Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu Bina Kendi Su İhtiyacını Kendi Karşılıyor

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binası, temel kazısı sırasında çıkan suyu geri dönüştürerek bahçe sulama, araç yıkama ve temizlik gibi içme suyu dışındaki ihtiyaçlarda kullanıyor. İl Müdürü Selçuk Yaman, projeyi diğer kamu binalarına örnek gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2024 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2024 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Bu Bina Kendi Su İhtiyacını Kendi Karşılıyor

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, sürdürülebilir su yönetimiyle dikkat çeken bir projeyi hayata geçirdi. Müdürlük binasının yapım aşamasında temel kazısı sırasında beklenmedik bir şekilde fazla miktarda su kaynağına rastlandı. Yapılan analizler, bu suyun içme dışındaki tüm kullanımlar için uygun olduğunu gösterdi. Bunun üzerine, suyun boşa gitmesini önlemek amacıyla binanın yan tarafında bir depolama kuyusu oluşturuldu. Bu kuyuda depolanan suyun binanın ihtiyaçları için kullanılmasını sağlayacak bir geri dönüşüm sistemi de kuruldu.

Yılda 6 bin metreküp su tasarrufu sağlayan sistem sayesinde, binanın bahçe sulaması, araç yıkaması ve temizlik işlerinde bu kaynaktan yararlanılıyor. Ayrıca, suyun bir kısmı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün sulama ihtiyaçlarında da kullanılacak.

Bina etrafına yerleştirilen drenaj borularıyla suyun 10 metre derinlikteki bir kuyuda toplandığını, ardından motor yardımıyla depolara aktarıldığını belirten Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, “Bu suyu yağmurlama, damlama ve salma gibi yöntemlerle tüm peyzaj alanlarında kullanıyoruz. Ayrıca, yaz aylarında bile kesintisiz akan bu su, lavabolar için de kullanılabilecek bir sisteme entegre edildi. Böylelikle, su kesintisi yaşandığında bile bina lavabolarında bu kaynağı devreye sokabiliyoruz” dedi.

Yaman, su kaynaklarının azalması riskine karşı tüm kamu kurumlarının benzer önlemler alması gerektiğine vurgu yaparak, “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği çerçevesinde, su tasarrufu konusunda tüm bireylerin ve kurumların üzerine düşen sorumluluklar var. Geleceğimiz için ‘suda sıfır kayıp’ diyoruz ve herkesi bu bilinçle hareket etmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu örnek proje, suyun verimli kullanımıyla ilgili diğer kamu binalarına, sitelere ve apartmanlara ilham verecek nitelikte.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.