Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koçal: “Borç Yiğidin Kamçısı Mıdır?”

Yalova belediye başkanı Barbaros Binicioğlu'nun belediyenin alacak ve vereceklerini açıklamasından sonra Yalova Belediyesi Eski Başkanı Cengiz Koçal bir açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2008 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Koçal açıklamasında; “Önümüzdeki seçimlerde Belediye Başkanlığını kazanacak arkadaşı çok ama çok zor günler bekliyor! Allah yardımcısı olsun. Şimdiden hatırlatmak istedim. Yok, ayni kafa ile günü kurtarma hesaplar içinde olacaksa diyeceğim bir şey yok” dedi.

Yalova Belediyesi Eski başkanı Cengiz Koçal’n açıklaması şöyle: “Evet, “Borç yiğidin kamçısıdır.” Ancaaaak! Çok kısa bir ifade ile: Akıllı olursan! Bu deyim; özel hayatımız için olduğu kadar, kamu yönetimi için de geçerlidir. Tek bir farkla; o da, toplumsal menfaatler söz konusu olduğunda, kamu yönetimi gerektiğinde kar öngörülmeyebilinir. Bu atasözünü Osmanlının son dönemleri dâhil, Cumhuriyetimizin ellili yıllardan bu güne kadar bizi idare edenler sayesinde hep olması gerektiği gibi algılanmayıp, sadece günü kurtarma politikaları, üretim yerine, daha çok tüketime yönelik uygulamalar uğruna, daha da borç batağına saplanmış durumdayız. Çok basite indirgeyerek; Alınan borç yüz birim ise, bunun faizi ile birlikte bir yıl sonra 120 birim oluyorsa ve bu para ile yaptığınız yatırım bu yüz yirmi birimden daha fazla bir getiri getiriyorsa, borç almak cesarettir, yiğitliktir. Borç almanın basit kuralı budur.

Buradan Yalova Belediyesine gelmek istiyorum: Belediyenin borçları ile ilgili yapılan polemikler sonrası, Belediye Yönetiminin basında yayınlanan resmi bildirisini okuduktan sonra ancak bir kanaate sahip oldum ve bu konuda netleştim. Daha evvelden duyduklarıma inanmak istemiyordum. Çünkü çok abartılı olduğu doğrultusunda tereddütlerim vardı. Ama artık bu resmi açıklamadan sonra şunu gördüm ki; önceleri yapılan iddiaların büyük çapta haklılık payı varmış! Çünkü:

Verilen resmi beyanattaki rakamları yuvarlatarak veriyorum:
Bankalara ve diğer kamu kuruluşlarına borç toplamı: 32,5 milyon YTL
Diğer boçlar: 7.5 milyon YTL
Toplam Borç: 40 Milyon YTL

Buna karşılık gösterilen alacak hanesi de rutin belediye alacakları+ katkı payı olmak üzere 25 milyon YTL olarak gösteriliyor. Fakat bu 25 milyon YTL lik alacağı gerçekçi bulamadım. Şöyle ki; Bu yirmi beş milyon alacağın 15 milyonu yatırımlara katkı payları faslından geleceği iddia ediliyor. Detayına girmeyeceğim, ancak tahakkuku dahi yapılmamış bu 15 milyon liranın asla gerçekleşeceği kanaatini taşımıyorum. Yani belediyenin vermiş olduğu verilere göre; Yalova Belediyesinin yuvarlak hesap borcu 40 – 10 = 30 YTL dir. Kaldı ki diğer alacaklar listesindeki rakamlar da Yalova Belediyesinin su, kira gelirleri gibi rutin alacaklarıdır.

Bir belediyenin bütçesini kabataslak nufusu ile hesap etmek mümkün. Bunu Yalova Belediyesinin Bütçesi benim on yıllık dönemim dahil, önce ve sonraki dönemleri ( Deprem yardımları istisnadır) ve hatta herhangi bir belediyeyi (Anakent Belediyeleri hariç) incelediğinizde %10 hata payı ile şunu göreceksiniz:
Nüfus başına düşen bütçe payı 100 dolar civarındadır. Enflasyonu dikkate alma açısından dolar cinsinden hesabı yapıyorum: Doların 10- 15 yıllık enflasyonunu da hesaba katarsak yıllık dolar enflasyonu ortalama %3 alırsak; %3x15=%45 ve son çıkan Belediye Gelirleri Yasasındaki ilave gelirleri de fazlası ile %25 dersek; Yalova’nın nüfusunun da 90.000 olarak kabul etsek; Yalova Belediyesinin yuvarlak hesap bütçesi: 90.000x170 =15.3 dolar yapar. YTL ye çevirdiğimizde tahmini bütçe 20.000.000 YTL sı demektir. Gayrimenkul satışları bu hesabın içinde değildir. Bu hesap tarzında %10 hata payı ile çok iddialıyım. İnanmayanlar Türkiye’nin herhangi bir belediyesini tetkik ettiklerinde, tahmini bütçe değil, ama tahakkuk eden bütçede bunu göreceklerdir. (Yine söylediğim gibi deprem, gayrimenkul satışları gibi olağanüstü durumlardan doğan gelirler hariç)
Bu şu anlama gelir: Yalova Belediyesi 1,5 yıllık bütçesi karşılığı borçlanmış demektir. Bu kabul edilebilir bir yönetim tarzı değildir. Önümüzdeki Mart ayında tekrar yerel seçimler var. Abartılı söylemiyorum. Beni tanıyanlar bilirler. Hep gerçekleri konuşmayı ilke edinmişimdir. Hatta bu denli gerçekçi oluşum, pek politik karşılanmadığı için geçmişte siyasi partidaşlarım tarafında dahi tenkit edilmişimdir.

Diyeceğim şu: Önümüzdeki seçimlerde Belediye Başkanlığını kazanacak arkadaşı çok ama çok zor günler bekliyor! Allah yardımcısı olsun. Şimdiden hatırlatmak istedim. Yok, ayni kafa ile günü kurtarma hesaplar içinde olacaksa diyeceğim bir şey yok.

Ufak bir not: Son günlerde Milli Eğitim İl Müdürü ile Milletvekili Evcin’in kavgası konusunda herkes yorumlar yaptı ve gündemi fazlası ile doldurdu. Ama geçmiş günlerde gündeme getirdiğim Arberetum’un Allaha terkedilmişliği ve Gökçe Barajının su havzasında yapılmak istenen imar değişikliği konuları son derece hayati önem taşımasına rağmen Tema Vakfı hariç, bir Allahın kulu çıkıp da ; “Neler oluyor yahu?” diye bir tepki göstermedi, gösteremedi!!! Nerede tepki göstermesi gereken demokratik kitle örgütleri, nerede Yalova halkı? Anlaşılan o ki; basit ve olmaması gereken bir kavga bu hayati konulardan daha önemliymiş!!!! İş işten geçtikten sonra hayıflanmanın, şikâyet etmenin hiçbir faydası olmaz. Yalova kamuoyuna bir defa daha hatırlatmak istedim.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.