Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Ülke Gündeminde

Yalova’da Vopak tarafından kurulması planlanan Kimyasal atık depolama tesisi ülke gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Konuyla ilgili bugün Habertürk televizyonu Vopak önünden canlı yayın gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2011 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yalova Ülke Gündeminde

Canlı yayına Yalova il Genel Meclis Üyesi Bahar Doğan, Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Yaçep üyesi Avukat Ayşe Aydemir, Yaçep üyesi Kemal Bayri konuşmacı olarak katıldılar.



Şaban Beşli/ Yalova Ziraat Od. Bşk.

"Bu sadece Yalova'nın sorunu değil. Bu tepkiyi verirken bu Marmara'nın sorunu olduğunu söyledik. Buraya 150 tank kurmaktan bahsediyorlar, burada bu tesisi kurmak Marmara'nın bölgesine atom bombası koymak gibi bir şey. Bu tesis Marmara'nın yok olmasına neden olacak. Atom bombası belki de bu tesisten daha zararsız. Fay hattını üzerine bu tesisi kuruyorlar böyle bir tehlikenin önüne geçilmesi imkansız. Bu tehlikenin önüne geçilmesi gerekir. Yalova en çok balıkçılık yapılan bir bölge. ÇED raporunda bu depolamayı yaparken sızıntının olacağı söyleniyor ve bu sızıntıdan dolayı canlı yaşamayacaktır deniyor. Burası balık yumurtlama bölgesidir. En kaliteli balıkların yetiştiği bir bölgedir burası. Buralar altın topraklar. Bu depolardaki kimsayasallar tabi ki ticaret amacıyla buraya geitiriliyor. Her tarafa bu bölgenin kolu var. Onlar için Yalova'dan çıkan tankerlerin sevkiyatı çok kolay olacak. Bu tamamen para kazanmak amaçlı bir iştir. Koskoca Marmara'yı feda etmek istiyorlar. Bu hatalı bir yapıdır. Çöktüğünü düşünün en az 20 milyon insan burada ölebilir. Bunun altına kim imza atıyorsa sonuna kadar bu vebalin altında kalacaktır.



İl Genel Meclis Kurulu Üyesi Bahar Doğan

"ÇED raporunda bu tesisin yakın halkı etkileyeceğini söylüyorlar. Yerleşim alanları bu tesise çok yakın. Çoğu ilin tehlikeden haberi bile yok. Kimden söz almışlarsa bilemiyorum, yeri almışlar ancak alınan bir izin yok. Önümüze ÇED raporuyla geldiler. ÇED toplantısında tepkilerimizi ortaya koyduk. Devletin yasası vardır. ÇED dosyasını arkadaşlar detaylı inceleselerdi kimyasal atığın fazlalığını göreceklerdi. İlgili arkadaşlar bu itirazları değerlendirirken fay hattı üzerinde olduğuna dikkat etsinler. Herhangi bir depremde kaçma ihtimalimiz olabilecek mi?
Endişelerimiz var. Deniz yaşamı üzerinde yıkıcı bir etki olacaktır. Peyzaj ve insan üzerine etkili olacaklarını kendileri söylüyor. Kuzey Anadolu fay hattı buradan geçmektedir. Alınan bir izin yok. Sadece söz almışlar. Yasal henüz net bir şey yok. Biz bu tehlikeleri gerekse 99'da yaşadığımız için tüm Marmara Bölgesi açısından tahmin ettiğimiz için İl Genel Meclisi'nde kimyasal depolama tesisi yapılamaz diye karar aldık. Bizim planımıza uymak zorundalar, ama uymuyorlar. İtirazlar yapıldı. Bu plan askıya çıktı. Kanunu veya yasayı değiştirmeleri gerekir."



Yalova Çevre Platformu Üyesi Avukat Ayşe Aydemir

"Bu tesisin izni hala şüphelidir. Yalova'nın il genel meclisi toplandılar ve bu bölgeye bu tür kimyasal ürünün yerleştirileceğine dair karar aldılar. Halka inatlaştılar, ÇED toplantısında tüm Yalova halkı bu tesisi istemediklerini anlattı.

Bu bölgeye kimyasal ve fosil yakıtlı bir tesisin yerleştirilmeyeceğine dair bir karar alındı. Tüm Yalova İl Genel Meclisi üzerine düşenleri yaptıkları halde ısrarla buraya bu tesisi kurmak istiyorlar"

video

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.