Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem Esnasında Doğalgaz Otomatik Kesilecek

Yalova’da doğalgaz kullanılmaya başlanıldığından beri belki de en çok merak edilen “Deprem esnasında doğalgaz nasıl kesilecek” sorusuna Arsan Marmara Doğalgaz Dağıtım A.Ş (ARMAGAZ) İşletme Müdürü Ali Tüylek’den cevap geldi.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2008 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Tüylek, “Yalova’da bir deprem anında gaz Havuzdere’deki istasyondan otomatik kesilecek. Eğer sistem devreye girmese bile gazı manuel olarak kesmesi için istasyonda 24 saat personel bekletiyoruz” dedi.

Yalova uzun yıllardır hayalini kurduğu doğalgazın kullanımına başladı. Ancak doğalgaz beraberinde ne kadar güvenli sorularını getirdi. 17 Ağustos Depremi ile sarsılan Yalova’da olası bir deprem anında gaz nasıl kesilecek sorusu ise halk arasında en çok merak edilen konu durumuna geldi. İşte bütün bu soruların cevabını ARMAGAZ İşletme Müdürü Ali Tüylek cevaplandırdı. “Doğalgaz şu anda Dünya’daki en güvenli yakıt” diyen Tüylek, “Doğalgaz zehirlemez ve eğer alınan tedbirleri aşıp ısrarla onu patlatmaya çalışmazsanız patlamayan bir gaz. Bu özelliklerle Doğalgaz tüm Dünya’da güvenli kabul edilmektedir” şeklinde konuştu.

DEPREM ANINDA GAZ OTOMATİK KESİLECEK
Halk arasında en çok merak edilen deprem anında gaz nasıl kesilecek sorusuna da yanıt veren Tüylek, “Doğalgazın Yalova’ya giriş yaptığı nokta olan Havuzdere’de bir RMS istasyonumuz var. Burada olası bir deprem anında gazın otomatik kesilmesini sağlayan bir mekanizma bulunuyor. Biz bu önleminde ötesine geçerek olası bir aksaklık durumunda gazı manuel olarak kesecek bir ekibi 24 saat esasına göre istasyonda bekletiyoruz. Yani bu bir deprem esnasında gazın Yalova’ya girişi kesilecek anlamına geliyor. Ama bu mekanizmayı da yok sayalım. Bizim Taşköprü beldesinde ikinci bir RMS istasyonumuz daha var. Ve otomatik gaz kesme mekanizması burada da bulunuyor. Onların dışında gaz evlere gelmeden önce bölge regülatörleri dediğimiz noktalara geliyor. Buralarda gazın basınç oynamalarında gazı otomatik kesen sistemler var” dedi.

SİSTEMİ “SİSMİK VANALARLA TAKVİYE EDİYORUZ”
Yalova’da olası bir deprem anında gazın kesilmesi için kullanılan güvenlik sistemlerini güncellediklerini de vurgulayan Tüylek, “Havuzdere ve Taşköprü’deki RMS istasyonlarımızda şu anda Aktivatörlü vana kullanılmakta. Ancak kısa bir süre içerisinde bu vanaları ‘Sismik Vana’ larla değiştirerek yenileyeceğiz. Bu vanaların en büyük özelliği ise olası bir deprem anında gazı belirtilen bir şiddete göre kesebilmesi. Yani biz Yalova’da sistemin ‘6’ şiddetinde bir sarsıntı esnasında gazı kesmesini sisteme belirttiğimizde bu şiddetteki bir sarsıntı esnasında gaz akışı otomatik olarak RMS istasyonumuzda kesilecek. Bu da sistemin daha güvenli hale gelmesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

HER BİNANIN GİRİŞİNDE “GAZ STOP” VANALARI VAR
ARMAGAZ İşletme Müdürü Ali Tüylek, “Yalova’ya gazın evler ulaşması sürecinde 5 ayrı güvenlik önlemi alıyoruz. Bu sürecin en son noktası olarak kabul ettiğimiz aşama ise gazın binaya girişi. Buraya Gaz Stop Vanası dediğimiz bir mekanizma konuyor. Bu vana iç tesisattaki borularda meydana gelen bir kırılma anında ani gaz çıkışlarına duyarlı olarak kapanma özelliğine sahip. Bu vana şu anda İGDAŞ, İZGAZ, Bursagaz ve Ankaragaz’da dahi yok. Yalova güvenlik anlamında bakıldığında bir çok ilden daha güvenli gaz kullanıyor. Ayrıca gaz hattımızda meydana gelebilecek her hangi bir olaya anında müdahale amacıyla 24 saat ücretsiz hizmet veren bir Acil Servisimiz de mevcut. Bu hizmeti sadece Yalova’da değil Orhangazi ve Karamürsel’de de veriyoruz” dedi.

HIRSIZLAR TABELALARA DADANDI
Yalova’da ARMAGAZ’ın aldığı güvenlik önlemleri hakkında bilgiler veren İşletme Müdürü Ali Tüylek hırsızlardan dert yanmaktan da geri duramadı. Her mahalle ve sokağa konan ve o mahallede doğalgaz bulunduğunu gösteren tabelaların sık sık çalındığını belirten Tüylek, “Biz her sokağa doğalgaz bulunduğunu gösteren bir tabela koyuyoruz. Ancak kimliği belirsiz kişiler bu tabelaları çalıyor. Yılda en az iki kez tabelaları yeniliyoruz. Tabelaların çalınması işletmeye bir hayli pahalıya patlıyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.