Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanakkale, Yalova’ya Geldi

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tarihçi Ahmet Uslu tarafından Çanakkale Savaşları’nı Anadolu’da anlatmak üzere Doğtaş Mobilya’nın katkılarıyla Çanakkale ruhu tüm Türkiye’de yaşatılmaya çalışılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2011 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Çanakkale, Yalova’ya Geldi

Yetkililer, Çanakkale Savaş Malzemesi ve Görsellerin Anadolu’ya taşınmasının esas amacı günümüzde çok yıpranan ve gücünü yitiren tarih şuuruna sahip çıkmak olduğunu, 1915’de çeşitli etnik kökene ve inanç gruplarına mensup askerlerin birlik ve beraberlik içinde vatan savunması için kenetlenmeleri, günümüzde yaşanan yapay ayrışmaların anlamsızlığını bir kez daha gözler önüne sermek için 81 ili gezici müzeyle dolaşmayı hedefliyoruz. Vatan savunması için 1915’de omuz omuza savaşan bugün Çanakkale’de koyun koyuna yatan kahramanların torunları arasında yaratılmak istenen kaos ortamı ‘Çanakkale ruhunun’ anlatılmasıyla yerini aydınlık günlere bırakacaktır. Zira Çanakkale Savaşı tarih sahnesinden silinmek istenen milletin tek bir yumruk gibi istilacılara gereken karşılığı vermesinin ve dipdiri ayakta olduğunu bütün dünyaya haykırmasının destanıdır. Anadolu’nun bağrından kopan Çanakkale’de kaybettiğimiz 253 bin vatan evladının anılarını, malzeme ve görsellerini torunlarına, Anadolu’ya götürüyoruz diye belirttiler.

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’nde, savaşa ait İngiliz ve Osmanlı mermileri, tüfekler, tabancalar, kılıçlar, küçük Kur’an-ı Kerim kitapları, İngiliz subaylarına ait botlar, Osmanlı Savaş Kıyafeti, su mataraları, dürbünler, Çanakkale Savaş siperlerinde çarpışan askerleri ve bir askeri ameliyat eden doktor ve hemşire maketleri bulunmakta.

İngiliz savaş uçaklarından atılan ‘Yıldız’ isimli silah için, “4 ucu sivri, ham demirden dövülerek yapılan, nasıl düşerse düşsün bir şekilde ucu yukarıda kalmakta ve buna basan Türk Askeri yara almakta. Ya kangren olmakta ya da kan kaybından şehit olmaktadır. Bu bir savaş hilesi ve insanlık suçu olmasına rağmen Ian Hamilton’un savunması ise ilginçtir. ‘Evet, insanlık suçudur ama Türkler insan sayılabilir mii?’ demiştir” yazısı ise duygulu anlar yaşayan Yalovalılar’ın bu yazıyı gözyaşları içinde okumasına sebep oluyor. Çanakkale Savaşı’na ait tarihi eşyaların sergilendiği gezici müze perşembe gününe kadar Yalovalılar için kurulu kalacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.