Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nasıl Bir Yalova Üniversitesi Paneli Yapıldı

“Nasıl Bir Üniversite Olmalı” konulu panel Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda geniş bir katılımla yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2008 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Yalova Valisi Yusuf Erbay ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran tarafından idare edilen toplantıya Ak Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcin, Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Uludağ Üniversitesi Yalova İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Çabuk, Uludağ Üniversitesi Yalova Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sacit Gördül ve Yalova eski Milletvekili, Yalova Üniversitesi Yaşatma derneği Başkanı Şükrü Önder konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ de onaylanarak resmen kurulan Yalova Üniversitesi’nin nasıl bir gelişim süreci yaşaması gerektiğini içeren “Nasıl Bir Yalova Üniversitesi Olmalı” konulu panel Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Yalova Valisi Yusuf Erbay sözlerine Yalova Üniversitesi’nin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı. Üniversitemiz hukuken kuruldu ama fiziken kurulması zaman alacak diyen Erbay, “Bu noktadan sonra üniversitenin nereye yönleneceği çok önemlidir. Biz 1/25.000’lik planda TİGEM alanının bir bölümünü üniversiteye ayırdık. Ama bence TİGEM arazisinin tamamı üniversiteye ayrılmalıdır. Yine üniversitenin bundan sonraki süreci yörenin özellikleri göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. İlin stratejik planlarına uygun bir gelişim yaşanmasının önemine inanıyorum. Yani tarıma, turizme önem verilmeli ve bunlar üniversite ile ilişiklendirilmelidir. Bence Yalova’da bir Orman Fakültesi ve Denizcilik Fakültesinin kurulması şarttır” dedi.

Erbay’ın ardından söz alan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ise üniversitenin ekonomik anlamda Yalova’nın desteğine ihtiyaç duyacağını vurguladı. Uludağ Üniversitesi olarak Yalova Üniversitesi kendi ayakları üzerinde durana kadar desteklerini sürdüreceklerini yineleyen Yurtkuran, “Uzun zamandan beri Yalova Üniversitesi’nin kurulmasına yönelik ciddi bir çalışmanın içerisindeyiz. Biz Yalova’da üniversite kurulmasından önce içerisinin doldurulmasına taraftardık. 2 fakülte kurarak bunu bir nebzede olsa sağladık. Tabi bundan sonraki süreç çok daha zor olacaktır. Zira Gayri Safi Milli Hasıla (G.S.M.H)’ dan ayrılan pay 54 devlet üniversitesine yetmezken bu sayıya yeni üniversiteler eklendi. Korkarım Yalova Üniversitesine ayrılacak olan pay yeni fakültelerin kurulması için yeterli olmayacak. Bundan sonra hepimizi yükü daha ağırdır. Biz Uludağ Üniversitesi olarak Yalova Üniversitesi kendi ayakları üzerinde durana kadar desteğimizi sürdüreceğiz. Tabi biz bu toplantıda nasıl bir Yalova Üniversitesi istediğimizi tartışıyoruz. Bende bu anlamda Yalova Valisi Yusuf Erbay’a katılıyorum. Orman Fakültesi ilin coğrafik konumu itibarı ile bir ihtiyaçtır. Yine bilgisayar ve endüstriye yönelik bir Mühendislik Fakültesinin kurulmasının faydasına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Yurtkuran ardından Uludağ Üniversitesi Yalova Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sacit Görgül’e söz verdi. 56 öğrenci ile başlayan Yalova Üniversitesi macerasının nihayet mutlu sona ulaştığını dile getiren Görgül, “Huzurevi binasında toplam 56 öğrenci ile başlayan yolculuğumuza Yalova Üniversitesinin kurulması ile devam ediliyor. Biz Yalova Üniversitesi’ni Uludağ Üniversitesi’nin Yavrusu olarak görüyoruz. Rektörümün dediği gibi biz Yalova Üniversitesinin hep yanında olacağız.
Bende Mühendislik Fakültesinin kurulması fikrini destekliyorum. Zira az bir çalışma ile gerekli alt yapısı büyük oranda hazır olan Bilişim ve İletişim Fakültesi’ni hayata geçirebiliriz. Yine tersanelerle özdeşleştirilecek bir Denizcilik programının faydasına inanıyorum. Ancak önümüzdeki süreç her anlamda sıkıntılı olacaktır. Zira Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Bartın ve Yalova’da kurulan üniversitelerin kendi yağı ile kavrulacağını belirtti. Bu anlamda yeni fakültelerin kurulmasında Yalova’nın Üniversite’ye destek vermesi şarttır” dedi.

Prof.Dr. Görgül’ün ardından söz alan Uludağ Üniversitesi Yalova İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Çabuk ise, “Uzun süredir beklediğimiz hayalini kurduğumuz Yalova Üniversitesi nihayet kuruldu. Ben üniversiteleri hep birer deniz feneri olarak gördüm. Yalova Üniversitesi de ili sosyal, ekonomik ve kültürel olarak aydınlatacak, geliştirecektir. Ancak üniversitenin gelişim sürecinde Yalova’ya önemli görevler düşmektedir. Yalova her kademesi ile üniversitesine sahip çıkmak zorundadır” diye konuştu.

Yalova Üniversitesi’nin kurulmasına kadar uzanan süreçte büyük emeği geçen isimlerden birisi olan AKP Yalova eski Milletvekili ve Yalova Üniversitesi Yaşatma derneği Başkanı Şükrü Önder ise Yalova’nın öğretim görevlilerinin tercihi anlamında büyük avantajlara sahip olduğunu vurguladı. 3 büyük ilin arasındaki bir Yalova’nın ulaşım avantajını iyi kullanacağına inandığını dile getiren Önder ise, “Yalova üniversiteye diğer illere oranla asayiş ve huzur anlamında çok ciddi avantajları olan bir il. Yine 3 büyük ilin arasında oluşu ve İstanbul, Kocaeli ve Bursa’ya 1,5 saatlik bir mesafede oluşu öğretim görevlilerinin Yalova Üniversitesinde görev yapmayı istemeleri anlamında avantaj. Tabi ki dezavantajları da var. Bunların başını ise fizik alan yetersizliği çekiyor. Şu an 1/25.000’lik planda TİGEM arazisi içerisinde üniversite için bir yer ayrıldı. Burası yaklaşık 600 dönüme çıkan bir arazi. Ancak bu yeterli değil. Üniversitenin konuşlandırılacağı daha büyük bir alana sahip değiliz” dedi. Yalova’da Hukuk ile Fen ve Edebiyat Fakültesi kurulması gerektiğini söyleyen Önder, “Yeni kurulacak fakültelerin ilçelere kaydırılmasının hatta daha ileriki süreçte beldelerimize yüksek okulların konuşlandırılmasının faydasına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmasında TİGEM arazisinin tamamının Üniversiteye devrine yönelik çalışma yaptıklarını dile getiren Ak Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcin ise, “Üniversitemiz nihayet kuruldu. Belki bu ve benzeri toplantıları daha önceden yapsaydık, nasıl bir Yalova Üniversitesi olmalı konusunu daha geniş bir zemine yayabilirdik. Şimdi önemli olan sahip olduğumuz Yalova Üniversitesi’nin içerisini nasıl dolduracağımızdır. Diğer yandan Yalova Üniversitesi’nin kurulacağı alan olan TİGEM’e yönelik çalışmalarımız var. TİGEM arazisinin tamamının üniversiteye devrine yönelik görüşmelerimiz sürüyor. 1 aya kadar bir sonuç alacağız ve bu konuyu netleştireceğiz” dedi.
Konuşmasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova Milletvekili Muharrem İnce’yi de eleştiren Evcin, “CHP Milletvekili Muharrem İnce rektörlük binasını yapma konusunda destek vereceklerini açıklayan AKKÖK’leri eleştirdi. Ben bunun faydasına inanmıyorum. Bence sponsorlarla girilen polemikler bize hiçbir şey kazandırmaz” dedi.

Panel’de en son söz alan isim ise CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce oldu. Diğer katılımcılar gibi Yalova halkının üniversiteye destek vermesi gerektiğini söyleyen İnce bunu ilginç verilerle de destekledi. 2008 yılında 17 üniversite için ayrılan payın 150 milyon YTL olduğunu hatırlatan İnce, “Ama Uludağ Üniversitesi’nin 2008 yılı bütçesi 166 milyon YTL’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nin 2008 yılı bütçesi 455 milyon YTL’dir. Yani 17 üniversite için 2008 yılında ayrılan pay İstanbul Üniversitesi’nin bütçesinin neredeyse 3/1’idir. Bu anlamda Yalova Üniversitesi’ne Yalova’nın desteği gerektiği konusunu belirten herkese katılıyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmasında İlhan Evcin’in AKÖK’leri eleştirmenin faydası yok sözlerine de cevap veren İnce, “Dinçkök’lere Yalova Üniversitesi Rektörlük Binası’nı yaptıracakları için teşekkür ediyorum. Ama biz ilimizde kömürle çalışan bir Termik Santral istemiyoruz. Bu eğer Rüşvet olarak yapılıyorsa buna hayır dedim” dedi.

Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’nun üzerinde “Söz verdiğimiz gibi” yazan afişlerle üniversitenin kuruluşunu duyurmasını da eleştiren İnce, “Ben üniversiteyi Belediye Meclisinden geçirerek kuran Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’na ve Belediye Meclisi’ne de teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Toplantı daha sonra soru cevap bölümü ile devam etti.
Tartışma ile noktalandı

Nasıl bir Yalova Üniversitesi olmalı? konferansı tartışma ile noktalandı. Konuşmaların bitmesi ve katılımcıların söz almasının ardından Prof. Dr. Gültekin Rodoplu’nun Yalova’nın uzaktan kumanda ile yönetildiğini söylemesi Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran’ı kızdırdı.

İslam Doğan’ın ardından söz alan Yalova Üniversitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı olan Prof. Dr. Gültekin Rodoplu, “Yalova uzaktan kumanda ile yönetildi. Yalova özgürdür. Kendi yöneticilerini bulmak zorundadır. Bu olduğu sürece 2 milletvekili ve Yalova Üniversitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı olan eski milletvekili Şükrü Önder’in çalışmaları ile hedeflerini yakalayacaktır” dedi.

Rodoplu’nun söylediği “Yalova uzaktan kumanda ile yönetiliyor”sözlerine tepki gösteren ve Yalova Üniversitesine ve Yalova’ya büyük emek verdiğini dile getiren Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, “Yalova uzaktan kumanda ile yönetiliyor’ ne demektir. Burada yüksekokul açılmasaydı bu üniversite burda nasıl kurulacaktı. Uzun zamandan beri Yalova için çaba sarfediyoruz. Biz yıllardan beri Bursa milletvekilleri, Yalova milletvekilleri, Belediye Başkanı çaba sarfediyoruz. Özellikle son 4 yıldan beri inanılmaz derecede çaba harcadık. Sadece Yalova’ya yaptığı katkılardan dolayı Teksil İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin’e şeref ödülü verdim. Bugün Yalova’ya geldiğimde utandım.Yalova’ya geldiğimde bir pankart görüyorum. ‘Yalova Üniversitesi için söz verdik yaptık’ altında Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’nun imzası var. Burada hükümetin, valiliğin, milletvekillerinin, rektörlüğün hiç mi çalışması yok. Keşke Yalova Belediye Başkanı da burada olsaydı. Böyle bir pankart olmamalıydı. Bunun yerine ‘Hep birlikte yaptık, hep birlikte başardık’ dersin ayıptır” dedi.

Gergin bir şekilde noktalanan toplantıyı Yalova Valisi Doç.Dr. Yusuf Erbay Yalova üniversitesinin oluşmasında herkesin katkısı olduğunu, Yalova’nın bütününün bu işin içinde olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirerek toplantıyı noktaladı.

Toplantı sonrasında ise Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran’ın önünü kesen Yalova belediye başkan yardımcısı Adem Gülsün, Rektör Yurtkuran’ın siyasi davrandığını söyledi. Tartışmaya müdahale eden CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, tartışmanın sokak ortasında ve basın mensuplarının yanında yapılmasının yanlış olduğunu söyleyerek Adem Gülsün’ü uyardı. Gülsün’ün konuşmaya devam etmesi üzerine İnce “ Sus yoksa ben seni sustururum” demesi üzerine Gülsün “ Ben konuşurum beni kimse susturamaz” yanıtını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.