Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İslam Doğan’dan Açıklama

Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İslam doğan yazılı bir açıklama yaparak, İşsizlik Sigortasında Neler Olduğunu ve günümüze kadar hangi konuma getirildiğini sorguladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2007 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İslam doğan yazılı bir açıklama yaparak, İşsizlik Sigortasında Neler Olduğunu ve günümüze kadar hangi konuma getirildiğini sorguladı.

Doğan yaptığı basın açıklamasında, İşsizlik Sigortası'nın uygulamaya başladığı Mart 2002 tarihinden 31 Mart 2007 tarihine kadar geçen sürede yaklaşık 3 milyon işsizden sadece 814 bin kişinin yararlandığını söyledi. Doğan yaptığı açıklamada “ İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) “İşsizlik Sigortası ve Yeni Gelişmeler” başlıklı raporunu açıkladı. Mayıs 2007 tarihli söz konusu rapora göre, 30 Nisan 2007 itibarıyla İşsizlik Sigortası Fonu'nun toplam varlığı 25 milyar 869 milyon YTL iken sigorta giderleri 1.2 milyar YTL ve ücret garanti fonu 7 milyon 16 bin YTL oldu. Rapora göre, gerek diğer ülke uygulamaları gerek Türkiye'deki çalışma koşullarına göre yararlanma koşulları oldukça ağır olan İşsizlik Sigortası'na bugüne kadar 907.941 kişi başvuruda bulundu ve 814.104 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı” dedi.

Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İslam Doğan, hiçbir ülkede prim ödeme süresinin Türkiye kadar ağır olmadığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: '2007 yılı Nisan ayı temel alındığında, toplam 2.760.000 işsizden sadece 103.251 kişinin fondan yararlanması, işsizlik sigortasının gerçek amacına ulaşmadığının çok önemli bir göstergesi. Fonda toplanan paranın çok düşük bir kısmı işsizlerin kullanımına ayrılmıştır. En azından son üç yılda 450 gün prim ödeyenlere de 120 gün süreyle işsizlik sigortası yardımları verilmesine ilişkin düzenleme yapılmalıdır. Böyle bir düzenleme fondan yararlanabilecek 'şanslı işsizlerin sayısını biraz arttırabilir.' Fondan yararlanabilmek için gereken yasal süreyi dolduran işsizlere de çalışırken aldığı günlük net kazancın yüzde 50'sinin 30 ile çarpımı tutarında aylık ödeme yapılıyor. Ancak bunun üst sınırı asgari ücretin net tutarı olarak uygulanıyor. Bu durumda özellikle yüksek maaş alan ve buna göre yüksek tutarda prim ödeyen sigortalılar işsiz kaldığında düşük tutarda işsizlik yardımı alıyor”

Doğan, Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak önerilerini ise şöyle sıraladı:
 1) İşsizlik sigortasına 600 günden az prim ödeyenlerin de yararlanabileceği bir şekilde değişiklik yapılmalıdır. Buna göre son üç yılda; 450 gün çalışmış sigortalılar 120 gün, 600 gün çalışmış sigortalılar 180 gün, 900 gün çalışmış sigortalılar 240 gün, 1080 gün çalışmış sigortalılar 300 gün süre ile İşsizlik Sigortası hizmetlerinden yararlanabilmelidir.
 2) Yine, son 120 gün kesintisiz çalışmış olma şartı kaldırılmalıdır.
3) İşsizlik sigortası ödeneğinin tavan tutarı olan asgari ücretin net tutarı (Halen 403,03 YTL), artırılarak asgari ücretin net tutarının 2 katı olarak (806,06 YTL) uygulanmalıdır.
4) İşsizlik sigortasından yararlanmayan diğer işsizlere de, mesleki ve teknik eğitim verilmelidir. Böylece hem nitelikli iş gücü artmış olacak, hem de işsizlik sigortası kaynaklarından diğer işsizlerde yararlandırılmış olacaktır.
5) İşsizlik sigortası fonunda yeterli kaynak toplandığı dikkate alındığında hem işverenlerin prim yükünün azaltılarak istihdamın teşvik edilebilmesi, hem de işsizlik sigortasından dolayı kamuya gelen yükün hafifletilmesi için mutlaka işsizlik sigortası primleri düşürülmelidir. Buna göre ; % 1 işveren, % 1 işçi ve
% 0,5 Devlet payı olmak üzere toplam % 2,5 olarak uygulanmalıdır.
6) İstihdamı önündeki en büyük engellerden birisi olan eski hükümlü, terör mağduru, özürlü çalıştırma yükümlülüğü için gereken aynı ilde 50 işçi çalıştırma koşulunun, aynı iş yerinde 250 işçi çalıştırılması şeklinde değiştirilerek, bu kapsamda çalıştırılanların vergi ve sigorta primine devlet katkısı getirilmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.