Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Termik Santral Paneli Yapıldı

Yalova Çevre Platformu’nun düzenlediği “Kömürlü Termik Santrale neden hayır diyoruz?” konulu panel Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda büyük bir katılım ile gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2010 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panelde, TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Doğa Derneği Tarım Sorumlusu. Ziraat Müh. Dr. Orhan Sarıbal, Buğday Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı. Sosyolog Tülay Andiç, Orman Yük.Müh. Doğan Kantarcı konuyla ilgili olarak detaylı bilgiler sunarken, Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Yalova Milletvekili İlhan Evcin de düşüncelerini dile getirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yalova TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Feride Uyar, “Küresel ısınma sebebi ile önümüzdeki yakın süreçte, bizleri bekleyen en büyük tehlikenin açlık ve susuzluk olduğu düşünülüyor. Dünya bu sorunların çözümüne odaklanmışken biz en verimli ovalarımızı, su kaynaklarımızı göz göre göre yok ediyoruz. Bir ovanın oluşması için on binlerce yıl gerekiyor. Altınova’da bunlardan biri. Bu ovalar yakın gelecekteki açlık ve susuzluğu önleyecektir. Tersanelerle bu ovaların canına okuduğumuz yetmiyormuş gibi şimdide kömürlü termik elektrik santral ve taş ocakları ile ormanlarımızı yok edeceğiz. Yalova; İstanbul, İzmit ve Bursa illeri arasında nefes alacak tek yer. Termik Santrallerin doğayı yok ettiği ve yöre halkının solunum hastalıkları ve kanser kıskacında inledikleri hepimizin bildiği bir gerçektir. Bu gerçekler ortadayken çocuklarımızın geleceğini karartacak ve kanser hastalıklarına mahkum edecek bu santralin yapılmasını istemiyoruz. Yalova’nın geleceği için sonuçları çok ağır olacak kömür santralinin bütün sorumluluğu duyarlı bir kaç kişinin omuzlarında olmamalıdır. Bu açmazdan sivil toplum kuruluşları yanında yerel yönetimler ve bürokratlarında katılımıyla toplumun beklentileri yönünde yapılarak ortak tavır oluşturularak kurtulabiliriz” dedi.

Uyar’dan sonra konuşma yapan TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan ise, “TEMA Vakfı 400 bine yakın gönüllüsü,555 temsilcisi ile hizmet vermektedir. Bu ülkenin doğasını toprağını korumak için mücadele etmektedir. Bizlerin tüm amacımız bizi besleyen büyük ovaların tarımsal sit alanı olmasını istiyoruz. Bugün Biyogüvenlik yasası içinde bilim adamların hizmetleri oluyor. Bizler o yasanın olumsuzluklarını hazırlanan rapor ile Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a sunduk. Akarsuların, nehir tipi hidroelektrik santral çalışmaları ile tahrip olduğunu gördük. Bununla da ilgili olarak raporlar yetkili kişilere sunulmuştur. Sorunlar giderek büyümektedir. TEMA bunları yaparken ülkesini seven, ülke topraklarının kıymetini bilen sizler sayesinde gerçekleştirdik. Özellikle bugün TEMA Vakfımızın davetini kırmayarak bu panele katılan konuşmacılarımıza da çok teşekkür ederim” dedi.

Panelistlerden ilk olarak Buğday Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Sosyolog Tülay Andiç söz aldı. Termik Santral konusunun çok yaşamsal bir konu olduğunu dile getiren Buğday Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı. Sosyolog Tülay Andiç, “Bu konu bizim için ölüm kalım meselesidir. Ya bu kentte yaşayacağız yada bu kenti terk etmek zorunda kalacağız. Kimse termik santralin bölgesinde olmasını istemez. Eğer termik santrale geçit verirsek 42 tane maden ocağına da geçit vermiş olacağız. Yalova çöplük kent olacaktır. Benim gibi herkesin böyle bir Yalova’da yaşamak istemediğini düşünüyorum. Son 10 yılda Türkiye’de yaşam alanımız ile ilgili geniş kapsamlı derin saldırılar oluşmaktadır. Yapılmış olan muhtelif flora araştırmasına ve niyetlendirilmiş fauna araştırılması beklentilerine istinaden, AKSA Termik Santralinin de üzerinde bulunduğu doğal alanı kapsamak suretiyle ruhsat talebi başvuruları bulunan en az 24 maden ocağı için öngörülmüş alanlar, biyolojik çeşitlilik ve endemik bitki türleri açısından zengin ve vazgeçilmez bir bölge olduğu için, başlamış olan termik santral inşaatının iptalini ve maden ocakları başvurularının reddini talep ediyoruz. Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Sayın Gönül Kaymak tarafından 1987–1996 arası yapılmış muhtelif araştırmaya göre bölgede en az 30 adet muhtelif endemik bitki türü tespit edilmiştir. Bunlardan 2 tanesi küresel çapta,6 tanesi Avrupa çapında 1 tanesi ise ulusal çapta nesli tehdit altında olan türlerdir. Diğer yandan hayvan çeşitliliği ile ilgili olarak özellikle böcek ve sürüngen çeşitliliği açısından da bölge dikkat çekici olmasına dayanarak, bölgede kapsamlı fauna çalışmasına da ihtiyaç olduğu hocalarımız tarafından tespit edilmiştir. AKSA Yalova Termik Santrali yapımı için verilmiş olan olumlu ÇED raporunun iptalini ve Termik Santralin çevreye etkisinin raporlarla yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz. Yalova’nın doğası Termik Santrale uygun değildir. Yalova’nın termik santralli hayata geçmesi ile ilimiz Yalova Termik Santral ve Maden Ocakları olarak anılacaktır” dedi.

Termik Santralin tarım üzerindeki etkileri konusunda konuşma yapan Doğa Derneği Tarım Sorumlusu. Ziraat Müh. Dr. Orhan Sarıbal ise, “Yalova’da termik santral olduğunda; ilk olarak tarım ürünlerinin kalitesi düşecek, sonra verim kaybı yaşanacak son olarak ise yok olacaklardır. Termik santral ile soğutma suyu yeniden denize verilecektir. Bu da deniz florasının yok olması demektir. Yani Termik Santral ile aslında bir zehir operasyonu yapılmaktadır. Termik santral ile bizim geleceğimizi, bitkiler, hayvansal varlıkları tehlike altında görüyorsanız bu sorunu hep birlikte sorunu doğru algılayarak, karşı durarak çözebiliriz. Olumlu ÇED raporları alındığını biliyorum. Ancak buna hukuki olarak karşı çıkabilirsiniz. Henüz geç değildir” dedi.

TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ise, “TEMA Vakfı bir siyasi kadroya göre kendini düzenlemiyor. TEMA bir halk hareketidir. TEMA uluslararası olma yönünde adımlar attı. Uluslararası bilim adamları TEMA’ya büyük ilgi duyuyorlar. Bizim TEMA olarak yeni hedefimiz; bu 3–5 yada 10 yıl sonra olur bilemem; ama tüm dünyada TEMA temsilcilikleri olacaktır. Ama bunlar Türk değil. O ülke insanları olacaktır. TEMA bir dünya kuruluş hareketidir. Toprak ve erozyonla uğraşan tek vakıf biziz. Başka yoktur. Biz hep beraber, kişi veya kurumları karşımıza alarak değil, yanımıza alarak sorunları çözmeliyiz. Her ülke kendi kaderini kendi tayin etmez. Dünyanın kaderine ortak olmalıyız. Bugünkü ekonomi düzeni olan Global ekonomi doğal ekosistemi bitirinceye kadar büyümeye devam edecektir. Nerede duracağı ise belli değildir. 1994 yılında 42 şirketin geliri 48 ülkenin gelirine eşitti. Şimdi ise 3 şirketin geliri 48 ülkenin gelirine eşit hale geldi” dedi.

Termik Santral ile ilgili olarak ise Karaca, “Yalova’da böyle bir panelin olması ve bu panele bu kadar kişinin katılması bir gelişmedir. Ancak dünyanın sorununu çözmeden derdimizi çözemeyiz. Maksat dünyanın durumudur. Yaşamak için yaşatmak lazım. Bize hayat verenleri atmosferi, bitkileri, biyosferi vb. birçok şeyi de yaşatmak lazım. Ama bunları engelleyen bir sistem var oda global ekonomidir. Ben Termik Santrale çok karşıyım” dedi.

Yalova Milletvekili İlhan Evcin ise yaptığı konuşmada, “Ülkemizin bağımsızlığı, çevresi gibi konular siyaset üstü konulardır. Ancak bu konuları siyaset üstü tutarsak bu sorunları çözeriz. Yalova’nın anayasası dediğimiz 1/25.binlik Çevre Düzeni planına hep birlikte ortak olarak uyarsak, savunursak sorunları çözeriz” dedi.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ise, “Bu panele gelebilmek için çok değerli dostum Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın cenazesine katılamadım. Bugün Sayın Doğramacı’yı toprağa verdik. Yalova’da eğer yanlış sonuç verecek adımlar atarsa Yalova’yı da toprağa gömeriz. Ben Yalova’yı da toprağa gömmeyelim diye buraya geldim. Bazı konuları siyasetin dışına çekmek lazım. Yanlış yapan babanızın oğlu da olsa onun karşısında durmalısınız. Yalova doğanın ortasında güzel bir yerdir. Bu yere sahip çıkmalıyız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından soru-cevap kısmı ile panel noktalandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.