Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Erbay’dan Tersane Açıklaması

Yalova Valisi Doç.Dr. Yusuf Erbay geçtiğimiz günlerde bir gazetenin Pazar ekinde yaptığı açıklamaya gelen tepkilere yazılı bir açıklama yaparak cevap verdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2008 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Erbay’ın açıklamalarına Yalova Gazetesi Sahibi Hayri Tezcan; “Yalova haberin neresinde var? Başka bir yerin tedavisinde. Vah halimize. Vah Yalova’da yaşayanların haline. Yalova’nın Valisi bile Tuzlayı düşünüyorsa Yalova’dakilerin yaşamaya hakkı var mı?” diyerek tepki göstermişti.

Vali Erbay’ın tersane hakkında yaptığı açıklama şöyle; “Bazı basın-yayın organlarında tersane hakkında verilen haberlerle ilgili olarak kamuoyunun objektif haber alma ve bilgilendirme hakkı kapsamında aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1- Tersane yatırımlarıyla ilgili olarak; 2003 yılının sonu ile 2004 yılının ilk aylarında Yalova İlinde tersane kurmak için yatırımcılar girişimlerde bulunmaya, bu amaçla yerel idareler ve kendileri için uygun yatırım alanı olarak belirledikleri arazilerin sahipleri ile görüşmelerde bulundukları bilgisi alınmıştır.

Bu tür girişimlerin, Altınova İlçesinden başlayarak Çınarcık İlçesine kadar, muhtelif sahil alanlarını kapsayacak şekilde geliştiğinin gözlemlenmesi üzerine, Yalova’nın sahip olduğu doğal yapının bozulmasına yol açabilecek bu tür girişimlerin her bir firma için ayrı ayrı yapılanma yerine, atıl bir alanda, bir bölge belirlenmek suretiyle, bir arada yapılanmaya olanak verecek bir modelin geliştirilmesinin daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Öncelikle her yatırımcının, ilgili mevzuat kapsamında, yasal izinlerini almak suretiyle, kendi firması için daha avantajlı olduğuna karar verdiği yerde yatırım yapma hakkı vardır.

Bu biliniyor olmasına rağmen, bölgesel bir yapılanma modeli oluşturulması yönündeki görüşü girişimcilere yazılı olarak bildirilerek, İlimiz Milletvekilleri, İstanbul Milletvekili Cengiz KAPTANOĞLU ile Yalova’daki siyasi parti, sivil toplum kuruluşu yönetici ve temsilcileri, İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları yada temsilcileri, ilgili kamu kurumu İl Müdürleri, denizcilik sektörü temsilcileri ile yatırımcı firma yönetici ve temsilcilerinin iştiraki ile Yalova Uygulama oteli salonunda, 04.03.2004 tarihinde geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmiştir.

Yapılan bu toplantıda çok sayıda katılımcı tersaneler kurulması ile ilgili olarak konuya yaklaşımını, bakışını ve önerilerini dile getirmiş, bu arada Valilik görüşü de, bir arada, belirlenecek bir alanda, tersane bölgesi yapılanması altında, yapılacak girişimin uygun olacağı şeklinde ifade edilmiş, bunun temel gerekçesi olarak çevresel duyarlılık, Yalova’nın turizm potansiyelinin korunması ve geliştirilmesi yönündeki beklentileri, çiçekçilik sektörünün geliştirilmesi ve korunması yönündeki çalışmalar olarak ifade edilmiştir.

Bu toplantıya katılanlar, toplantıda ulaşılan sonuçlar, tutanaklarla imza altına alınmış, yine bu toplantıda icra organı belirlenmiştir. Bu toplantı basın mensuplarına açık olarak yapılmış, toplantıda ifade edilen görüşler ve alınan kararlar basın organlarında da yer almıştır.

Bu toplantıda seçilen icra organı, yine kendi arasında, sektör temsilcisi ve yatırımcılar ile birden fazla kez toplantı yapmış, bu toplantılar sonrası 04.03.2004 tarihli geniş katılımlı toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, yatırımın yapılmasının mümkün olabileceğinin belirlenmesi üzerine, yönetici şirketin kuruluşunu gerçekleştirerek, yatırım izini ile, yatırımı gerçekleştirmesi çalışmaları başlatılmıştır.

2- Projenin başlaması ile birlikte, yürütülen yasal izinlerin alınması sürecinde de , birkaç kez, yine Yalova Uygulama Oteli toplantı salonunda, basına da açık olarak, İlimiz Milletvekilleri, Belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşu , siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin yönetici ve temsilcilerinin katılımı ile kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik olarak, projenin geldiği aşama ve son durumu ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılmıştır.

Katılımcılar, bu toplantılarda görüş ve önerilerini açıklamışlardır. Bu toplantılarda alınan kararlar uygulanmıştır. Kararların uygulanması yakından takip edilmiştir.

3- Proje kapsamında hazırlanan Yalova – Altınova Hersek Tersane Amaçlı Dolgu Alanı Uygulama İmar Planı 28.04.2005 tarihinde, yine bu planın ilavesi olarak, İlave İskele Dolgu Alanı Uygulama İmar Planı 27.04.2006 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca onaylanmıştır. Her iki plana askı aşamasında yapılan bütün itiraz ve çekinceler ilgili Bakanlıkça değerlendirilmiş ve kesinleşmiştir.

Türkiye bir Hukuk Devletidir. Bu anlayış içinde planların iptali amacıyla yargıya yapılan başvurular Danıştay’da dava konusu olmuştur. Mahkemece verilen bir ara karar ile dolgu durdurulmuş, bunun sıkı takipçisi olunmuş, yargı kararları süresi içinde uygulanmıştır.

Yine aynı yargı makamının atadığı bilirkişilerin görüşleri ve kararı ile dolgu yeniden başlatılmıştır. Dolguyu durduran mahkemedir, tarafı olan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı talimatıyla, bu karara uygulayan Valiliktir. Yine dolguyu başlatan mahkemedir, bu mahkeme kararını uygulayan yine Valiliktir.

Proje; başından sonuna kadar, Yalova kamuoyunun bilgisi dahilinde, Yalova kamuoyunu oluşturan kesimlerin temsilcilerinin katılımı, görüş ve önerileri de dikkate alınarak, yargı kararlarına uygun olarak yürütülmüştür.

Yukarıda belirtilen ilk planlar Danıştay 6. Dairesi’nin 04.04.2008 tarih ve E:2006/5084 , K:2008/2220 sayılı kararları ile iptal edilmiştir.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yukarıda bahsedilen her iki planı birleştiren yeni “Yalova Altınova Hersek Tersane ve İskele Dolgu İmar Planı ”’nı 05.06.2008 tarihinde onaylamıştır.

Yeni plan Valiliğimizde 09.06.2008 – 09.07.2008 tarihleri arasında, ayrıca İlgili Belediyesinde de 1 ay süre ile ilan edilmiştir. Askı süresi tamamlanmıştır.

Askı süresinin son gününde yapılan tek itiraz 01.08.2008 tarih ve 2594 sayılı yazı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığına gönderilmiştir.
Bu itiraz planları onaylayan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından incelenip değerlendirilecektir. Ancak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8 inci maddesi (b) fıkrası hükümleri gereği, onaylanmış plana yapılan itirazlar planın uygulamasını durdurmamaktadır.

4- İl Stratejik Planı’nın demokratik-katılımcı bir anlayış gerçekleştirilmesi için, Valiliğin 28.11.2005 tarihli onayı ile, yaklaşık 400 kişiden oluşan, “ Yalova Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşbirliği Konseyi ” kurulmuştur. Bu konseyin üyeleri, kendi arasından seçtiği Kamu kurum ve kuruluşları, Belediyeler, Yüksek öğrenim kuruluşları, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve özel sektör kuruluşu temsilcilerinden oluşan 45 kişilik planlama gurubunun çalışması ile, yine konseyin Yalova Uygulama Oteli toplantı salonunda başlayan ve İl Özel İdaresi Meclis salonunda devam eden 16.12.2005, 27.01.2006, 02.02.2006, 08.02.2006, 10.02.2006, 15.02.2006, 17.02.2006, 22.02.2006, 28.02.2006 ve 01.03.2006 tarihlerinde geniş katılımlı toplantılarında yapılan sunum, görüşme ve alınan kararları ile hazırlanan, Yalova İl Genel Meclisince onaylanarak yürürlüğe giren İl Stratejik Planında, “ Ekonomik Sektörler ” ana başlığı altında “ Hedef – 2 ” de ;

" İlin ekonomisine önemli katkılar sağlayacak ve bölgede yaşayanlar başta olmak üzere önemli ölçüde istihdam yaratacak olan Altınova sınırları içerisinde Gemi ve Yat İnşaat Tersaneler Bölgesi kurulması ile ilgili idari prosedürün tamamlanarak; altyapı çalışmalarının en kısa zamanda bitirilmesi ve üretim faaliyetine geçilmesinin sağlanması; üretim sırasında çevreye zarar verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması.

Faaliyet 2.1: İlimize önemli yararlar sağlayacak olan projenin tamamlanarak
hayata geçirilmesi için her türlü destek sağlanacaktır.

Faaliyet 2.2: Tesisin çevreye zarar vermemesi için ilgili kamu kurumları
tarafından gerekli tedbirler alınarak, periyodik denetimler yapılacaktır.”

hükmü yer almaktadır. İl Özel İdaresi Kanunu kapsamında hazırlanan ve onaylanarak yürürlüğe konulan İl Stratejik Planı, Yalova’nın bir nevi Anayasası konumundadır. Bu plan Yalova halkının özgür iradesi ile seçtiği İl Genel Meclisindeki temsilcileri tarafından onaylanmış ve yine bu meclis tarafından uygulanması takip edilen, gerektiğinde gerçekleşmesi için bütçe olanakları ile ödenek tahsis edilen bir plandır.

Katılımcı bir anlayışla hazırlanan İl Stratejik planda da Tersaneler Bölgesinin kurulması Yalova Kamuoyu tarafından, bu planın uygulamasından sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarına bir görev olarak verilmektedir. Bu görev, plandaki hedeflere uygun olarak çevresel kaygılar önemsenerek yerine getirilmeye çalışılmaktadır.


5- Kamu kurum ve kuruluşları, Belediyeler, Yüksek öğrenim kuruluşları, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve özel sektör kuruluşu temsilcilerinden oluşan geniş bir çalışma gurunun çok sayıda çalışması, yüklenici firma ile yapılan çok sayıda toplantı ile, her kesimin görüş, önerisi ve kaygıları dikkate alınarak hazırlanan Yalova 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzen Planı, yine İl Genel Meclisi ve Yalova Belediye Meclisi tarafından incelenip değerlendirilerek, birlikte onaylanmış, askıya çıkarılmış, itirazlar alınarak değerlendirilmiş, kesinleştirilerek 07.06.2007 tarihinden itibaren uygulamaya konulmuş bir plandır.

Yalova’nın geleceğini planlayan, Yalova 1/25.000 ölçekli Çevre Düzen Planında da, Altınova İlçesi Hersek Mevkiindeki şimdiki alan tersaneler bölgesi olarak işaretlenmiştir.

6- Tuzla’da yaşanan ve öncelikle işçilerimizin iş güvenliğini ilgilendiren bazı olumsuzluklar, projenin bütün aşamasında dikkate alınmıştır. Tuzla tersanelerindeki sıkışık yapılanmadan ve vasıfsız işçi çalıştırılmasından kaynaklanan kazaların en aza indirgenmesi hedefiyle çalışmalar yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak Yalova Altınova Tersane bölgesinde tersaneler, üretim tip ve amacına göre 3 farklı ve geniş ölçüde parselasyona tabi tutulmuştur.

İşgücünün eğitimine önem verilerek , asgari 30 saat süreli iş yeri ve iş güvenliği derslerinin de yer aldığı, toplam 200 saatlik işgücü yetiştirme kursları açılmıştır. İş garantili bu kurslara 800 kişi katılmış, 623 kişi başarılı olarak sertifikalarını almışlardır.

İş gücü kurslarının temel amacı; devletin sahip olduğu olanaklarla işsiz, çalışabilir işgücünün değişen üretim modellerine uygun eğitilmesi, iş bulmasına yardımcı olacak vasfın kazandırılması, bu arada sanayinin ihtiyaç duyacağı nitelikli iş gücünü yetiştirmektir. Bu kapsamda yapılan eğitimde 623 kişi başarılı olmuş, bunların büyük kısmı aldığı eğitime uygun olarak tersanelerde çalışmaya başlamış, bir bölümü ise işbaşı yapmamışlardır.

Ülkemiz için örnek olan bu çalışmada, sonuçta insanımız kazançlı çıkmıştır. 623 kişiye bir meslek dalında nitelik kazandırılmış ve sertifika verilmiştir. Ülkenin işgücü profiline küçükte olsa olumlu katkı yapılmıştır. Aldıkları eğitime uygun çalışıp çalışmama kişilerin kendi özgür tercihidir. Kimsenin kurslara katılmaya ya da sertifika aldıktan sonra çalışmaya zorlanamayacağının açık olduğu bilinciyle hareket eden Valiliğimiz istihdama yönelik bu eğitim çalışmalarına devam edecektir. Vasıflı işgücü yetiştirmeye ve gençlerimizi iş sahibi yapmaya yönelik yeni eğitim kursları açılması yönünde çalışmalarını sürdürmektedir.

7- Projenin tamamlanması ve tüm tersanelerin tam kapasite ile faaliyete başlaması halinde 15 – 20 bin kişinin tersane bölgesinde direkt, 80 bin kişinin yan sanayide ve hizmetler sektöründe endirekt olarak istihdam edilecektir. Bu tespit Danıştay 6. Dairesi’nin atamış olduğu bilim adamlarından oluşan bilirkişilerin hazırlamış olduğu raporda ve Danıştay’ın Kararında yer almaktadır.

8- Projenin başlaması ile bölgede arsa fiyatlarında önemli artışlar olduğu, Yalova Emlakçılar Derneğince, bölgede yapılan çalışma ile tespit edilmiştir. Bu artışlar arazinin konumuna göre, 15 katın üzerinde gerçekleşmiştir. Tersane bölgesi projesi, arazilerin değerlenmesine yol açarak, arazi sahibi olan insanlarımıza bu yönü ile de önemli katkı yapmıştır.

9- Proje kapsamında bölgede yapılan yatırımın tamamı girişimciler tarafından karşılanmıştır. Hiçbir devlet kredisi ve katkısı kullanılmamıştır.

Yatırımcılar , projenin tamamını finanse ederken, önemli sosyal hibe projeler de taahhüt etmişlerdir. Proje yatırımcıları; bir hastane, İlköğretim okulu, denizcilik konusunda teknik lise, itfaiye teşkilatı gibi, Altınova İlçesine kurulacakları yapı ve tesislerin yanı sıra, yeni kurulan Yalova Üniversitesi için bir bina yaparak alt yapısına da katkı sağlayacaklarını açıklamışlardır.

Bunun yanı sıra, çevresel kaygıları gidermek için ilgili Belediyeye, deniz kirliliğine karşı kontrol hizmetlerinde kullanılmak üzere bir deniz taşıtı da vermeyi taahhüt etmişlerdir.

Projenin bu aşamasında, Yalovaspor’ a önemli maddi destek sağlamışlardır. Bu desteğin tersanelerin faaliyete geçmesi ile farklı boyutta olacağı ortadadır. Altınova Belediyesine iş makinesi hibesi yapılmış, bazı park ve sosyal birimlerin inşasına maddi destek sağlanmıştır. Bu katkılar, basına açık olarak düzenlenen törenlerle Altınova halkının kullanımına açılmıştır.

Yukarıdaki bilgilerden de görüleceği gibi, Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi projesi, yerleşim modeli ve işgücü eğitimi ile Tuzla’daki olumsuzlukları ortadan kaldırmayı hedefleyen bir projedir. Bu proje, Yalova halkının temsilcileri aracılığı ile katılımları ve onayı ile yürürlüğe konulan İl Stratejik Planı ve 1/25.000 ölçekli Çevre Düzen Planına uygun olarak, yasaların ön gördüğü koşullara göre yürütülmektedir.

Tersaneler inşa aşamasından üretim aşamasına kadar, her aşamada denetlenmektedir. Bu konuda görevli kurum olan İstanbul Çalışma Bölge Müdürlüğü İş Müfettişleri de denetimlerini sürdürmektedir. Bu denetimlerin daha etkin hale getirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, İlimizde Çalışma Müdürlüğü kurulması konusunda başvuruda bulunulmuştur. Bu gerçekleşene kadar Mevzuatın Valiliğe verdiği yetkiler, yetki genişliği kapsamında kullanılmaktadır. “

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.