Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası Başladı

İlkbahar dönemi Şap Aşılama Kampanyası başladı. Yalova Tarım İl Müdürlüğü il genelindeki tüm sığır, manda, koyun ve keçilerin 15 Şubat–30 Nisan tarihleri arasında aşılanacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2011 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Yalova Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile ilde İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’nın başladığı bildirildi. Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, manda, koyun, keçi) görülen oldukça bulaşıcı ve hızla yayılan viral bir hastalıktır. Hastalık hem ekonomik kayıplara neden olması hem de hayvan sağlığını dolayısı ile hayvan refahını etkilemesi nedeniyle çok önemlidir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemlerin alınması ve dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bakanlığımız tarafından 2011 yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Programı gereği ülke genelinde, 15.02.2011- 30.04.2011 tarihlerini kapsayan tüm sığır, manda, koyun ve keçi varlığına uygulanmak üzere yoğun bir aşılama kampanyası başlatılmıştır.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında 5.385 TL idari para cezası ile cezalandırılması hükmü mevcuttur. Aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir.

Şap aşısı ile birlikte 20 günlükten küçük büyükbaş hayvanlara küpe takılarak kayıt altına alınacaktır. Yetiştiricilerimizin hayvancılık desteklemelerinden faydalanabilmesi için işletmelerindeki hayvanları kayıt altına aldırmaları gerekmektedir. İşletmelerindeki hayvanlarını kayıt ettirmeyen yetiştiricilerin desteklemelerden yararlanması söz konusu değildir. Şap aşılama kampanyası ile birlikte hayvan kayıtlarının güncelleme çalışmaları da yapılacaktır.

Kampanya çerçevesinde aşı çalışması yapılacak köylere bir gün önceden haber verilecektir. Hayvan sahiplerin bu konuya önem vermeleri, kampanya süresince aşısız hayvan kalmaması için duyarlı olmaları, köylere gelecek ekiplerimize yardımcı olmaları; yıllarca ülkemizde sosyo-ekonomik kayıplara neden olan, hayvan sağlığını tehdit eden bu hastalığa karşı başlatılmış olan kampanyanın başarılı olması için önemlidir” denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.