Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eczacı Adaydan İlaç Firmalarına Tepki

Gelecek Partisi Yalova Belediye Başkan adayı Kürşat Emre Çandır, ilaç ve eczacılık hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2024 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2024 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Eczacı Adaydan İlaç Firmalarına Tepki

Çandır, ilaç firmalarının maliyetleri karşılamadığı gerekçesiyle ilaç üretimini ve ithalatını kısıtladığını, eczanelere veriliş vadelerini geri çektiğini ve halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

 Eczacılık olan Gelecek Partisi Yalova Belediye Başkan adayı Kürşat Emre Çandır, eczacı meslek örgütleri ve meslektaşlarıyla birlikte ilaç ve eczacılık hizmetlerinde artarak büyüyen sorunları ve halk sağlığına etkilerini sürekli dile getirdiklerini belirtti. Özellikle enflasyonist ortam nedeniyle son yıllarda yaşanan ilaç yoklukları, hastaların daha fazla cebinden para ödemek zorunda kalması gibi konuların ne yazık ki ülke gündemine sık sık yansıdığını ifade etti.

Türkiye’deki 29 bin eczanede 7/24 ilaç hizmeti vermeye çalışan eczanelerin ve meslektaşlarının tarihlerindeki en önemli yaşam mücadelesini vermeye ve ilaç hizmetini her türlü zorluğa rağmen sürdürmeye çalışsalar da bugün sistem tıkanma noktasında gelmiş durumda olduğunu vurgulayan Çandır, “Bugün ‘Kral Çıplak!’ deme zamanıdır. Tüm bu sorunların ana kaynağının maliyetleri karşılanmadığı gerekçesiyle ilaç üretimi ve /veya ithalatını kısıtlayan, yavaşlatan ilaç firmaları olduğu gerçeği artık göz ardı edilemez!” dedi.

İlaç firmalarının eczanelere veriliş vadelerini geri çekerek, eczacıların almadıkları parayı vermeye zorladıklarını, bu durumun da halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydeden Çandır, “Ülkemizde ilaç alanını manipüle eden, kendi çıkarlarını korumak için ilacın dağıtımını, üretimini kısıtlayan, meslektaşlarımızı sömüren, hasta vatandaşlarımızın ilaca erişimini zorlaştıran bu anlayışa dur demek şarttır! İlaç stratejik bir üründür. Ulusal bir ilaç politikamız olmalı ve günlük ekonomilerden bağımsız sürdürülebilir olması sağlanmalıdır. Halk sağlığı sermayenin oyuncağı değildir!” diye konuştu.

Çandır, ilacın üretiminden hastaya ulaşmasına kadar süren zincirin hiçbir halkasının zarar görmesini istemediklerini, ancak bu zincirin en hassas noktası olan ve ilaç konusunda tedarik zincirinin halkası olmasının ötesinde, etki, yan etki, etkileşim, kullanım dozu gibi hassas teknik ve meslekî bilgileri de vatandaşlara ulaştıran eczacıların ayakta kalması için yetkilileri bir an önce adım atmaya davet ettiğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.