Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koçal “Yalova’nın Yılları Heba Oldu”

Bilişim organize sanayi bölgesi ile ilgili olarak son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından bir açıklama yapan Yalova Belediyesi eski Başkanı Yakup Koçal "Maalesef Yalova Belediyesi, Yalova’nın ve ülkemizin en azından beş yılını heba etmiştir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2007 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Vali Doç. Dr. Yusuf Erbay’ın Sanayi Bakanı ile yaptığı görüşmelerden sonra canlandırılması için girişimde bulunduğu Bilişim Organize Sanayi bölgesi’nin bir dönemler Yalova’nın en önemli projesi olduğunu söyleyen Belediye eski Başkanı Yakup Koçal projenin geciktirilmesiyle Yalova’nın yıllarının çalındığını söyledi.

Yakup Koçal açıklamasında; “Sorumlu ve duyarlı davranışından dolayı Sayın Valimize teşekkür ederim. Valimiz Sayın Yusuf Erbay entelektüel birikimi ve vizyoner yaklaşımı ile Yalova için bir şanstır. Şansızlığımız kendisini anlayabilecek siyasilerle beraber olamamasıdır. Maalesef Yalova Belediyesi, Yalova’nın ve ülkemizin en azından beş yılını heba etmiştir. Yalova’nın yılları çalınmıştır. Geleceği karartılmıştır. Eski Sanayi Bakanı Ali Çoşkun olayı heyecanla takip etmeye çalışmış, Yalova’ya her gelişinde, biraz da kızarak, gelişmeleri sorguluyordu. Ama maalesef, Belediye konuyu sumen altı etmek için elinde geleni ardına koymadı. Hatta geçen sene imar planlarından iptal edebilmek için girişimde bile bulundu. Böyle bir olayın Türkiye’de başka bir örneğinin olduğunu zannetmiyorum. Herkes OSB diye ağaca çıkarken, her türlü prosedürü tamamlanmış olan bir OSB’nin yerel yöneticiler tarafından iptal edilme gayreti, hayret vericidir. Şimdi Sayın Valimizin konuyu yeni Sanayi Bakanına iletmesiyle tekrar gündeme geldi. Aslında sadece Yalova değil, bir Türkiye projesi olma potansiyelini içinde barındıran Bilişim OSB’yi, yeni Bakan Sayın Zafer Çağlayan’ın doğru algılayıp, sahip çıkması sevindiricidir. 2008 yatırım programına alınması, yani kamulaştırma ve çevre tanziminin Bakanlık tarafından yapılacak olması, biraz uzun sürecek olsa da, geri dönüşün olmayacağının göstergesidir.

Bilişim OSB çalışmaları 2001 yılında başlayıp, Eylül 2003 tarihinde tescili alınmış, yani resmen onaylanmış ve müteşebbis heyeti oluşturulmuştu. Türkiye’nin kuruluş aşamasını en hızlı tamamlayan OSB’sidir. Hiç bir hukuki ve bürokratik engeli kalmamıştı. Belediyenin öncülüğünde kamulaştırma işlemi başlayıp, en fazla 1–2 yıl içinde hayata geçme şansı vardı. Başlangıçta tüm alanın kamulaştırılmasına da ihtiyaç yoktu, çünkü OSB bölgesi içinde Belediyeye ait 40 dönüme yakın yer vardı. O günlerde askıda olan 18 uygulaması, parselasyonu, altyapısı ve çevre tanzimi ile birlikte tamamlanıp, özel sektöre tahsis yapılabilirdi. Bütün bu işlemler için gereken kaynak, taş patlasın, 1 trilyon civarında idi. Siyasi önyargılarla yok sayılmasaydı, bugün en azından birkaç bin kişi istihdam edilebilirdi. Hem de katma değeri yüksek üretim içinde nitelikli ve yüksek ücret sahibi olarak. Bunların kavrayamadıkları konu, Yalova’nın insanının neye layık görüldüğüdür. Yalova, ucuz ve niteliksiz emek sahibi köleler kenti mi olacak, yoksa çağın dinamiklerini uygun, nitelikli emek sahibi özgür insanların kenti mi? Yalova’da emekli, çocuk ve ev kadınlarının haricinde iki sınıf insan vardır. Ücret karşılığı çalışanlar ve serbest çalışanlar( çoğunluğu küçük esnaf). Bu iki kesim için menfaat sağlayacağı düşünülerek öngörülen sektörler Bilişim, Turizm ve Üniversite idi. Turizm ve Üniversite öncelikli olarak esnafın iş potansiyelini arttırmayı amaçlayan sektörler iken, Bilişim nitelikli ve yüksek ücretli emeği oluşturmaya yönelik sektördü. Ama artık Turizm ve Üniversiteden bahsetmenin, ortada esnaf kalmayacağına göre, bir esprisi kalmadı gibi gözüküyor, çünkü 2 trilyon alacağız diye, KİPA gibi yabancı sermaye tekelini,( karşısında bakkalından manavına, kasabından pazarcısına tüm esnafın rekabet edemeyip kapanacağı,) , yürüme mesafesindeki bir alana açtırmak için her türlü destek ve teşvik verilmiştir. Artık esnafa rahmetli olmuştur, diye bakabiliriz. Yani Yalova’nın önünde tek seçenek kalmıştır. Yalova sadece emeği ile çalışanların kenti olacaktır. İşte bu yüzden, Bilişimin önemi bir kat daha artmıştır.
Yukarıda bahsettiğim gibi ihtiyaç olunan para 1 trilyon civarındaydı. Belediyenin 4 yıllık bütçesi 100 milyon dolar civarındadır. Yalova ölçeğindeki tüm belediyelerin yaklaşık bütçeleri bu kadardır. Özal zamanında çıkarılan yasayla belediyelerin gelirleri merkezi iktidarların inisiyatifinden çıkartılarak standart hale getirilmiştir. Bizim dönemimizde bütçenin % 30’u ile yeni yatırım yapıyorduk. Aynı ölçüyü esas alırsak, Yalova Belediyesi 4 yıl içinde yaklaşık 30 milyon dolarlık yeni yatırım yapması gerekirdi. Yani Bilişim OSB için gereken kaynak yeni yatırım için ayrılabilecek paranın yaklaşık otuzda biridir. Burada esas olan niyettir. Yani niyetin kötüsü” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.