi boyunca görülmüştür. Bu süreçte Nevruz, farklı etnik unsurlar haline getirilip birbirinden koparılmak istenen Türk toplulukları arasında iletişim köprüsü oluşturmuştur. Türkçenin farklı lehçelerini konuşan topluluklar, Nevruz sayesinde aralarında köken ve kültür birliği olduğunun bilincine varmışlardır.
Bugün; Orta Asya’dan Balkanlara, Tüm Türk Dünyasında insanın doğayla kurduğu derin ilişkiye, her şeyden çok ihtiyaç duyduğumuz hoşgörüye, birlik ve beraberliğe, dostluğa, kardeşliğe, sevgiye, bolluk ve berekete vesile olan, Nevruz Bayramınızı tebrik ederim”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.