Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlara Ev Kazaları Ve İlk Yardım Eğitimi

Yalova Kadın Meclisi tarafından düzenlenen kapasite geliştirme programı kapsamında ev kazaları ve ilk yardım bilgilerinin verildiği bir seminer gerçekleştirildi. Seminer bayanlardan büyük ilgi gördü.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2018 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Kadınlara Ev Kazaları Ve İlk Yardım Eğitimi

Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi ildeki kadınların gelişimi ve kapasitelerinin arttırılması anlamında bir çok eğitim ve seminer gerçekleştiriyor. Bu kapsamda gerçekleşen haftalık kapasite geliştirme programının konuğu Toplum Halk Sağlığı Eğitmeni Güzin Mete oldu. Kadınların sıkça karşılaştıkları ev kazaları ve bu gibi durumlarda uygulanabilecek ilk yardım ile ilgili seminer kadınlardan büyük ilgi gördü. Yalova Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen eğitimde söz alan Toplum Halk Sağlığı Eğitmeni Güzin Mete bayanları bu konuda bilgilendirdi. Mete, “Ev kazaları sonrasında bir çok ağır ya da hafif yaralanma meydana geliyor. Bu gibi durumlarda elbette ilk yardım da ön plana çıkıyor. Ancak ilk yardım ancak bu konuda eğitim almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde durumun daha kötüye gitmesine neden olunabiliyor” dedi.
Mete kadınlara ev kazaları ve uygulanacak ilk yardım konularında şu bilgileri aktardı, “Önlenebilir nedenlere bağlı olarak gelişen ve kötü sonuçlanan olaylara “kaza” diyoruz. Bu kazaların bir kısmı ölümle sonuçlanabiliyor ve ölümlü kazaların da %25’i de en güvenli yer saydığımız evlerimizde gerçekleşiyor. Ev kazalarından en çok etkilenen aile bireyleri sırasıyla çocuklar, yaşlılar ve kadınlar. Ev kazalarının en sık görülen nedenlerini ise şöyle sıralamak mümkün: Düşme ve çarpmalar, Kesikler, Yabancı cisimlerle boğulma veya tıkanma, Suda boğulma, Zehirlenme, Yanıklar, Elektrik çarpması, Ateşli silah yaralanmaları

Özellikle çocukların ve yaşlıların kaza risklerini azaltmak için birtakım basit önlemler almak mümkün.

Kaygan zeminlere önlem alınması, yürüme yolu üzerindeki halı, kilim, küçük sehpa, aksesuar v.b. eşyanın kaldırılması kayarak veya takılarak düşme tehlikesini azaltır. Ayrıca evdeki sert köşelere yumuşak yastık bağlanması çocuklar için iyi bir önlem olabilir. Yine kesikleri önleyebilmek için bıçak, makas, jilet gibi kesici aletleri, kırılabilecek cam eşyayı, keskin uçlu ve kırık oyuncakları çocukların erişemeyecekleri şekilde ortadan kaldırmak doğru olacaktır. Çocukların evde boğulmalarını önlemek için boğaza kaçabilecek kuruyemiş, şeker, toplu iğne, boncuk, mücevher, düğme, sosis gibi şeylerin ortada bırakılmaması, suda boğulmaların önüne geçebilmek için de kovada, leğende, küvette su unutulmaması çok önemlidir. Çocukları yıkanma sırasında asla yalnız bırakmamak, kapıya, telefona bakmak için dahi yanından ayrılmamak çocuk bakımının alfabesi olmalıdır. Zehirlenmeleri önlemek için tarihi geçmiş gıda ve ilaçlar derhal atılmalıdır. Kimyasal maddeler ve temizlik malzemeleri ile böcek ve fare zehirleri mutlaka çocukların erişemeyeceği kapalı dolap veya kilitli yerlerde saklanmalıdır. Bu malzemeler su, süt veya meşrubat şişelerine konmamalıdır. Yanıklardan korunmak için çocuğunuzu soba yanında bırakmayınız. Ulaşılabilecek yerlerde kaynar su dolu kap, kova, tencere ile fişe takılı ütü bulundurmayınız. Masada ve ocakta tencerenin, tavanın sapını içe dönük tutunuz.

Elektrik çarpmalarından korunmak için evde açık elektrik kablosu ve priz bırakmayınız. Prizleri çocukların erişemeyeceği yüksekliğe aldırınız. Tamirat sırasında elektriği sigortadan kesiniz. Kaza anında önce sigortadan elektriği kesiniz. Kazazedeye sonra dokununuz.

Ateşli silahlarınızı evin gizli ve kilitli bir bölümünde bulundurunuz. Silahınız boş ve emniyeti kapalı olsun. Silahınızı çocuğunuzun önünde temizlemeyiniz.

Peki bu gibi durumlarda nasıl bir ilk yarım yapılırken nelere dikkat etmeliyiz:

Yanıklarda hiçbir şey sürmeyiniz, dokunmayınız, deriyi soymayınız. Sıvı dolu keseyi patlatmayınız. Yalnızca 15 dakika soğuk su altında soğutunuz. Kesiklerde yaranın üzerine temiz bir bez örtüp avucunuzun içi ile en az 5 dakika basınç uygulayınız. Yarayı antiseptik solüsyonla veya temiz su ile yıkayınız. Yara temizliğinde veya kapatmasında pamuk kullanmayınız. Elektrik çarpmasında önce elektriği sigortadan kesiniz. Kalın tahta veya gazete destesi üzerine basarak ve tahta sopa kullanarak kazazedeyi çekiniz. Kimyasal (çamaşır suyu v.b.) zehirlenmelerinde kusturmayınız, ağızdan bir şey vermeyiniz. Her türlü kazada ilk müdahale sonrası en yakın sağlık kurumuna gidiniz”

Seminer sonrasında Toplum Halk Sağlığı Eğitmeni Güzin Mete’ye verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkür eden Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl ise, “Bizim için altın değerinde bilgileri paylaşan sayın Güzin Mete’ye teşekkür ederim. İlk fırsatta başka seminerlerde de kendisini konuk etmek istiyoruz” dedi.

Emekçi Kadınlar Günü Kutlanacak
Öte yandan Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla da bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerine dikkat çeken Yalova Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl, “07 Mart 2018 Çarşamba Günü saat 13:30’da Uğur Mumcu Kültür Merkezinde, ‘Geçmişten Günümüze Anadolu Kadınları’ konulu resim sergisi ile start alacak ve peş peşe devam edecek bir dizi etkinlik gerçekleştireceğiz. Aynı gün saat 14:00’de ‘Aslında’ adlı tiyatro gösterisi ve 14:30’da ise ‘kadın ve Çocuk Hayatın Neresinde’ adlı konferans gerçekleşecek. Konferansa Gazeteci Yazar Hüzün Yücel, Uzman Psikolok Alanur Özalp, Ses Sanatçısı Kenan Damar, Yalova Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Elif Turnacı Çavuş ile Sakarya Üniversitesi GSF Öğretim Görevlisi Alev Demirkesen konuşmacı olarak katılacak. Biz tüm halkımızı bu etkinlikler ve sonrasındaki konferansa katılmaya davet ediyoruz” dedi.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.