Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Termik Santral Masaya Yatırıldı

Yalova Sanayi ve Ticaret Odası (YTSO) tarafından düzenlenen ve Aksa tarafından kurulması planlanan Termik Santral’in konu edildiği Yalova Gündem Panellerinin 2ncisi Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2010 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Panel öncesi ise TEMA tarafından bir protesto eylemi düzenlendi. YTSO tarafından düzenlenen Yalova Gündem Panelleri’nin 2ncisi Aksa’nın kurmayı planladığı kömür yakıtlı Termik Santralin konu edildiği, “Aksa Akrilik Kimya A.Ş Enerji Yatırımı” konulu panelle sürdü. Çok sayıda vatandaşın katıldığı toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında YTSO Meclis Başkanı Mehmet Gürel’in yaptığı açılış konuşması ile sürdü. Gürel konuşmasında uluslararası ilişkiler ve beraberinde toplum duyarlılığının artmasının temiz enerji üretimine duyulan ihtiyacı daha da gözler önüne serdiğini dile getirerek, “80’li, 90’lı yıllarda güçlü ve paralı yatırımcılar bu güçlerini kullanıp çevre bilinci oluşturma kaygısından uzakta yatırımlarını gerçekleştirebiliyordu. Ancak günümüzde uluslar arası ilişkiler gelişti. Beraberinde toplumun çevre bilinç ve duyarlılığı da gelişti. Günümüzde kaliteli, lokal ve uluslar arası bazda kontrol altında tutulan temiz enerji üretimi ve bu yöndeki yatırımların önemi de arttı” dedi.

Yalova hayalini de katılımcılarla paylaşan Gürel, “Yalova ölçeğinde düşündüğümde üniversitesi, temiz doğası ve sanatsal yönü gelişmiş bir Yalova hayalini kuruyorum. Batısında sağlık alanları ve organik tarımı gelişmiş, doğusunda sanayisi gelişmiş bir Yalova hayal ediyorum. Ancak vatandaş Mehmet Gürel olarak hayallerimde bir Termik Santralin yeri yok” şeklinde konuştu.

Gürel’den sonra söz alan YTSO Başkanı Celal Özel ise Yalova’nın son yıllarda işsizlik sorunuyla baş başa kaldığını aktardı. Özel, bunun çözümü için gelecekte sağlıklı iş alanları yaratmak ve yatırımların önünü açmak konusunda gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini söyledi. Yalova’nın Aksa sayesinde karbon elyaf üretme üssüne dönüşeceğini aktaran Özel, bu konuda Aksa’nın bugüne kadar 20’nin üzerinde bilgilendirme toplantısı yaptığına değindi.

Panelin ilk konuşmacısı ise Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu oldu. Karaosmanoğlu, sunumunda Türkiye’nin enerji görünümü, enerji sektöründeki mevcut durumunu aktardı. Karaosmanoğlu’nun ardından kürsüye gelen İTÜ Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü Maden Fakültesi Senatörü Prof. Dr. Gündüz Ateşok ise Türkiye’de 11’i kamuya ait toplam 13 termik santralin bulunduğunu, ancak bunların birçoğunun eski ve kötü durumda olduğunu kaydetti. Dünyadan termik santral örnekleri veren Ateşok, Türkiye’deki örneklerin ileri teknoloji ürünü olmadığının altını çizdi.

Panelde CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de söz aldı. İnce, konuşmasında Aksa’nın görevini iyi yapmadığını belirterek şunları söyledi: “Görünen o ki Aksa görevini bugüne kadar iyi yapamamış, halkı bilgilendirememiş. Bu Aksa’nın bir eksikliğidir. Bunu insanlara bir iki kere değil gerekirse 100 kere yapmanız lazım. Bundan sonra herkesin konuşması lazım. Çağımız demokrasi çağı. Aksa’nın yapacağı bilgilendirmelerden sonra il başkanları konuşsun, belediye başkanları konuşsun, oda başkanları konuşsun. Ancak bilerek konuşsun. Bu kentin kaderini bir tek kişi değiştirebilir. Sadece birilerine topu atarak sorumluluğu üzerinizden atamazsınız”

Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ise sunumunda fabrikanın geçmişten günümüze başarı çizgisini anlattı. YTSO Meclis Başkanı Mehmet Gürel’in “Benim Yalova hayalim var” sözlerine atıfta bulunan Yılmaz, “Bizim de bir Yalova hayalimiz var. Ben burada 3H’ye inanıyorum. Hayaliniz hevesiniz olsun. Hevesiniz hedefe bağlansın” dedi. Yılmaz, Muharrem İnce’nin bilgilendirme eksikliği eleştirisine de katıldığını ifade ederek bundan sonra daha sık bilgilendirme yapacaklarının altını çizdi.

Mustafa Yılmaz, şöyle devam etti: “Aksa, Yalova’nın bir şirketi. Biz öyle görüyoruz. Hemen her yıl Yalova ekonomisine 105 Milyon dolar enjekte ediyoruz. Bunun yanında sürekli istihdam yaratıyoruz. Bugünkü küresel kriz ortamında geçtiğimiz sene 226 kişiye iş alanı kazandırmışız. 2003- 2009 yılları arasında 400 Milyon Dolar yatırım yapmışız. Çünkü biz yatırım yapmayan bir firmanın yaşayamayacağının farkındayız. Bugün Aksa fabrikasını yeniden kurmaya kalksanız 1 Milyar Dolar gibi bir paraya ihtiyacınız var”

Termik santral projesi hakkındaki teknik bilgileri ise Aksa Enerji Santrali Proje Müdürü Emin Peynirci verdi. Peynirci, Aksa’nın 1976 yılından beri kullandığı 75 MW’lik bir termik santrali bulunduğunu, ancak bunun günümüz şartlarında yeterli olmadığının altlarını çizdi. Peynirci, yapılacak termik santralde 100 MWh/h elektrik, 350 MWh/ h buhar üretileceğini dile getirerek “Santralde yakıt olarak doğalgaz ve kömür kullanılacak Ekonomik ve çevre etkileri açısından Yalova halkının da tercihiyle ithal kömürü tercih ettik. Aynı anda hem buhar hem de elektrik üreteceğiz. Ürettiğimiz elektriği şirketimize bağlı kurumlarda kullanıp, artanı şehir şebekesinde kullanabiliriz. Santral yatırımının toplam tutarı 135 Milyon Dolar civarında ve bunun yüzde 30’unu temizleme sistemlerine ayırıyoruz. Ayrıca fabrika içinde ve çevresinde kül havuzu oluşturulmayacak. Bacadaki emisyon değerleri AB’nin kabul ettiği limitlerin çok altında tutulacak” diye konuştu.

Panelin ilk bölümünün sonunda Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder de söz aldı. Önder, bugüne kadar görev yaptığı illerde termik santrallerin etkilerini çok yakından gördüğünü dile getirerek “Bu yüzden bu konuda oldukça hassasım” dedi. Önder, hazırladığı sorulardan oluşan bir dosyayı Aksa’ya ileteceğini ve cevaplandırılmasını istediğini de kaydetti.

Şükrü Önder’in ardından söz alan İl Genel Meclis Üyesi Bahar Doğan ise, “Değerli Yatırımcılarımızın Yalova’da ki Yöneticileri daha işin başında inşaata ruhsatsız başlayarak mevzuatlara uymamışlardır. Bu durumda verdikleri taahhütlere nasıl inanalım.Bilinmeli ki herkes yasa ve yönetmeliklere uymak zorundadır.
Öyle iş aş vaadi ,bazı belediye meclis üyelerine müteahhitlik vererek,Bazı meclis üyelerinin yakınlarını, yandaşlarını ve çocuklarını işe alarak. Bazı meclis üyelerine ise niye bize yarayacak oy kullanmadın diyerek ve bu nedenle yakınını işten çıkaracağını söyleyerek, sadece verdiği emek karşılığı ücret verdiği işçi kardeşlerimizi toplayarak ve konuşması gerekenleri sessizleştirmeye çalışarak sorunlar çözülemez. Bu tür davranışlar hoş olmadığı gibi insan haklarına da demokrasiye de uymaz. Kuşkuları ve güvensizliği de tetikler” dedi.

Bu arada toplantının son kısmına TEMA Yalova İl Temsilcisi Feride Uyar’ın tepkisi damgasını vurdu. Uyar, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Filiz Karaosmanoğlu’nun TEMA’nın danışmanı olduğunu söylemesine yüksek sesle tepki gösterince salonda kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.