Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Resifler Denize Bırakıldı

Yalova kıyıları ve Marmara Denizi’nde balık çeşitliliği ve sayısını arttırması beklenen yapay balık üreme alanları (resif) düzenlenen törenle denize bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2012 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Resifler Denize Bırakıldı

Yalova Su Ürünleri Kooperatifi’nde düzenlenen törende Yalova kıyılarında balık çeşitliliği ve sayısını arttıracak 400 yapay resifin ilki sembolik olarak denize bırakıldı. Törene CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Parti Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ile birlikte balıkçılar ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, bazı balık türlerinin Marmara’da azaldığını, bazılarının da bu denizi terk ettiğini söyledi. Terk eden balık türlerinin kırmalık, kekamoz gibi taşlık yerlerde yaşadığına dikkat çeken Tokalak, “Mercan, sinarit, istakoz, ahtapot, eşkina, minakot, sipari, izmarit, levrek, karagöz gibi balık türleri taşlık bölgelerde çoğalırdı. Ancak zamanla bir çok balık türü azaldı ve seyreldi. Bu proje Marmara Denizi’nde ilk uygulama olacaktır. Başarılı olacağına adım kadar eminim. Bu uygulama sonunda Marmara kıyılarında balık artışı olacak, çeşitlilik çoğalacaktır. Bazı göç balıkları yerleşik düzene geçecektir” dedi.



Göç Balıkları Yerleşecek

Yalova’da günde ortalama 40-50 ton arasında balık avlandığını belirten Tokalak, şöyle devam etti: “Bu ciddi bir tonajdır. Artan nüfusumuza hitap edebilmek için ülke olarak bazı tedbirler almalıyız. Göçe kalkan balık türlerinin yüzde 80’i bu resifler sayesinde yerleşik konuma geçecektir. Bunun sonucunda Yalova balıkçısı daha verimli olacak ve halka daha ucuz balık yedirebilecektir. Amatör balıkçılar da bugüne kadar 7 çeşit balık tutuyordu. Bu projeyle onların da avlayabileceği sayı artacaktır”

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da projeyle ilgili yapılan çalışmaları anlatarak bu konuda Ege Üniversitesi’nden aldıkları görüşlerle resiflerin belirlenen bölgelere bırakılacağını kaydetti. Koçal, 300 Bin TL maliyetli projenin sonucunda balık sektöründen elde edilen kazancın artacağını ifade ederek “İnşallah tekrar Marmara’yı bol balığın yaşadığı bir deniz haline dönüştürmüş oluruz” diye konuştu.

Ak Parti Milletvekili Temel Coşkun da balığın ve denizin artık korunması gerektiğine değindi. Bunun için balıkçılara da büyük görev düştüğünü belirten Coşkun, “Doğayı korumak için ne kadar özen gösteriyorsak denizi de korumak zorundayız” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise tören yapılan alanın eskiden kumsal olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Herhalde pek çok Yalovalı çocuk yüzmeyi burada öğrenmiştir. Yalova iskelesinde gemi yanaştığı zaman, yolcular bozuk para atardı denize. Güverteye çıkan çocuklar oradan atlayarak harçlıklarını çıkartırlardı. Denizin ne kadar temiz olduğunu bir düşünün. Her Cumartesi akşamı biz torik yerdik. Onlar kalmadı artık, inşallah bu uğraşılarla yeniden canlanacaktır. Marmara topyekün kirliliğinden kurtarıldığı takdirde benim yaşadıklarımı çocuklarım da yaşar inşallah.”

Konuşmaların ardından Kooperatif Başkanı Tokalak, Başkan Koçal’a bir plaket verdi. Sembolik olarak denize bırakılan ilk resif için düğmeye Muharrem İnce, Yakup Koçal ve Selim Karahan birlikte bastı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.