Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"15 Senedir Çiftçi Bu Göletten Su Kullanamadı"

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli 2001 yılında yapılarak su tutmaya başlayan 2012 yılında ise su dağıtım hatları tamamlanan Ortaburun Sulama Suyu Göleti'nden çiftçilere 15 yıldır bir damla su verilmediğini söyledi. Beşli, "Bu göleti süs için mi yaptınız" diyerek olaya tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
 "15 Senedir Çiftçi Bu Göletten Su Kullanamadı"

2001 yılında DSİ tarafından Ortaburun'da yapılan ve tamamlanan sulama suyu göleti o yıldan günümüze değil bir türlü kullanıma açılamadı. Yapılış amacı tarımsal üretime destek vermek olan gölette halen 2.5 milyon metre küp su tutuluyor. 2012 yılında Koru beldesi ile Çalıca, Akköy ve Ortaburun'a su taşıyacak olan hatlarında döşendiği göletin şu sıralar Yeşil Körfez Su Birliği'ne devri söz konusu. Ancak DSİ bu devrin gerçekleşmesi için harcanan 5 milyon TL'nin Yeşil Körfez Su Birliği tarafından kendilerine ödenmesini istiyor. Bu durum da konuyu yeniden açmaza sürüklüyor. Ancak konunun asıl mağdurları ise yıllardır bu göletten gelecek suyu bekleyen çiftçiler. Konuyla ilgili bir odada bir basın toplantısı gerçekleştiren Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli ise göletin yapılış amacına uygun olarak kullanılmasını istedi, "Beşli, "Ortaburun Sulama Suyu Göleti 3 seneden beri ağzına kadar dolu ama tarıma hiç bir katkısı yok. Bölgesindeki hiç bir tarım arazisini beslemiyor. Bu göleti neden yaptıklarını gerçekten çok merak ediyorum. Bu gölet süs olsun diye mi yapıldı. Tarım ilimizde günden güne gücünü kaybederken çiftçiye destek verilmiyor. Bir çiftçi için en önemli şey sulama suyudur. Tüm hazırlıkları tamam olan Ortaburun göletinden tarım arazilerine su aktarımı yapılmıyor. Biz göletten çiftçilerimize su verilmesini istiyoruz. Bu su tarım arazilerine aktarılırsa verim %100 artar. Şu anda Koru ve bölgesindeki çiftçilerimiz tarım arazilerini kanalizasyon suyu karışan dereden aldıkları sularla sulamak zorunda kalıyorlar. Biz bunun sebebini soruyoruz. Neden çiftçilerimize su vermiyorsunuz" dedi.
Kanalizasyon suyu ile sulama
Tarlalarını dereden aldıkları gayri sıhhi sularla suladıklarını belirten Korköy Su Birliği Kooperatifi üyesi aynı anda Koru beldesinde üretim yapan çiftçilerden Oktay Akgün ise, "2001 yılında Ortaburun Göleti tamamlandı. O yıldan günümüze kadar bu barajın içerisinde 2.5 milyon metre küp su bulunuyor. 2012 senesinde Çalıca, Koruköy, Akköy ve Ortaburun'a tarımsal sulamada kullanılmak üzere bu göletin ihalesi yapıldı. Hatları çekildi. Bu sudan 4 köy faydalanacak. Şu anda tarımsal sulamada dere suyu kullanıyoruz. Bu saydığımız alanlara göletin uzaklığı 5-6 kilometre. Biz göletten sulama hatları döşenirken bu hat arazilerimizden bahçelerimizden geçtiği halde kamulaştırma bedeli dahi istemedik. Çünkü o sudan yine çiftçilerimiz faydalanacaktı. Biz suyu devletten bedava da istemiyoruz. Saati takıp suyu versinler bizde bedelini devlete ödeyelim. Yıllardır Ortaburun Göleti suyla dolu şekilde bekletiliyor ama çiftçilere su verilmiyor" diye konuştu.
"Durumu Yerel Yöneticilere de ilettik"

Durumu yerel yöneticilere de aktarmalarına rağmen bir türlü çözüme ulaşamadıklarını belirten Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, "Bu konuyu yerel yöneticilere de aktardık. Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel'e de konuyu aktardık. Bu göletin DSİ tarafından Yeşil Körfez Su Birliği'ne devredileceğini söyledi. Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz'le görüştüm. O da DSİ'nin göleti Yeşil Körfez'e devri için harcanan 5 milyon TL'yi istediğini söyledi. Bize kooperatif kurun dediler. Bizde Korköy Su Birliği Kooperatifi olarak DSİ'den talepte bulunduk. DSİ burasını kime vereceği konusunda bir karar veremiyor. Bu arada da olan çiftçilere oluyor. Burasının kuraklık zamanında Yeşil Körfez'e devri gündeme geldi. Amaç bu suyun baraja aktarılıp ilin su ihtiyacının karşılanmasıydı. Kurtköy Derivasyon hattı ve sondaj kuyuları ile ve alınan tedbirlerle artık barajda su sıkıntısı da yaşanmıyor. Dolayısıyla artık bu barajın asıl amacı olan tarımsal sulamada kullanılması gereklidir. Kaldı ki olası bir kuraklıkta ve ihtiyaçta yine burada ki su baraja aktarılabilir. Biz artık göletin aslına uygun olarak kullanılmasını istiyoruz. Göletler tarımsal faaliyette bulunmak için yapılır. O zaman Yeşil Körfeze vermesinler, DSİ kullansın köylere su versin. 2001'de su tutmaya, 2012 yılında sulama ana hatları döşenen gölet 2016 yılı sonunda halen çiftçiye bir damla su veremedi" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.