Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çınarlı Hıyaban Görüntüsü İle Büyülüyor

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla Yalova ve Termal yoluna dikilen Çınar ağaçları, baharın gelişiyle birlikte yeşerdi. Çınarlı Hıyaban olarak adlandırılan yol, oluşan muhteşem görüntüyle görenleri büyülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 11:12
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Çınarlı Hıyaban Görüntüsü İle Büyülüyor

Atatürk'ün Yalova ve Termal ziyaretlerinde kullandığı yola yine onun emriyle dikilen Çınar ağaçları sayesinde bu yol bir kimlik kazanmıştı. Tarihe tanıklık eden ve o günden bugüne kadar "Çınarlı Hıyaban" adı ile ulaşan yol ve Atatürk'ün Çınar ağaçları baharın gelişiyle yeşile büründüler. Görenleri büyüleyen bir görüntü oluşturan yol vatandaşlar tarafından da ilgi görüyor. Hem Atatürk tarafından dikilen ağaçları gördüklerini hem de adeta bir tarihe tanıklık ettiklerini dile getiren vatandaşlar, bu yolun tanıtımının yeterince yapılamadığını düşündüklerini ifade ettiler.

Tarihi ve Doğal Güzellik Buluşuyor
Yalova'yı Termal İlçesine bağlayan karayolu güzergâhı, tarihi "Çınarlı Hıyaban" olarak ün yapmıştır. Yol güzergâhındaki çınarlar 1930 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından dikilmiş olup, Çınarlı Hıyaban güzergâhı belirlenirken, Dolmabahçe Sarayı'nın önündeki Çınarlı yoldan vapurla ayrılarak, deniz yolculuğu sonrası Yalova istikametinden aynı yolun devamı olacak şekilde Termal Kaplıcalarına kadar bir bütün olarak planlanmıştır.

Çınarlı Hıyaban'ın uzunluğu yaklaşık 12 km olup, yolun sağında ve solunda 2250 adet çınar ağacı bulunmaktadır. Mevcut ağaçlar Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından "Koruma Gerekli Anıt Ağaçlar" olarak tescil edilmiştir.
Yol güzergâhında bulunan çınarlar, 10'ar metre aralıklarla çapraz dikim yöntemiyle dikildikleri için oluşturdukları sıklık ile adeta yeşil tünel görünümü sergileyerek; doğa, tarih ve turizm değerlerinin aynı anda yaşanmasına imkân sunmaktadır.

Vatandaşlardan Tanıtım Talebi
Çınarlı Hıyaban'ın güzelliğine hayran kalan vatandaşlar, bu tarihi ve doğal güzelliğin daha fazla insana tanıtılması gerektiğini savunuyorlar. Vatandaşlar, yetkililerden Çınarlı Hıyaban'a turistlerin ilgisini çekecek çalışmalar yapmalarını talep ediyorlar.
Çınarlı Hıyaban, Yalova'nın turizm potansiyelini önemli ölçüde artırabilecek bir değere sahip. Yetkililerin bu değeri doğru şekilde kullanmaları ve Çınarlı Hıyaban'ı hak ettiği yere taşımaları gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.