Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AKDF Yıkımı Eleştirdi

Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF) Başkanı Adem Demirel federasyon üyesi illerden gelen dernek başkanları ile bir basın toplantısı düzenledi. Demirel, yaşananları eleştirerek yetkilileri bu yanlıştan dönmeye davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2013 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
AKDF Yıkımı Eleştirdi

AKDF Başkanı Adem Demirel, Edirne, Aydın, Kütahya, Balıkesir ve İstanbul'dan gelen federasyon üyesi derneklerin temsilcilerinin katılımı ile bir basın toplantısı düzenledi. AKDF Eğitim, Tatbikat ve Koordinasyon Merkezinde ki toplantıda konuşan Demirel alanda yapılan yıkımı sert bir dille eleştirdi. Sözlerine Federasyonun kuruluş aşaması ile ilgili bilgiler vererek başlayan Demirel, "1999 yılında yaşadığımız asrın en büyük felaketlerinden biri olan Marmara Depremi sonrası arama kurtarma amaçlı kurulan derneklerin bir araya gelmesi ile hepinizin malumu Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF) kurulmuştur. Yalova ilinde yerel derneğimiz K-77 Yalova Arama Kurtarma Derneği’nin çabaları ve kurucu derneklerin destekleri ile Eğitim, Tatbikat ve Koordinasyon Merkezi gönüllü üyelerimizin tırnakları ile kazıyarak bugünkü haline geldi. AKDF Eğitim , Tatbikat Ve Koordinasyon Merkezi’nin Türkiye’de bir eşi yoktur, alanında ilk ve tekdir" dedi.



Bir Çok İl Bu Alanda Eğitim Alıyor

Yıkılmak istenen eğitim alanının sadece Yalova'ya değil bir çok ile afetlerde müdahale anlamında eğitimin verildiği bir alan olduğuna dikkat çeken Demirel, "Neden önemlidir; derneklerimizin kuruluşu ile başlayan öğrenme sürecimizde üniversitelerden, afet çalışmaları yürüten yabancı ekiplerden ve ilgili kurumlardan aldığımız eğitimler bizlere afet yönetiminin ve gerektiğinde müdahale edip kurtarma yapabilmenin tek yolunun teorik bilgilerimizi tatbiki eğitimle pekiştirerek yapılabileceğini öğretmiş olmasıdır, tatbikat yapabilmek için Allah yaşatmasın deprem olmasını bekleyemezdik bu nedenledir ki, dönemin Yalova Valiliği Kriz Merkezi talebimiz ve gerekçelerimiz üzerine bu alanı bize tahsis etti ve yine dönemin Yalova Belediyesi Yönetimi 22/02/2001 tarih 3/31 sayılı belediye meclis kararı ile bizimle protokol imzalamıştır.

Yalova il stratejik planları hazırlanırken bizim girişimlerimiz sayesinde içinde bulunduğumuz alan afet anında ekiplerin toplanma merkezi olarak planlara işlendi ve Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne tahsisi sağlandı ve işbirliği protokolü yapılarak Federasyonumuzun kullanım hakkının devamı sağlandı, asıl mülk sahibi olan TİGEM resmi kurumlara bile sorun yaratırken çalışmalarımızın kutsal amacını bildiği için hiçbir dönemde bizlere problem çıkarmadı.

Eğitim merkezi ve tatbikat sahası sayesinde alınan teorik eğitimlerin pratik hale dönüştürülmesi, bilgili, donanımlı ekiplerin oluşması ve saha tecrübesi bakımından çalışmalarımıza ciddi bir ivme kazandırmış ve Federasyonumuzun üye dernek sayısı ve gönüllü sayısı sürekli artış göstermiştir, yüzlerce kişinin eğitim almaları sağlanmıştır.

Yapmış olduğu operasyonlarda tecrübesi ve çalışma disiplini açısından takdir gören federasyonumuz, bu başarısını aldığı eğitimlerin pratik uygulamalarını bu merkezde gerçekleştirebildiği için elde etmiştir.

Arama kurtarma kitaplardan öğrenilecek bir konu değildir, deneyim elde edebilmek için afet olmasını mı bekleyeceğiz, bu merkez sadece Yalova’ya değil bu alanda faaliyet gösteren herkese yani Türkiye’nin geneline hizmet vermektedir. Federasyonumuza bağlı 9 ilin dışında, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri(UMKE), Yalova Meslek Yüksek Okulu İtfaiyecilik bölümü öğrencileri, Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri, federasyonumuz üyesi olan, olmayan farklı illerden sivil toplum örgütleri, üniversitelerin arama kurtarma ekipleri ve özel şirketlerin bünyesinde kurulan arama kurtarma ekipleri de eğitim ve tatbikatlarını yapmakta ve merkezimizden faydalanmaktadır.

Bu merkezin varlığı Türkiye’de ilk kez ‘kamu kurumları, asker (Donanma Komutanlığı), sağlık personeli, sivil savunma birlikleri ve STK’ların bir araya gelerek eğitim ve tatbikat yapmalarını sağlamıştır" diye konuştu.



"Afet Bilincini Arttırıyoruz"

Yalova Üniversitesi öğrencilerinin de eğitim aldığı alanda afet bilincinin arttırıldığına ve saha çalışması yapılma imkanı sunulduğuna vurgu yapan Demirel, "AKDF Eğitim, tatbikat ve koordinasyon merkezimizin bizlere kazandırmış olduğu bilgi ve donanım ile yabancı ekiplerle Uluslar arası tatbikatlar ve projeler gerçekleştirdik.

Deprem, bina yıkılması, boğulmalar, trafik kazaları gibi gerek ilgili kurumların yanında, gerekse de sadece bizim ekiplerimiz onlarca operasyona katıldık deprem olarak en son Van/Erciş depremine 41 kişilik ekiple katıldık.
Yalova Üniversitesi kurulduktan sonra üniversite öğrencilerinden afet hazırlık çalışmaları içinde yer almak isteyen öğrencilerden kurduğumuz ekiplerin eğitim çalışmaları sürekli artan bir katılımla devam etmekte olup bu sayede Yalova’da 4 yıl kalan öğrenciler mezun olduklarında afet bilinç düzeyi yüksek, eğitim verebilir ve gerektiğinde kurtarma çalışmalarına katılacak şekilde yetiştirilmektedir, bu sayede ülkemizin her köşesine afet konusunda yetişmiş kişilerin sayısının artması sağlanmıştır. Burada üzülerek söylemeliyim ki bu yıl üniversiteye başlayan öğrencilere faaliyetlerimizin tanıtımı (30-31 Ekim 2013 ve 1 Kasım 2013) Yalova Üniversitesi yerleşkelerinde yapılırken merkezimiz yıkılmaya başlamıştır. Asıl gündemimize dönecek olursak 112 Çağrı Merkezi binasının bu alana yapılması kararı alınınca ilgili kurumlar ve valilik ile yapmış olduğumuz görüşmelerde bu alana dokunulmayacağı ve aynen korunacağı söylenmişti. Binanın yapıldığı arsa daha önce bahsettiğimiz üzere Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne aitti arsaya 112 Çağrı Merkezi yapılması kararı alınınca Yalova Üniversitesi Rektörlüğü üniversite ile olan ilişkilerimiz ve işbirliğimiz sayesinde ilave bir 10 dönüm alanı tatbikat sahası yapılmak ve ortak kullanmak üzere yeniden tahsis etti" dedi.



"Helikopter Pistine Elverişli Değil"

AKDF Eğitim, Tatbikat ve Koordinasyon Merkezi olarak kullanılan alanda bir helikopter pistinin yapılmasının havacılık yönetmeliğine de aykırı olduğuna vurgu yapan AKDF Başkanı Demirel, "Sivil havacılık yönetmeliğine uygun olmadığını öğrendiğimiz helikopter pisti yapımı için yıkılan merkezimizle birlikte afet çalışmaları içinde yer alan gerektiğinde can kurtarmak için kendi canını tehlikeye atan gönüllülerin duyguları da yıkmıştır.

Bizi 112 çağrı merkezine karşı gibi lanse ettiklerini, üzülerek öğreniyoruz, projeye karşı olsak 112 çağrı merkezini yapan müteahhit firmanın elemanlarına tuvaletlerimizi duşlarımızı kullandırır mıydık, biz yapılan her çalışmanın yanında yer aldık Federasyonumuzun yaptığı afet hazırlık çalışmaları Türkiye genelinde sürekli örnek alınmış, basında fazlaca yer almayan Federasyonumuz ilgili tüm kurumlar nezdinde saygı görmekte ve çalışmaları desteklenmektedir.
Fakat bizi üzen söz verilmesine rağmen hiçbir tebligat yapılmadan içinde alın terimizin ve özel eşyalarımız bulunmasına, kapısı kilitli olmasına rağmen yıkımın başlatılarak zarar verilmesi ve Türkiye için önemli olan sahip çıkılması gerekirken yıkılarak afet çalışanı gönüllülerin duygularının da yıkılmasıdır.

Üzücü olan, bir tarafta federasyonumuza bağlı diğer illerimizde ekiplerimiz için ne yapacağız diye kurumlar ve seçilmiş yöneticiler çırpınırken Yalova’da sanki kimsenin umurunda değil bu işler, ister kamuda, ister seçilmiş olun yöneticilerin kişisel önceliklerine göre kararlar alınabilir fakat unutmasınlar ki bunun bir vebali ve hesabı vardır.

Biz hala kaybettiğimiz akrabalarımızı, arkadaşlarımızı ve dostlarımızı unutmadık unutmayacağız bu çalışmaların içinde yer alan gönüllüler olarak unutanlara da hatırlatmaya devam edeceğiz.

Afet çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi yönünde kanunlar çıkarılır ‘’5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu – 5393 sayılı Belediye Kanunu’’ ve açıkça afet çalışmalarının sivil toplum örgütleri tarafından yürütülmesi yönünde çalışmalar yapılırken Yalova’da afet hazırlık çalışmaları için Türkiye adına önem arz eden böyle bir merkezin yıkılması manidardır" şeklinde konuştu.
Yapılan yıkım dolayısıyla malzemelerinin de zarar gördüğünü dile getiren Demirel bu tespiti yaptıktan sonra savcılığa suç duyurusunda da bulunacaklarını dile getirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.