Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnkılap Gemisi Eğitim Müzesi Oluyor

Bir süredir süren davanın tamamlanması ile birlikte İnkılap Vapuru'nun kaderi de netleşti. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal İnkılap Vapuru'nu Türkiye'nin en kapsamlı Eğitim Müzesine dönüştüreceklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2014 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
İnkılap Gemisi Eğitim Müzesi Oluyor

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal düzenlediği basın toplantısı ile bir süreden beri kamuoyunda merak konusu olan İnkılap Vapuru'nun akıbeti konusuna son noktayı koydu. Vapurla ilgili davanın sonuçlandığını ve davayı Yalova Belediyesi'nin kazandığını müjdeleyen Koçal burasıyla ilgili projeyi de kamuoyu ile paylaştı. Koçal açıklamasında, "Eğitim müzesi hedeflerimizden bir tanesiydi. Sultan Ahmet’te ufak bir Eğitim Müzesi var. Bizim yapacağımız geniş çaplı olacak. Eğitim Müzesi’nde bugüne kadar eğitim sürecinde kullanılan araçlar olacak. Bizim çocukluğumuzda bile kullanılan eğitim araçları müzelik oldular. Oturulan tahta sıralardan tutun da o zamanki eğitim araçlarına kadar bir çok parça müzede olacak. Gerçekten güzel bir müze olacak. Böyle bir koleksiyonu satın alacağız. Bunun yerini de İnkılap Vapuru yapacağız. Hukuki sürecin bitmesini bekliyorduk. İnkılap Vapuru ile ilgili hukuki süreç bitti. Burayı belediye olarak istediğimiz şekilde hizmete açma şansımız var. Burada arkadaşlarla konuştuk. Buranın 2. katının yarısını eğitim müzesi yarısını da, 400-500 metrekaresini eğitimciler lokali olarak değerlendireceğiz. Hem eğitim müzesi hem eğitimciler lokali olacak. Birinci katını ticari olarak ihaleye çıkacağız. Eğitim müzemiz inkılap vapuru içerisinde hayat bulacak. Tahmin ediyorum 1 sene içerisinde yapılanmasını tamamlanırız” dedi.



Turizmi Önemsiyoruz

Konuşmasında Yalova’nın sahip olduğu çevresel ve doğal güzelliklere zarar vermeden istihdam alanlarının çoğaltmanın önemine de dikkati çeken Koçal, “Yalova’daki yüzde 25’i olan esnafın gelirlerinin yükselmesi için 3 sektörün önemini sürekli anlatıyoruz. Bunlardan bir tanesi turizm sektörü. Yalova’yı Türkiye’nin en güzel coğrafyası. Turizmin nasıl bu kentte var olacağıyla ilgili bir planlama çalışmasını yıllardır yürütüyoruz” dedi.

Turizmin olabilmesi öncelikle tesislerin olması gerektiğini ifade eden Koçal, “5 yıldızlı oteller, kongre merkezleri olmadan turizm hayat bulamaz. Bunun içinde birkaç sene evvel başlattığımız otellerin teşvik edilmesiyle ilgili çalışmamız devam ediyor. Fatih Caddesi’nin sonunda 3 parselin 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi yapılması için gereğini yaptık. Devlet gibi yapmadık. Devlet bedava veriyor. Yeter ki 5 yıldızlı otel verilsin diye. Süreci iyi yöneterek belediye kasasına 40 milyon lirayı da koyarak bu işi yönettik. Orada özel sektör yakında tesis inşaatlarına başlayacak” diye konuştu.

Yalova’daki tesis yatırımlarının bunla da sınırlı olmadığını belirten Koçal, “Termal’de bakanlık bin 700 dönümlük alanın turizm tahsissini gerçekleştirecekler. Yalova’daki turizm hedefinin tesis anlamındaki işler için düğmeye basıldı. Bundan sonraki süreç özel teşebbüsün çalışmaları başlayacak” ifadesini kullandı.

Turizmin sadece tesisten ibaret olmadığını kaydeden Koçal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir hedefimiz var. Yalova 2 milyon turisti ağırlayabilir diye düşünüyoruz. Bunun da Yalova ekonomisine katkısı 400 milyon dolar gelir. Bu da Yalova esnafı, ticareti için önemli bir potansiyel. Sadece tesisle bu iş olmaz. Muhakkak Yalova’da turistin para harcamasını sağlayan altyapının yapılması gerekiyor. Biz yıllardır fotoğrafı tamamlamaya çalışıyoruz. Bunun için önce dünyadaki turizm şehirlerinin yaptığı bir yöntemle, şehre gelen turistin şehirde para harcamasını sağlayacak en önemli unsurlardan birisi müzelerdir. Biz de bu amaçla 14 müze kurma kararı almıştık. Bunları başlattık. Bir kısmı açıldı, bir kısmı inşaatı devam ediyor. Bunları kısa sürede tamamlayarak en önemli altyapıyı oluşturmuş olacağız. Yalova’da 18 tane köşemiz var. Bunların hepsi müze değil. Bir kısmı yine turizmin altyapısı olacak olan fotoğraf çektirme köşeleri, gezi noktaları gibi. Geofit Bahçesi Türkiye açısından önemli bir nokta olacak. Hem peyzaj düzenlemesi hem de 400 bine yakın gen bankası oluşturulacak. Karaca Arboretum gibi, Elma bahçesinde yapacağımız Atatürk Anadolu Ağaç Müzesi gibi hem Yalovalıların da görsel güzelliklerle keyif alacakları mekanlar hem turistlerin ilgi duyacağı yerler olacak.”

“14 müzeyi yapmaktaki amacımız Yalova’ya hedef koyduğumuz turist hedefindeki 2 milyon kişinin Yalova’da dolaşarak para harcamasını sağlamak” mevcut ve yapılacak müzelerin şunların olduğunu kaydetti: Yürüyen Köşk, Kent Müzesi, Kağıt Müzesi, Arkeopark, Deprem Anıtı, Göç Müzesi, Şairler Müzesi, Hasan Baba Müzesi, Atatürk ve Çocuk Müzesi, Geofit Bahçesi, Kafkas Müzesi, Garden AŞ Çiçek Sergisi, Ticaret Müzesi, Eğitim Müzesi, Karaca Arboretum, Atatürk Anadolu Ağaç Müzesi, Tekstil Müzesi, Yalova Sanat Müzesi.



Karafil Köy

Turizme yönelik bir başka projenin de Karanfil Köy Projesi olduğunu belirten Koçal, şöyle konuştu: “Türkiye'de ilk olacak bir köy projemiz var. Buna Karanfil Köy Projesi adını verdik. Kazımiye ile Sultaniye arasında bir tepe üzerinde 130 dönümlük bir yerde burası yapılacak. Burası bir turizm köyü olacak. İçerisinde 30 tane ev olacak. Bu evler tamamen Anadolu'nun mimari yapılarını yansıtacaklar. Tek tip evler olmayacaklar. Birisi Karadeniz mimarisini yansıtıyorsa diğeri Güneydoğu Anadolu mimarisinin esintilerini taşıyacak ama hepsi köy evleri olacak. Betonarme olmayacaklar.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.