Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Deprem Öldürmez, Yoksulluk Öldürür'

DSP Yalova il örgütü Kadınlar Kolu tarafından organize edilen 'Yalova'da Deprem' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan” Yalova odaklı deprem olmaz, ama Yalova’yı etkileyecek depremler olabi

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2006 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

DSP Yalova il örgütü Kadınlar Kolu tarafından organize edilen 'Yalova'da Deprem' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan” Yalova odaklı deprem olmaz, ama Yalova’yı etkileyecek depremler olabilir” dedi.

Yalova Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara bölgesinde oluşabilecek tüm depremlerin Yalova’yı olumsuz yönde etkileyeceğini, bunların aslında birer Yalova depremi olacağını belirterek” Yalova’ya 200 km uzaklıkta yaşanan bir deprem de aslında bir Yalova depremidir. 17 Ağustos Depremi Gölcük merkeziydi ve Yalova’ya 50 km uzaklıkta olmasına karşın Yalova’yı vurdu. Marmara denizinde beklediğim deprem 6.5 büyüklüğünde olur. Yalova’ya en yakın deprem 35 km uzaklıkta olur” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan “Türkiye’de %3’lük bir elit kitlenin dışında olası bir depremde ölenler de yoksul olacaktır. Çünkü bu %^3’lük kitlenin kişi başına düşen geliri 200 bin ABD dolarıdır. Bunlar, güvenli konut ve sağlam zeminleri bularak yaşıyorlar. Yoksulluk artıkça depremlerde, afetlerde ölümler de artacaktır. Takdiri ilah kelimesi bir yanılgıdır. Takdiri siyaset insanları öldürmektedir. Neden, Afganistan, Endonezya, Türkiye, Pakistan, Cezayir gibi İslam ülkelerinde yaşanan 6-7 şiddetlerinde ki depremlerde binlerce insan ölürken, Japonya ve gelişmiş ülkelerde 8.1 şiddetindeki depremlerde insanlar ölmez?. Bunu sorgulamanın zamanı gelmiştir. Yoksulluğun adı afet ve deprem olamaz. Bunlar alın yazımız olamayacağı gibi, takdiri ilah ta değildir. Deprem olmayacak demek, güneşin doğmayacağını söylemek gibi bir şeydir” dedi.

Türkiye’de satılan her üründen 7 yıldan buyana deprem vergisi kesildiğini, ancak bu vergilerin depreme önlem için kullanılmadığına vurgulayan Ercan, “Devlet her ürünün satışından kasasına deprem önlemleri için para koymaktadır. Şimdiye kadar toplanan paralarla, tüm yurtta deprem önlemleri alınabilir. Türkiye’de depremden etkilenebilecek 33 il vardır ve bu illerin acilen depremden korunma programına alınması gerekmektedir. 17Ağustos depremi sonrasında deprem vergileri ile toplanan paranın miktarı 9 milyardır. AKP İktidarında da devam eden bu vergilerle bu oran 18 Milyar dolara çıkmıştır. Oysa, 5 milyar dolarla İstanbul’daki yapı stoku elden geçirebilir, kalan parayla diğer riskli illerdeki konutlarda depreme dayanıklı hale getirebilirdi. Halkın deprem vergileri İMF’ye gitti” dedi.

Yaşanan 7.4 büyüklüğünde depremden sonra Marmara’da bu büyüklükte bir depremin olma ihtimalinin çok az olduğunu söyleyen Ercan “ Marmara, boşaltması gereken gücün yaklaşık 3 katı bir gücü boşaltmıştır. Marmara'nın tekrar kendini toparlayıp böyle bir deprem üretme ihtimali yoktur. Marmara'daki depremlere göz atıldığında her 4 depremden üçünün 6 ila 6.5 arasında olmuştur. Olası bir deprem de 6 ila 6.5 büyüklüğü arasındadır.” dedi. Marmara denizinde, İmralı, Armutlu ve Mudanya üçgeninde deprem beklentisinde olduğunu vurgulayan Ercan, ”Marmara’nın hangi bölgesinde deprem olursa Yalova olumsuz yönde etkilenecektir. Bu etkinin az olması için Yalovalılar binalarını kontrol ettirmelidir. Özellikle Hacımehmet Ovası gibi yerlerde yapılaşmaya gidilmemelidir. Burada ekibimle birlikte bir gün önce ölçümler yaptım. Hacımehmet Ovası’nda yapılaşmanın yanı sıra Yalova merkezde çok katlı hele hele 7-10 katlı bir yapılaşma da bir intihardır” dedi. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası Yalova’da önemli bir çalışma yapılmadığını vurgulayan Ahmet Ercan, en çok kayıplara yol açan bölgelerin tekrar imara açıldığını ifade etti.

Yalova’nın bir yarımada içinde bulunduğunu ve çevresinin fay hatlarıyla dolu olduğunu hatırlatan Ercan ”Bilim ve Dünya Afet Yasası yıkımın olduğu yerde yapılaşmaya izin vermez. Bu nedenle Yalova’da geçmiş depremden ders alınmadığını düşünüyorum. Zemini bozuk, fay hatları üzerindeki yerler, yeniden binalarla doldurulmaya çalışılmaktadır. Yapılacak tek şey; sağlam zemin ve sağlam binalarda oturmaktır. Olası bir Marmara Depremi, Yalova’da büyük yıkımlar yaratacaktır. Ancak, yinede herkesin söylediği gibi, Yalova merkezli bir deprem olmayacaktır. Depremler, Yalova’nın çevresinde olacak ve il olarak bu depremlerden büyük etkiler görülecektir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.