Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonuna Gece Yıkımı

Merkezi Yalova'da bulunan Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF)'nun Türkiye'de bir benzeri olmayan eğitim ve tatbikat alanı helikopter pisti yapılacağı gerekçesi ile yıkıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonuna Gece Yıkımı

Gece kondu yıkımını andıran olay karşısında federasyonun merkezini başka bir ile taşıması gündeme geldi. Kasım ayında 9 ilin katılımı ile yapılacak dev tatbikat ise iptal edilebilir.

9 ilin üyesi olduğu ve merkezi Yalova'da bulunan AKDF'na ait eğitim alanı 112 Acil Çağrı Merkezi'ne helikopter pisti yapılacağı gerekçesi ile yıkılmaya başlandı. Neye uğradığını şaşıran federasyon yetkilileri ise olaya tepki gösterdiler. Türkiye'de Sivil Savunma Koleji haricinde benzer bir alanın bulunmadığı AKDF eğitim ve koordinasyon merkezinin yıkımı beraberinde 9 ilin katılacağı tatbikatın iptalini ve federasyonun merkezini başka bir ile taşımasını da getirdi.

Federasyon yetkilisi inşaat mühendisi Hüseyin Uygun yapılması hedeflenen helikopter pistinin yönetmelik şartlarına uygun olmadığını dile getirdi. Kendilerinin helikopter pistine karşı olmadıklarını dile getiren Uygun, pistin başka alana kaydırılmasının en doğru karar olacağını söyledi.



Kriterler Uygun Değil

Pistin helikopterlerin iniş ve kalkış mesafelerine sahip olmadığını vurgulayan Uygun, "112 Acil Çağrı Merkezi için yapılması hedeflenen helikopter pisti yönetmeliklere uygun değil. Helikopter pistleri yönetmeliği, 160 metre yanaşma mesafesi, 160 metre kalkma mesafesi olmalı der. Doğal eşiklerin olmaması lazım. Bir dağ, bina olmaması lazım. Belli bir emniyet mesafesinin olması lazım. Gece ve gündüze, hava sıcaklığına göre de bu değerler değişiyor. Biz hiçbir zaman burada bir helikopter pistinin yapılmasına karşı olmadık. Ama üniversite içinde standartlara uygun bir helikopter pisti ayrılmış durumda. Hem de hakim tepeye konmuş. İniş kalkışa son derece uygun. Kaldı ki burası emeklerle yapıldı. Her yıl yüzlerce kişi bu alanda eğitim alıyor. Helikopter pistinin üniversite tarafından verilen 10 dönümlük alana kaydırılmasını talep ettik. Örneğin neden hastanenin bahçesine inmiyor helikopter gidip üzüm bağının içerisine yaptılar. Gerekli mesafelerin sağlanması için yapıldı bu. Ancak burada ısrarla projede var diye böyle bir şeye gidildi. Eğitim merkezimiz yıkılacak. Kulemizi ise adeta bir gecekondu gibi bize haber vermeden, tebligatta bulunmadan yıkmaya başlamışlar. İçerisinde ki malzemelerimize de ciddi hasar vermişler. Binalara değil insana ihtiyacımız var. Yüzlerce bina yapalım içinde insan olmadığı sürece bir anlamı olmaz. Kaldı ki burası Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonunun merkezi" dedi.



Türkiye'de Benzeri Yok

Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu Başkanı Adem Demirel bu alanın bir benzerinin Türkiye'de bulunmadığına dikkat çekerek, "Yıkımı şok da izliyoruz. Bu alan 1999 depreminden bu yana binlerce insanın eğitim aldığı bir yer. Özellikle Yalova Üniversitesi kurulduktan sonra İtfaiyecilik Bölümünün bütün öğrencilerinin pratik eğitimlerini aldığı alan burası. Federasyona bağlı il sayısı 9'a yükseldi. Kaldı ki bu sayı önümüzdeki günlerde artacak. 9 ilin ekipleri eğitimlerini de bu alanda alıyorlar. Türkiye'de böyle bir eğitim merkezi yok. Böyle alanları oluşturmak hiç de kolay değil. Emek, zaman ve para gerektiriyor bu çalışmalar. Burasını biz tırnaklarımızla oluşturduk. Sadece federasyona bağlı dernekler değil Yalova üniversitesi öğrencilerine de burada afet bilinci eğitimi veriliyor. Hafif ve ağır arama kurtarma eğitimleri hep burada yapılıyor. Bu çocuklar Yalova'da eğitimlerini tamamladıktan sonra kendi illerinde eğitime katkı sağlıyorlar. Yalova'da yetişen bu gençleri Türkiye'nin her yerine dağılıyorlar. Burasını yıkarsak bu imkanları da elimizden kaçıracağız demektir. Bu sadece Yalova'yı değil Türkiye'nin bir çok bölgesini de doğrudan etkileyecek bir durumdur. Türkiye'de Sivil Savunma Koleji'nin dışında bu veya buna benzer başka eğitim alanı yok. Türkiye'de ki arama kurtarma derneklerinin böyle bir alana sahip değiller. Salonlarda ders yapıyorlar. Arama kurtarma salonda ders yaparak olmaz. Pratik yapma imkanından mahrum kaldığınızda arama kurtarma ya da acil durum yönetimi öyle teoriyle olacak iş değildir. Biz tecrübe edinebilmek için sürekli deprem mi bekleyeceğiz. Biz deprem olmasın diye dua ediyor ama bir taraftan da hazırlık yapıyoruz" dedi.



Merkezi Başka İle Taşıyacağız

Eğitim merkezinin yıkılmasının beraberinde 9 ilin katılımıyla yapılacak olan tatbikatın iptalini gündeme getirdiğini söyleyen Demirel, "Kasım ayında Yalova'ya 300 kişi gelecek. Burada AKDF'na bağlı 9 ilin katılımı ile büyük bir tatbikat düzenleyecektik. Bugünden sonra bu tatbikatında Yalova'da yapılıp yapılmaması yönünde kararsızım. Federasyon merkezini Yalova'dan başka bir ile taşınmasını da gündeme getireceğiz. Federasyon merkezinin artık Yalova'da olmasının da bir anlamı kalmadı. Bürokrasiye yakın olmasını istersen Ankara'ya diğer imkanlara yakın olmasını istiyorsak İstanbul'a taşırız merkezimizi. Amacımız sadece büroda eğitimse bunu her yerde yapmak mümkündür. Biz federasyonun İstanbul merkezli kurduk. Ancak genel kurulunda oy birliği ile sırf bu alandan dolayı merkezi Yalova yaptık. Bu eğitim ve koordinasyon merkezi olmadığı sürece Yalova'da kalmamızın bir anlamı da yok" diye konuştu.



Verilen Sözler Tutulmadı

Yalova Valisi dahil bir çok kişinin kendilerine burasının yıkılmayacağı yönünde şifahen söz verdiğini dile getiren AKDF Başkanı Adem Demirel, "Biz gerekli herkesle konuştuk. Yalova Valisi Esengül Civelek'in de aralarında olduğu bir çok kişi bize şifahen burasının yıkılmayacağı sözünü verdi. Bizim buraya sahip çıkma çabamızın tek nedeni ülkemize afet anlamında eğitimli daha fazla insan yetiştirebilmek. Ama bize verilen sözler tutulmadı ve bir gece adeta gecekondu yıkar gibi bu alanı yıkmışlar. Burasının halini yaşlı gözlerle izliyorum" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.