Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Model Orman Strateji Planı Masaya Yatırıldı

2010’da kurulan, 2011’de Dünya Model Orman Ağı’na üyeliği kabul edilen Yalova Model Ormanı’nın yeni strateji planı masaya yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2013 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Model Orman Strateji Planı Masaya Yatırıldı

Çalıştayın açılışında konuşan Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, “Ormanlar tüm insanların kirlettiği havayı temizleyen insanlığın ortak bir değeri. Ormanlara küresel ısınmanın panzehiri oluyor. İlk ve tek model orman olarak Yalova, Türkiye için çok isabetli seçilmiş bir şehir. Yalova farklı iklimleri bir arada barından coğrafyasıyla, farklı iklimlerin ağaç türleri çeşitliliği açısından zengin bir hale getiriyor. Bu anlamda Model Orman seçilmesi önemliydi” dedi. Akdeniz Model Orman Ağı Proje Yöneticisi Riccardo Castellini ise ağın çalışmaları ve fon kaynaklarının sağlanabileceği proje başlıklarıyla ilgili bir sunum yaptı.



Özdemir, “Yeni yol haritası belirlenecek”

Toplantının açılış konuşmasını ve Model Orman Ağı ile ilgili sunumu yapan Yalova Model Orman Derneği Kurucusu ve Başkanı Mehmet Özdemir, ormanların Türkiye topraklarının 3’te 1’ini oluşturduğunu dile getirerek, Rio 1992 Konferansı’nda Kanada tarafından yapılan önerinin uygun bulunmasıyla Uluslar arası Model Orman Ağı’nın kurulduğunu aktardı. Özdemir, “Ormanlar 20’inci yüzyılın ortalarına kadar sadece odun kaynağı olarak görülmüş, çevre bilinci göz ardı edilmiştir. 70’li yıllara kadar hedef kalkınma ve refah için sanayileşme ön plandaydı. Ancak bu durum hava, su ve toprakta kirliliğe yol açtı. Son 200 yılda dünya ormanlarının %40’ı yok olmuş durumda. Bu gelişmeler insanları bazı arayışlara itti. Rio 92’de Uluslar arası Model Orman Ağı ilan edildi. Kanada bu tarihe kadar kendi ülkesinde 10 model orman kurmuştu. Model Orman Ağı, ormanların ve bunlardan üretilen ürünlerin insanlık üzerinde olumlu etkilerinin artırılmasını amaçlıyor. Biz de Türkiye olarak 2011’de Yalova Model Orman Ağı ile bu ağa tam üye olduk. Stratejik plan oluşturuldu. Ancak bazı hedeflerin değiştirilmesi ve daha sağlıklı hedeflerin oluşturulması için yeni bir eylem planı ortaya konulması gündeme geldi. Bu çalıştayla yeni yol haritası belirlenecek” diye bilgi verdi.



Odak çalışma grupları workshop çalışması yaptı

Çalıştayın öğleden sonra Uygulama Oteli’nde devam eden kısmında oluşturulan odak çalışma grupları, karbon kredileri gönüllü marketi, orman ve ağaç ürünlerinin takibi, tedarik, ekoturizm, orman biyolojik haritaları konularında workshop çalışmaları yaptılar. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Stratejik Plan Revizyonu Çalıştayı’na Akdeniz Model Orman Ağı Proje Yöneticisi Riccardo Castellini’nin yanı sıra Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, Yalova Model Orman Derneği Başkanı Mehmet Özdemir, Yalova Vali Yardımcısı Haldun Aksalman, İl Özel İdare Genel Sekreteri Atilla Akoğuz, Orman ve Su İşleri İl Müdürü Gürcan Olcay, Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel ve paydaşlar katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.