Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bafeus’un Kalıntıları Jeoradar’la Tespit Edilecek

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral Osmanlı'nın Bizans'a karşı kazandığı Bafeus Savaşı'nı kazandığı Yalova'daki Çobankale’de yer altındaki tarihi kalıntıların jeoradar çalışması ile tespit edileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2018 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Bafeus’un Kalıntıları Jeoradar’la Tespit Edilecek

Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın Osmanlı Beyliği'nin 'devlet' statüsünü kazandığını iddia ettiği, Bizans'a karşı 1302 yılında zaferle sonuçlanan Bafeus Savaşı'nın yapıldığı Yalova Çobankale'deki çalışmalar, geçen yıl nisan ayında başladı. Çalışmalar kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile kalenin bulunduğu Altınova ilçesi Karadere köyündeki temizlik faaliyetine Bursa Müze Müdürü Sinan Özbey'in başkanlığında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Seçkin'in bilimsel danışmanlığında, Altınova Belediyesi'nin de maddi katkılarıyla başlandı. Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 2. Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen kale, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Altınova Belediyesi'ne tahsis edildi. 

Osmanlı'nın Bizans'a karşı kazandığı Bafeus Savaşı'nı kazandığı Yalova'daki Çobankale’deki çalışmalar hakkında bilgi veren Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, “Bu değeri gün yüzüne çıkarıp turizme ve ülkemize kazandırmamız lazım. Güzel bir çalışma yapılıyor. Yapılacak kazı çalışmalarıyla hem elimizde güzel bir bilgi olacak hem de turizme kazandıracağımız bir alan ortaya çıkacak. Çobankale'de kazı çalışmaları uzunca bir zamana yayılacak. Bunun hepimiz bilincindeyiz ancak arkeoloji camiasında kısa sayılabilecek 5 yıllık süreçte Çobankale'nin gezilebilir, dolaşılabilir, sürdürülebilir turizm destinasyonu içerisinde yer almasını istiyoruz. Geçen sene içerisinde büyük oranda temizlik çalışmalarını gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl ise temizliklerle birlikte ortaya çıkan kalıntıların açığa çıkması ve korunmasına yönelik projeleri yürüteceğiz" diye konuştu.

Röntgeni çıkarılacak

Diğer adı Bafeus Kalesi olan Çobankale’nin yer altındaki kalıntılarının ise 2018 yılı içerisinde yapılacak olan jeoradar çalışması ile tespit edileceğini ve kazıların da buna göre yapılacağını vurgulayan Oral, “Yapılacak olan jeoradar çalışmasıyla kalenin röntgeni çekilecek. Kazılacak yerler de ortaya çıkacak. Bir de alanın haritalanması yapılacak. İlk etapta 5 yılda restorasyon yapılmaya müsait hale gelecek. Şu an belli bir periyotta çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.